czeburaszka710 Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Z Rosyjskiego forum piwowarskiego , podane jako ciekawostka z jakiejś wioski daleko od miast , ciekawe technologii , wywodzą się z dawnych czasów , pewne rzeczy szokują , ale ze 300lat temu możliwe że podobnie niektóre elementy produkcji piwa wyglądali . Zaciekawiła mnie filtracja i gotowanie , drożdży natomiast lekki szok . Pierwszy etap produkcji słodu .... pewnie tak kiedyś i było . A może i nie . https://youtu.be/zV3aQmjx8Ro Edytowane 18 Lutego 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Specnaz się bawi-pierwsze skojarzenie. Ktoś może streścić co oni tam mówią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Bardzo fajna rzecz, robię coś w ten deseń tylko fermentuje to nie dzikimi to po prostu jest ruski kwas w wersji mocniejszej, czyli normalne stare piwo. Muszę kolegi zapytać, on rusycysta zrozumie, jak ta kobieta zrobiła ten ciemny słód, ta muzyka zabija wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) W piecu suszyła na blachach , mówiła że jak mocno brązowy ( w garści pokazywała ) to nie dobry , rano zakładała na próbę i przesadziła z temp. . Mówi że trzeba mieć doświadczenie z temperaturą bo przesmażony nie nadaję się . I że wszystko robi na oko z doświadczenia . Co do kwasu to też wspominała że te wysłodki co z kadzi wyjmowali można użyć do kwasu , ale oni na karmę dla zwierząt używają . Najciekawsze to starter drożdżowy , robiony z drożdży prasowanych na mące żytniej . Ciekaw jestem jak to smakuję , pewnie na nasze kubki smakowe nie specjalnie . Ale mają co mają i cieszą się z tego co jest . Edytowane 18 Lutego 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 wiadra ocynk,gar pięknie "patynowany rudą",chmiel odciśnięty łapami,wiadra elegancko sobie stoją odkryte myślę że bez drożdży by fermentacja ruszyła w mniej jak 24h, dzikie drożdże plus posmak rdzy musi być pyszne , chociaż DMSa nie ma bo nie przykrywali o Tomaszu K jeszcze nie słyszeli chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się