Patryk.B Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 (edited) Zabieram się za zrobienie 3 warek APA single hop. Na cascade, chinook i citra. Ma to być piwo bardziej w celu wyczucia różnic tego samego piwa z różnym chmielem. Jednocześnie ma to być piwo takie by osoby raczej słabo znoszace gorycz dały radę je wypić dlatego chmielenie ogranicze do ok 40g chmielu do zawierania 20g na 45min i 20g na 5min i ok 10g na zimno. Zasyp to 4-5kg pilsa plus ewentualnie karmelowy 150 ok 0,2kg. Zacieranie 45min 64st.C i 30min 74st.C i oczywiście wygrzew 78st.C. Drożdże to us-05 z tym że myślałem by zebrać z pierwszego gestwe i użyć jej do dwóch kolejnych.Co o tym myślicie.? Edited March 5, 2016 by Patryk.B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemezisso Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Rozumiem, że chcesz zrobić warki 20l i do nich 40g chmielu. Moim zdaniem za mało. Dałbym więcej na '0 i na zimno, wtedy będzie efekt . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Jak dla mnie 100g chmielu na warkę. Ibu ustaw na 30 jeżeli ma być niższa goryczka. Reszta na wirpool i na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Problem w tym że zrobiłem raz cieniach z 50g citra i ok 20g fuglesa i dla mnie było przyjemne i delikatne ale już np żona czy znajomi się krzywili. Dlatego chcę dać jeszcze mniej tak by i oni to przelkneli i się zarazili. A jak uda mi się zbieranie gestwy zrobię sobie konkretne IPA z ok 300-500g chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Zbieranie gęstwy z US-05 jest bardzo dobrym pomysłem.. Dla wrzucenia 10 g chmielu na zimno to szkoda fermentor otwierać Ja bym pomyslał nad zamianą żony Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Ale to co przeszkadza im chmiel w aromacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemezisso Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Problem w tym że zrobiłem raz cieniach z 50g citra i ok 20g fuglesa i dla mnie było przyjemne i delikatne ale już np żona czy znajomi się krzywili. Dlatego chcę dać jeszcze mniej tak by i oni to przelkneli i się zarazili. A jak uda mi się zbieranie gestwy zrobię sobie konkretne IPA z ok 300-500g chmielu. To proponuję uwarzyć to konkretne IPA dla siebie, żonie i znajomym kupić kraft. A jak się zarażą to wypiją Twoje IPA, ewentualnie wrócą do tyskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Ale to co przeszkadza im chmiel w aromacie? tam poszedł fuglesa na goryczke i połowa citra. Reszta citry na aromat. Teraz pytanie o drożdże, niby teoria głosi że gestwe zadawać z piw jasnych do ciemnych, z słabych do mocnych i etc, a jak z gestwe do tego samego gatunku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Ja bym pomyslał nad zamianą żony Uparta i nie chce się tak lekko odstawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Może zmień chmiel na goryczkę. IBU to jedno, a charakter goryczki to drugie.W obrębie gatunku możesz gęstwę zadawać w dowolnej kolejności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Zrobię najpierw jedno z citry (tej mam najwięcej) takie cieńsze, z tym że na zimno dam 25g a nie 10. Jak dalej będą się krzywili to na 2 pozostałe nie będę tracił czasu i zrobię mocaza a z cieniasa gestwe jak raz. Nachmieldalacz napisał że gestwa z us-05 to dobry pomysł, ale tak serio czy lekka ironia to było pisane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Zdajesz sobie sprawę z tego, że dodatek chmielu na zimno nie podnosi goryczki? A z 10g chmielu na zimno to ja nie wiem co Ty potem chcesz w tych piwach porównywać, jak chmiel będzie w każdym praktycznie niewyczuwalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Zdajesz sobie sprawę z tego, że dodatek chmielu na zimno nie podnosi goryczki? A z 10g chmielu na zimno to ja nie wiem co Ty potem chcesz w tych piwach porównywać, jak chmiel będzie w każdym praktycznie niewyczuwalny. owszem zdaje, że na zimno idzie na aromat na którym mi zależy, jak pisałem chce dać 20g sobie bym dał 50 i więcej. Choć ten temat został wyczerpany i teraz interesuje mnie tylko kwestia drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Ale to co przeszkadza im chmiel w aromacie?tam poszedł fuglesa na goryczke i połowa citra. Reszta citry na aromat. Teraz pytanie o drożdże, niby teoria głosi że gestwe zadawać z piw jasnych do ciemnych, z słabych do mocnych i etc, a jak z gestwe do tego samego gatunku? Z jasnym do ciemnego to jakaś bzdura kompletna, nie ma to najmniejszego znaczenia. Ze słabszych do mocnych to tylko taka sugestia jak planować swoje warzenie, ale nic się nie stanie jak zadasz z 16 blg do 12 czy z 16 do 16. Głównie chodzi o to, żeby nie zadawać 6 pokolenia drożdży po 10% alko barleywine czy RISie do kolejnego piwa, wszystko w ramach rozsądku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 (edited) Hmmm czyli skoro z zadawaniem gestwy z piw jasnych do ciemnych itd to bzdura, to ktoś powinien wiki zaktualizować. Cytat z wiki. "Należy tak zaprojektować warzenie, aby zadawać gęstwę z piw słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemniejszych. W tym drugim przypadku chodzi też o obawę, aby z gęstwą nie przeniosło się nieco posmaku piwa ciężkiego do lżejszego piwa" Edited March 6, 2016 by Patryk.B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 owszem zdaje, że