Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP351 Bavarian Weizen Yeast Former Yeast Lab W51 yeast strain, acquired from Dan McConnell. The description originally used by Yeast Lab still fits: "This strain produces a classic German-style wheat beer, with moderately high, spicy, phenolic overtones reminiscent of cloves." Attenuation: 73-77% Flocculation: Low Optimum Fermentation Temperature: 66-70°F Alcohol Tolerance: Medium WLP351 Bavarian Weizen Yeast Szczep Yeast Lab W51 pozyskany od Dan McConnell. Oryginalny opis calyczas pasuje ?Szczep ten produkuje klasyczne niemieckie piwa pszenne, z umiarkowanie wysokimi, przyprowowymi, fenolowymi tonami przypominającymi goździki. Odfermentowanie: 73-77% Flokulacja: Niska. Temperatura fermentacji: 19-21°C . Tolerancja na alkohol: Średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Wyszedł mi siarkowodór jakiego chyba nie miałem od 10 lat, istna masakra,przelałem do wiadra do rozlewu (dałem cukier juz) i się zastanawiam co robić, czy zostawić to w cholerę niech się odsmrodzi ,czy butelkować ? Infekcji raczej nie ma, smakuje normalnie poza tymi jajami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 26 minut temu, dziedzicpruski napisał(a): Wyszedł mi siarkowodór jakiego chyba nie miałem od 10 lat, istna masakra,przelałem do wiadra do rozlewu (dałem cukier juz) i się zastanawiam co robić, czy zostawić to w cholerę niech się odsmrodzi ,czy butelkować ? Infekcji raczej nie ma, smakuje normalnie poza tymi jajami. Ja bym zostawił - trudno cukier przefermentuje, i doda wytrawności, ale w butelkach siarkowodór chyba się nie "ułoży". Wrzuć kawałek miedzi do wiadra i poczekaj - na siarkowodór chyba najlepsza metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 No właśnie doszedłem do tego samego wniosku, bo naprawdę śmierdzi ,że łeb urywa, poszukam czegoś miedzianego. Za tym smrodem goździk przyczajony . Jutro będę produkował następne na gęstwie już (pierwsze na tej cudownej ,nowej saszetce, laga miało ze 24 godz ) tak się zastanawiam,czy przyczyna nie jest słód pilzneński, użyłem pierwszy raz od wielu lat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 19 minut temu, dziedzicpruski napisał(a): tak się zastanawiam,czy przyczyna nie jest słód pilzneński, użyłem pierwszy raz od wielu lat zwykle powodem jest stres drożdży i najczęściej jest to za niska temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 7 minut temu, korzen16 napisał(a): najczęściej jest to za niska temperatura Taka była, zawsze tak startowałem pszenne, tym razem z niespodzianką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Dzisiaj obadałem tygodniowe z drugiego rzutu i dalej śmierdzi,dałem z 250ml gęstqwy, temp. otoczenia, czyli raczej ciepło dla odmiany,słód nie ma bnic do rzeczy faktycznie,bo jest z pal ale, ile trzymać te druciki miedziane ? dałem dzisiaj do pierwszego (dalej śmierdzi) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 za kilka dni powinno być lepiej dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 I zadziałało, zero smrodu, co prawda same piwo dziwne, takie bezpłciowe, ale jak dla mnie bez infekcji, zobaczę co to się porobi po paru pobycie w butelkach. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Będzie "codzienne pszeniczne" , takie niezobowiązujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia No to tak dla uzupełnienia, następne dwa śmierdzące trochę mniej (może to przelanie na ta pseudo cichą pomogło w pierwszym), ale jest inny problem, kwasować i to w typie nieciekawym, nie jak od bakterii mlekowych, tylko w stylu drożdży produkcyjnych kwas, zabutelkowałem i niech sobie leżą do lata. Dałem sobie z nimi luzu w każdym razie, niewypał totalny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się