czeburaszka710 Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 (edited) Z Rosyjskiego forum piwowarskiego , podane jako ciekawostka z jakiejś wioski daleko od miast , ciekawe technologii , wywodzą się z dawnych czasów , pewne rzeczy szokują , ale ze 300lat temu możliwe że podobnie niektóre elementy produkcji piwa wyglądali . Zaciekawiła mnie filtracja i gotowanie , drożdży natomiast lekki szok . Pierwszy etap produkcji słodu .... pewnie tak kiedyś i było . A może i nie . https://youtu.be/zV3aQmjx8Ro Edited February 18, 2016 by czeburaszka710 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Specnaz się bawi-pierwsze skojarzenie. Ktoś może streścić co oni tam mówią? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Bardzo fajna rzecz, robię coś w ten deseń tylko fermentuje to nie dzikimi to po prostu jest ruski kwas w wersji mocniejszej, czyli normalne stare piwo. Muszę kolegi zapytać, on rusycysta zrozumie, jak ta kobieta zrobiła ten ciemny słód, ta muzyka zabija wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 (edited) W piecu suszyła na blachach , mówiła że jak mocno brązowy ( w garści pokazywała ) to nie dobry , rano zakładała na próbę i przesadziła z temp. . Mówi że trzeba mieć doświadczenie z temperaturą bo przesmażony nie nadaję się . I że wszystko robi na oko z doświadczenia . Co do kwasu to też wspominała że te wysłodki co z kadzi wyjmowali można użyć do kwasu , ale oni na karmę dla zwierząt używają . Najciekawsze to starter drożdżowy , robiony z drożdży prasowanych na mące żytniej . Ciekaw jestem jak to smakuję , pewnie na nasze kubki smakowe nie specjalnie . Ale mają co mają i cieszą się z tego co jest . Edited February 18, 2016 by czeburaszka710 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 wiadra ocynk,gar pięknie "patynowany rudą",chmiel odciśnięty łapami,wiadra elegancko sobie stoją odkryte myślę że bez drożdży by fermentacja ruszyła w mniej jak 24h, dzikie drożdże plus posmak rdzy musi być pyszne , chociaż DMSa nie ma bo nie przykrywali o Tomaszu K jeszcze nie słyszeli chyba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now