na zimno idzie na aromat na którym mi zależy, jak pisałem chce dać 20g sobie bym dał 50 i więcej. Choć ten temat został wyczerpany i teraz interesuje mnie tylko kwestia drożdży. To ciekawe. Pierwszy raz spotykam się z przypadkiem, że ktoś się krzywi od zbyt mocnego aromatu amerykańskich chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Patryk nie syp na zimno tylko w rzuć na 0 minut trochę chmielu na aromat i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 7, 2016 Author Share Posted March 7, 2016 Oskaliber kto sie krzywi od aromatu? Przeszlo 40g poszlo na 60 min na goryczkę reszta na aromat. I te 40g bylo za goryczkowej, a zanim czepiać sie zaczniesz polecam nauke czytania ze zrozumieniem. Ps. Odpowie ktos cos odnosnie gestwy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 (edited) Oskaliber kto sie krzywi od aromatu? Przeszlo 40g poszlo na 60 min na goryczkę reszta na aromat. I te 40g bylo za goryczkowej, a zanim czepiać sie zaczniesz polecam nauke czytania ze zrozumieniem.Może Ty zamiast tego naucz się formułować zdania, tak żeby przekazywały to, co chcesz przekazać. A ja się nie czepiałem tylko byłem szczerze zaskoczony, bo naprawdę nie spotkałem takiego przypadku. Zrobię najpierw jedno z citry (tej mam najwięcej) takie cieńsze, z tym że na zimno dam 25g a nie 10. Jak dalej będą się krzywiliZ tego zdania jednoznacznie wynika, że Ci się krzywią od aromatu. I jeśli chodzi Ci wyłącznie o goryczkę to czemu przez cały wątek wzbraniasz się przed dodaniem większej ilości chmielu na zimno co każdy Ci radzi? Edited March 7, 2016 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 (edited) No z tym ze jakbys doczytał to jest warka ktora jest w planie i nikt sie jeszcze krzywic nie zdążył. I jednoczesnie dodałem ze jak juz i tym piwem by sie krzywili to szkoda czasu na kolejne.a 25g zdecydowałem dac na aromat bo ktos wczesniej napisal ze 10g nic do piwa nie wniesie. Edited March 8, 2016 by Patryk.B Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Po pierwsze: Zainstaluj sobie jakiś kalkulator w rodzaju BrewTarget, ogarnij temat IBU i ogólnie goryczki w piwie. Jeśli stosujesz taki sam schemat chmielenia do Citry i Cascade (prawie dwukrotna różnica w zawartości a-k), to się możesz zdziwić, bo jedno piwo będzie miało ze 40 jednostek IBU a drugie 25 - przy lekkim piwie to jest spora różnica. Jak chcesz porównać chmiele, to sobie dostosuj schematy chmielenia żeby IBU było z grubsza zbliżone. Po drugie: Jeśli jesteś początkujący, masz niewiele chmielu (90g na warkę przy piwie które ma pokazać różnicę w poszczególnych odmianach to taka ilość bez szału), to wykorzystaj go bardziej efektywnie. Odpuść sobie chmielenie zacieru, nachmiel na goryczkę do założonego poziomu IBU, a resztę podziel na pół i wsyp na whirpool i na zimno. Po trzecie: Piszesz bardzo niechlujnie, więc nie miej do ludzi pretensji że czegoś nie zrozumieli. Sam też muszę czytać Twoje posty dwa razy, bo literówki + brak interpunkcji to ciężkie combo. Tak, wiem że piszesz z telefonu, ale to kompletnie nic nie zmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Hmmm. Chmielu mi nie brakuje.Juz z 10-15 postow temu wyjaśniliśmy sobie kwestie warzenia i chyba zostalo to juz wyjaśnione. Czepiać sie szczegulow i czepiania sie czegos co jest juz kompletnie nie istotne to jakos chetnych od hu....a ale jak zadałem konkretne pytanie odnośnie drożdży to ni slowa odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 to jakos chetnych od hu....a ale jak zadałem konkretne pytanie odnośnie drożdży to ni slowa odpowiedzi. 1. jak konkretne pytanie, tak konkretne odpowiedzi 2. chcesz by inni byli mili i Ci pomogli, to bądź również miły 3. myślę, że poza cierpliwością, pokorą i innymi rzeczami, musisz też troszkę nad ortografią popracować. A w temacie drożdży to szkoły są różne to i opinie też. Wnioski musisz sam wyciągać i konfrontować je z rzeczywistością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Nachmieldalacz napisał że gestwa z us-05 to dobry pomysł, ale tak serio czy lekka ironia to było pisane? czyli to nazywasz malo konkretnie? Co do ortografii no widzisz ja taki prosty chop ze wsi i przy widłach słownika doczepionego nie mialem. A i te swoje piwo w glowie szumi i co pczniesz.(chyba krcze forum piwowarskie z jakiejś forum dla polonistów popierniczylem) Cierpliwosc? Eh no tego mi akurat nie brakuje, ale jak cos wyjaśnione zostalo 20 postow temu za sprawa kilku konkretnych postow od konkretnych ludzi, a tu pewne osobniki dalej ciągną temat dawno juz wyczerpany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 (edited) ja taki prosty chop ze wsi ja też ze wsi i co z tego? te swoje piwo w glowie szumi a myślisz, że ja tylko warzę , a potem je wylewam? Eh no tego mi akurat nie brakuje tu pewne osobniki dalej ciągną tema no widzisz, Ty masz cierpliwość, a inni są np. leniwi i im się nie chce wszystkiego czytać A w temacie, Patryk.B, dnia 06 marzec 2016 - 11:17, napisał: Nachmieldalacz napisał że gestwa z us-05 to dobry pomysł, ale tak serio czy lekka ironia to było pisane? to jak myślisz, ilu ma jeszcze napisać ,że to dobry pomysł żebyś w to uwierzył? Co do ortografii jak już rzucasz mięskiem na forum to przynajmniej niech to jakoś wygląda Edited March 8, 2016 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now