astamoth Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Witam wszystkich! W weekend zabieram się za robienie AIPA, która ma być mocno cytrusowa i bez przesadnej goryczki (do 50ibu będzie ok). Jeszcze kombinuje z doborem chmieli ale chciałbym aby aromat szły w stronę Pacifica (świeżo i tropikalnie). Wymyśliłem sobie taką recepturę, co o niej myślicie? Słód Pale Ale - 5,7 kg Słód Wiedeński - 0,5 kg Caramunich II - 0,35 kg Centennial 30g – 60min Citra 30g – 15min Cascade 30g – 5min Simcoe 30g – 0min cicha (4 dni przed butelkowaniem) Cascade 20g, Citra 20g, Simcoe 20g U.S. West Coast M44 Z góry dzięki za Wasze uwagi i sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Jeśli chcesz uzyskać tropikalne aromaty od chmielu to użyj jakiś południowych chmieli w stylu Galaxy, Waimea czy Nelson Sauvin. Poza tym podaj jaki chcesz uzyskać ekstrakt, objętość i w jakich temperaturach chcesz zacierać. Na twoim miejscu wywalił bym wszystko poza pale ale i zacierałbym w 62°C żeby uzyskać jak najbardziej świeże i pijalne piwo z akcentem postawionym na chmielu. burzliwa 2tyg, cicha 1tyg z chmielem w wiadrze (ostatnio trzymałem 100g chmielu na cichej przez dwa tygodnie i nie doszukałem się żadnych taninicznych czy trawiastych aromatów). Jeśli chcesz 50 ibu to zmniejsz trochę dawkę na 60min. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 burzliwa 2tyg, cicha 1tyg z chmielem w wiadrze Nie ma czegoś takiego! Burzliwa aż odfermentuje, potem cicha. W recepturze mało chmielu. Jak zostawisz Caramunich i Wiedeński to dostaniesz taką karmelkową AIPA. Jak chcesz bardziej wytrawną, to zostaw tylko pale ale. Zacznij chmielić dopiero na 30' - chmielenie typowo na goryczkę odpuść sobie całkowicie. Na cichą zwiększ ilość chmielu co najmniej dwukrotnie. Te chmiele, które proponujesz są raczej w kierunku cytrusów "kwaśnych", Simcoe w ogóle raczej żywiczny. Jak wolisz coś bardziej słodkiego (papaja, mango) to raczej nowozelandzkie chmiele, ewentualnie Mosaic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Cześć. Myślałeś może nad dodaniem przypraw? Curacao, kolendra, ew skórka z cytryny? Da Ci to fajne posmaki cytrusowe, świeże. Co do chmieli to polecam Waimea, bardzo owocowy, tropikalny, choć przy daniu na cichą ostro wali trawą, potem to zanika. Ciekawe posmaki daje też Rakau z NZ. Na cichą albo na whirpool więcej chmielu daj, jak piszą koledzy. Simcoe daje aromaty bardziej sosnowe, żywiczne. Możesz go użyć na ostatnie 15 minut, lekko podbijesz goryczkę i pewnie da fajny smak w piwie. Polecałbym Ci jeszcze chmiel Sticklebract z NZ, to taka jak dla mnie mieszanka Simcoe z Mosaic-iem. Co do słodów, to rzeczywiście dostaniesz karmelowe IPA. Może W ogóle zrezygnować z Caramunich, a lepiej dać pszenicznego trochę (poprawi Ci piane).? Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Jeśli chcesz uzyskać tropikalne aromaty od chmielu to użyj jakiś południowych chmieli w stylu Galaxy, Waimea czy Nelson Sauvin. Poza tym podaj jaki chcesz uzyskać ekstrakt, objętość i w jakich temperaturach chcesz zacierać. Na twoim miejscu wywalił bym wszystko poza pale ale i zacierałbym w 62°C żeby uzyskać jak najbardziej świeże i pijalne piwo z akcentem postawionym na chmielu. burzliwa 2tyg, cicha 1tyg z chmielem w wiadrze (ostatnio trzymałem 100g chmielu na cichej przez dwa tygodnie i nie doszukałem się żadnych taninicznych czy trawiastych aromatów). Jeśli chcesz 50 ibu to zmniejsz trochę dawkę na 60min. Pozdro Chmiele australijsko - nowo