Browarzyciel Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Witam, No i zaczęło się. Jak ktoś ma ochotę, to można podejrzeć zdjęcia z kolejnych etapów budowy domowego browaru. Zapraszam na: http://picasaweb.google.pl/Browarzyciel/Browar15HL Zaczynamy od kadzi zaciernej. Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Trzymam kciuki. Zaczęło się dobrze z rozmachem chyba właściwym dla małego browaru. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 No proszę proszę Pisz na bieżąco o postępach. Galerię dodałem już do ulubionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Dzięki, ale to dopiero początki. Jeszcze duuużo pracy i załatwiania (choćby nowy przydział mocy :o). Strach pomyśleć, jak na końcu się okaże, że mam jedynie nowego robota kuchennego na pół pokoju, he he. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Rozumiem, że będziesz potrzebował zasilania trójfazowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne, łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW Do tego silniki (mieszadło, śrutownik, pompy) i reszta ... hmmm - w okolicy nie będzie prądu Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 No i śrutownik jest gotowy. Raf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 No i śrutownik jest gotowy.Raf no no no! Zerknąłem w galerię i jestem pod wrażeniem! (chyba pokażę żonie, potwierdzić to co jej wmawiam - jeszcze nie zbzikowałem na punkcie browarnictwa domowego - tylko 9 warek od XI 2005 r.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne, łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW Raf. Czy będziesz łączył te grzałki w gwiazdę lub trójkąt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Tak. Np. kocioł zacierny będzie miał 3 grzałki o łącznej mocy około 10 kW. Każda na innej fazie. Ponieważ wszystko będzie elektryczne' date=' łączna moc grzałek w całej instalacji = 45 kW Raf.[/quote'] Czy będziesz łączył te grzałki w gwiazdę lub trójkąt? Jak możesz zobaczyć na zdjęciu, w zasadzie są to dwie oddzielne grzałki, które razem tworzą jedną opaskę. Można je oczywiście skanalizować w jedno zasilanie i sterować z jednego sterownika lub regulatora. Tak wyszło Raf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 No i śrutownik jest gotowy.Raf no no no! Zerknąłem w galerię i jestem pod wrażeniem! (chyba pokażę żonie' date=' potwierdzić to co jej wmawiam - jeszcze nie zbzikowałem na punkcie browarnictwa domowego - tylko 9 warek od XI 2005 r.)[/quote'] Poczekaj jeszcze trochę, ha ha. W razie co służę pomocą Pozdrowienia dla małżonki, Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Gratolacje!!! Musisz zmienić nick. Ty już nie jesteś marzyciel, powinieneś się nazywać "Browar_spełnione_marzenia" PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Te grzałki są trófazowe czy jedno? Widze trzy żyły. Połączenie w trójkąt obniży prądy więc będziesz mógł zastosować cienszy przewód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Te grzałki są trófazowe czy jedno? Widze trzy żyły. Połączenie w trójkąt obniży prądy więc będziesz mógł zastosować cienszy przewód. Oczywiście, że trójfazowe. A co do prądu, to najprawdopodobniej będzie zastosowany dość zaawansowany regulator, który będzie dobierał moc grzałek do potrzeb. Oznacza to, że nie koniecznie będą musiały chodzić na 100% mocy kiedy i tak trzeba podnosić temp. 1'C / min., a nie szybciej Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 No muszę powiedzieć,że szeroko...Widzę,że jescze długa droga przedemną Czekam na dalsze zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Obserwuję Twoją galerię, ale oczywiście muszę zapytać - kiedy pierwsza warka w nowym browarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Cześć, Niestety nie idzie to tak szybko jak myślałem. Firma, która robi mi "garnki" miała trochę przestojów. W sumie nie ma tego złego co by na dobre ... W tym czasie nieco popchnąłem sprawy formalne, projekt technologiczny i załatwiłem kilka pozwoleń, etc. Chciałem zdążyć na lato, ale sam teraz nie wiem kiedy będzie wszystko gotowe. Myślę, że potrzebuję jeszcze jakieś kilka miesięcy na wykonanie tanków fermentacyjnych i leżakowych i dopięcie formalności. Jak tylko coś ruszy bedę informował. Ruszę z pompą Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Browarzyciel, widze ze wiesz co robisz i na pewno nie potrzebujesz rady od "domowego" browarowca jak ja, ale moze ciebie to zainteresuje. Jest to "Sabco Brew-Magic" - prosty system, od ktorego zaczeli w 1995r warzyc w Dogfish Head Brewing Co ( http://www.dogfish.com/ ) - dzisiaj jednej z najbardziej znanych "micro-browarow" w USA. Beczka w srodku jest do zacierania, po prawej do plukania zacieru, po lewej do gotowania zacieru. Wszystko z wbudowanymi termometrami i polaczone pompkami, z ogrzewaniem gazowym. A tutaj video z CEO Dogfish Head Brewing Co. Sam Calagione, ktory opowiada jak na poczatku warzyl na tym systemie po kilka piw na raz: Sam Coleone tez twierdzi ze do dzisiaj uzywaja tego systemu do tworzenia nowych recept i piw experymentalnych. PS. Powodzenia z twoim projektem! Edytowane 4 Maja 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macas Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 No mnie szczęka opadła, jak zobaczyłem ogrom przygotowań i systematycznie rosnący browar !!!!! A że nie za bardzo znam się na elektryce, tym bardziej są to dla mnie czary. Ale jak patrzę na swoje "plastiki" i "emalie" to zaczynam się zastanawiać na jakie studia syna wysłać, żeby dla mnie coś tak pięknego skonstruował !!!!!! jesteś dla mnie GURU pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Najtrudniejsze jeszcze przede mną Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Dziś sprawdziłem śrutownik na pełnym przebiegu. Wychodzi, że wydajność śrutownika to około 190 kg/h - nieźle jak na domowy pozdrawiam Raf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi