Jump to content

Starożytnie technologii

czeburaszka710

Recommended Posts

Z Rosyjskiego forum piwowarskiego , podane jako ciekawostka z jakiejś wioski daleko od miast , ciekawe technologii , wywodzą się z dawnych czasów , pewne rzeczy szokują , ale  ze 300lat temu możliwe że podobnie niektóre elementy produkcji piwa wyglądali .  Zaciekawiła mnie filtracja i gotowanie , drożdży natomiast lekki szok .  Pierwszy etap produkcji słodu .... pewnie tak kiedyś i było . A może i nie .

https://youtu.be/zV3aQmjx8Ro

Edited by czeburaszka710

W piecu suszyła na blachach , mówiła że jak mocno brązowy ( w garści pokazywała ) to nie dobry , rano zakładała na próbę i przesadziła z temp. . Mówi że trzeba mieć doświadczenie z temperaturą bo przesmażony nie nadaję się .  I że wszystko robi na oko z doświadczenia .

Co do kwasu to też wspominała że te wysłodki co z kadzi wyjmowali można użyć do kwasu , ale oni na karmę dla zwierząt używają .

Najciekawsze to starter drożdżowy ,  robiony z drożdży prasowanych na mące żytniej . Ciekaw jestem jak to smakuję , pewnie na nasze kubki smakowe nie specjalnie . Ale mają co mają i cieszą się z tego co jest .

Edited by czeburaszka710

wiadra ocynk,gar pięknie "patynowany rudą",chmiel odciśnięty łapami,wiadra elegancko sobie stoją odkryte 

myślę że bez drożdży by fermentacja ruszyła w mniej jak 24h, dzikie drożdże plus posmak rdzy musi być pyszne , chociaż  DMSa  nie ma bo nie przykrywali 

o Tomaszu K jeszcze nie słyszeli chyba :D