zelandzkie chce sobie zostawić na kolejne warki. Celuję w ekstrakt 16, chcę uzyskać 20-22l piwa. Zacieranie planowałem na godzinę w 67 stopniach. Jeżeli miałbym zacierać w 62 stopniach to musiałbym zejść z ekstraktem. burzliwa 2tyg, cicha 1tyg z chmielem w wiadrze Nie ma czegoś takiego! Burzliwa aż odfermentuje, potem cicha. W recepturze mało chmielu. Jak zostawisz Caramunich i Wiedeński to dostaniesz taką karmelkową AIPA. Jak chcesz bardziej wytrawną, to zostaw tylko pale ale. Zacznij chmielić dopiero na 30' - chmielenie typowo na goryczkę odpuść sobie całkowicie. Na cichą zwiększ ilość chmielu co najmniej dwukrotnie. Te chmiele, które proponujesz są raczej w kierunku cytrusów "kwaśnych", Simcoe w ogóle raczej żywiczny. Jak wolisz coś bardziej słodkiego (papaja, mango) to raczej nowozelandzkie chmiele, ewentualnie Mosaic. AIPA ma być wytrawna a cytrusy "kwaśne". Zostawię w takim razie sam słód pale ale. Na cichą dam łącznie 150g chmielu. Cześć. Myślałeś może nad dodaniem przypraw? Curacao, kolendra, ew skórka z cytryny? Da Ci to fajne posmaki cytrusowe, świeże. Co do chmieli to polecam Waimea, bardzo owocowy, tropikalny, choć przy daniu na cichą ostro wali trawą, potem to zanika. Ciekawe posmaki daje też Rakau z NZ. Na cichą albo na whirpool więcej chmielu daj, jak piszą koledzy. Simcoe daje aromaty bardziej sosnowe, żywiczne. Możesz go użyć na ostatnie 15 minut, lekko podbijesz goryczkę i pewnie da fajny smak w piwie. Polecałbym Ci jeszcze chmiel Sticklebract z NZ, to taka jak dla mnie mieszanka Simcoe z Mosaic-iem. Co do słodów, to rzeczywiście dostaniesz karmelowe IPA. Może W ogóle zrezygnować z Caramunich, a lepiej dać pszenicznego trochę (poprawi Ci piane).? Myślałem nad Curacao ale ostatecznie się nie przekonałem do tego pomysłu. Nie chcę w tej warce używać chmieli AUS i NZ. Chmielu na cichą dam więcej. Simcoe zamiast na 0' dać na 15' razem z Citrą? Słód zostawię sam pale ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 (edited) Simcoe zamiast na 0' dać na 15' razem z Citrą? Simcoe możesz dać na 10-15 minut, da Ci trochę goryczki, trochę smaku i trochę aromatu, ale nie przykryje Ci oczekiwanych cytrusów, które dostaniesz od Citry. Ja jeszcze użyłbym Centennial po koniec gotowania 0-5 minut, na prawdę daje fajne posmaki. A na goryczkę dorzucił czegoś innego, tym bardziej, że nie planujesz dużego IBU. Może jakiś polski chmiel? Magnum, Marynka? Citra najlepiej na 0'. Edited March 6, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Może wrzucić w takim razie Simcoe na goryczkę i zrezygnować z niego przy chmieleniu na zimno na rzecz Centennial. To może tak: 6,5kg pale ale zacierane w 62 stopniach, z ekstraktem celuję w 14blg gotowanie 60min Simcoe 30g - 45min Cascade 30g - 15min Centennial 30g - 5min Citra 30g - 0min cicha (4 dni przed butelkowaniem) Cascade 50g, Centennial 50g, Citra 50g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 62 stopnie to niezbyt efektywna temperatura zacierania do uzyskania maksymalnej wytrawności, szczególnie, że nie będzie to równe 62 stopnie przez całą godzinę. Bardziej celowałbym w 66 na start zacierania. Dodatkowo możesz rozważyć zastąpienie części słodu cukrem, tak 5-10% zasypu, będzie wytrawniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 burzliwa 2tyg, cicha 1tyg z chmielem w wiadrze Nie ma czegoś takiego! Burzliwa aż odfermentuje, potem cicha. Nie wiem co jest niezrozumiałego w mojej wypowiedzi, najpierw 2tyg burzliwej a potem przelewamy do