Skocz do zawartości

Starożytnie technologii


czeburaszka710

Rekomendowane odpowiedzi

Z Rosyjskiego forum piwowarskiego , podane jako ciekawostka z jakiejś wioski daleko od miast , ciekawe technologii , wywodzą się z dawnych czasów , pewne rzeczy szokują , ale  ze 300lat temu możliwe że podobnie niektóre elementy produkcji piwa wyglądali .  Zaciekawiła mnie filtracja i gotowanie , drożdży natomiast lekki szok .  Pierwszy etap produkcji słodu .... pewnie tak kiedyś i było . A może i nie .

 

https://youtu.be/zV3aQmjx8Ro

Edytowane przez czeburaszka710
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna rzecz, robię coś w ten deseń  tylko  fermentuje to nie dzikimi to po prostu jest ruski kwas w wersji mocniejszej, czyli normalne stare piwo.

 

Muszę kolegi zapytać, on rusycysta zrozumie, jak ta kobieta zrobiła ten ciemny słód, ta muzyka zabija wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piecu suszyła na blachach , mówiła że jak mocno brązowy ( w garści pokazywała ) to nie dobry , rano zakładała na próbę i przesadziła z temp. . Mówi że trzeba mieć doświadczenie z temperaturą bo przesmażony nie nadaję się .  I że wszystko robi na oko z doświadczenia .

Co do kwasu to też wspominała że te wysłodki co z kadzi wyjmowali można użyć do kwasu , ale oni na karmę dla zwierząt używają .

Najciekawsze to starter drożdżowy ,  robiony z drożdży prasowanych na mące żytniej . Ciekaw jestem jak to smakuję , pewnie na nasze kubki smakowe nie specjalnie . Ale mają co mają i cieszą się z tego co jest .

Edytowane przez czeburaszka710
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiadra ocynk,gar pięknie "patynowany rudą",chmiel odciśnięty łapami,wiadra elegancko sobie stoją odkryte 

myślę że bez drożdży by fermentacja ruszyła w mniej jak 24h, dzikie drożdże plus posmak rdzy musi być pyszne , chociaż  DMSa  nie ma bo nie przykrywali 

o Tomaszu K jeszcze nie słyszeli chyba :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.