drugiego wiadra i chmielimy na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 co jest niezrozumiałego w mojej wypowiedzi, najpierw 2tyg burzliwej a potem przelewamy do drugiego wiadra i chmielimy na zimno. Proste, nie wiemy jak Ty drożdżom wytłumaczyłeś, że mają swoją robotę skończyć w 2 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 co jest niezrozumiałego w mojej wypowiedzi, najpierw 2tyg burzliwej a potem przelewamy do drugiego wiadra i chmielimy na zimno. Proste, nie wiemy jak Ty drożdżom wytłumaczyłeś, że mają swoją robotę skończyć w 2 tygodnie? A ok, jeśli o to chodziło to spoko Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 Zrobiłem w końcu tak: 6,5kg słodu Pale Ale, 19,5 litra wody. Wrzucenie słodu przy 67 stopniach, potem 60 min w temp 63-65 i na koniec mash-out do 78 stopni. Do wysładzania użyłem 10l wody (jak się okazało co najmniej 3l za mało). Wyszło mi 22l brzeczki 17blg. Chmielenie: Gotowanie przez 60 min. Centennial 20g - 30min Cascade 20g - 20min Citra 20g - 20min Cascade 30g - 10 min Centennial 30g - 0min Citra 30g - 0min Do fermentora trafiło 19l brzeczki 17blg (mniej więcej 3l straciłem na papkę z chmielinami, do odzyskania był litr ale dałem sobie spokój). Rozcieńczyłem do 15 blg czystą wodą. Ostatecznie w fermentorze jest 22l. Chmielenie na zimno będzie 4 dni przed butelkowaniem: Cascade 50g Centennial 50g Citra 50g Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, bo aromaty są mocne Link to comment Share on other sites More sharing options...
boleksit Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Yyyyy.. Czy jesteś pewny, że po filtracji 22 litry brzeczki miało 17blg a po gotowaniu 19 litrów miało również 17blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Yyyyy.. Czy jesteś pewny, że po filtracji 22 litry brzeczki miało 17blg a po gotowaniu 19 litrów miało również 17blg? Tak, bo różnica w ilości nie wynikała z wyparowania wody tylko z tego, że zostało 3l w garnku razem z chmielinami. Podczas gotowania dolałem ponad 2l wrzątku, żeby utrzymać ilość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boleksit Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Yyyyy.. Czy jesteś pewny, że po filtracji 22 litry brzeczki miało 17blg a po gotowaniu 19 litrów miało również 17blg? Tak, bo różnica w ilości nie wynikała z wyparowania wody tylko z tego, że zostało 3l w garnku razem z chmielinami. Podczas gotowania dolałem ponad 2l wrzątku, żeby utrzymać ilość. A no chyba że tak Podziel się wrażeniami z degustacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) Zrobiłem w końcu tak: 6,5kg słodu Pale Ale, 19,5 litra wody. Wrzucenie słodu przy 67 stopniach, potem 60 min w temp 63-65 i na koniec mash-out do 78 stopni. Do wysładzania użyłem 10l wody (jak się okazało co najmniej 3l za mało). Wyszło mi 22l brzeczki 17blg. Chmielenie: Gotowanie przez 60 min. Centennial 20g - 30min Cascade 20g - 20min Citra 20g - 20min Cascade 30g - 10 min Centennial 30g - 0min Citra 30g - 0min Do fermentora trafiło 19l brzeczki 17blg (mniej więcej 3l straciłem na papkę z chmielinami, do odzyskania był litr ale dałem sobie spokój). Rozcieńczyłem do 15 blg czystą wodą. Ostatecznie w fermentorze jest 22l. Chmielenie na zimno będzie 4 dni przed butelkowaniem: Cascade 50g Centennial 50g Citra 50g Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, bo aromaty są mocne Powiem tak, kazdy warzy po swojemu ale jak chcesz poznać moją opinie to służę. Mianowicie, nie jest tajemnicą że najwięcej aromatów pozostaje po chmieleniu poniżej 15 minuty przed końcem. Dałeś 90g przy 17 blg bomby owocowej raczej bym nie oczekiwał. Będzie czuć ale bez szaleństwa. Poza tym przychylam się do opinii że na cichej powyżej 60-80g chmielu niewiele wnosi, takie jest moje zdanie chmieliłem piwa 200g na cichą na 5 dni oraz takie co było 60g i uważam że więcej niż 80-100g niema sensu sypać. Ale to tylko moja opinia jak masz inne doświadczenia to syp. zabrał bym te 50g citry z chmielenia na zimno i wrzucił na whirlpool napewno był by lepszy efekt. Edited March 14, 2016 by Fantastyczny Pan Lis Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Powiem tak, kazdy warzy po swojemu ale jak chcesz poznać moją opinie to służę. Mianowicie, nie jest tajemnicą że najwięcej aromatów pozostaje po chmieleniu poniżej 15 minuty przed końcem. Dałeś 90g przy 17 blg bomby owocowej raczej bym nie oczekiwał. Będzie czuć ale bez szaleństwa. Poza tym przychylam się do opinii że na cichej powyżej 60-80g chmielu niewiele wnosi, takie jest moje zdanie chmieliłem piwa 200g na cichą na 5 dni oraz takie co było 60g i uważam że więcej niż 80-100g niema sensu sypać. Ale to tylko moja opinia jak masz inne doświadczenia to syp. zabrał bym te 50g citry z chmielenia na zimno i wrzucił na whirlpool napewno był by lepszy efekt. Gdybym nie chciał poznać opinii to bym nie pisał Jak widzisz, przepis ewoluował od pierwszego posta Dał byś więcej chmielu na gotowanie czy jednak bardziej na whirlpool? Czy może jedno i drugie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Powiem tak, kazdy warzy po swojemu ale jak chcesz poznać moją opinie to służę. Mianowicie, nie jest tajemnicą że najwięcej aromatów pozostaje po chmieleniu poniżej 15 minuty przed końcem. Dałeś 90g przy 17 blg bomby owocowej raczej bym nie oczekiwał. Będzie czuć ale bez szaleństwa. Poza tym przychylam się do opinii że na cichej powyżej 60-80g chmielu niewiele wnosi, takie jest moje zdanie chmieliłem piwa 200g na cichą na 5 dni oraz takie co było 60g i uważam że więcej niż 80-100g niema sensu sypać. Ale to tylko moja opinia jak masz inne doświadczenia to syp. zabrał bym te 50g citry z chmielenia na zimno i wrzucił na whirlpool napewno był by lepszy efekt. Gdybym nie chciał poznać opinii to bym nie pisał Jak widzisz, przepis ewoluował od pierwszego posta Dał byś więcej chmielu na gotowanie czy jednak bardziej na whirlpool? Czy może jedno i drugie? heh w sumie racja ja daje albo na gotowanie albo gotowanie + whirlpool. Uważam że większość osób trochę przecenia hop stand, można uzyskać fajny efekt chmieląc solidnie 10' 5' 0' ja często tak robię bez chmielenia na whirlpool i nie muszę się domyślać czy czuć owoce czy nie... naprawdę robią robotę. Hop stand daje fajny efekt ale chmieląc tylko w ten sposób aromat masz silny ale dość płytki. chmielenie pod koniec gotowania daje trochę głębszy smak. Jak chcesz mocno cytrusowe to syp 10' 5' 0' + whirlpool łącznie ze 150-180g i napewno nie bedziesz się zastanawiał czy czujesz cytrusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 To piwo robiłem tak, że na wyłączenie palnika sypnąłem ostatni chmiel. 5 min później zacząłem chłodzenie które trwało 30min. Potem whirlpool i po kolejnych 5 minutach piwo było w fermentorze. Stosujesz przerwy podczas chłodzenia? Ile dajesz czasu po sypnięciu na whirlpool zanim zaczniesz zlewać do fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) Whirlpool to oczywiscie skrot myslowy poniewaz wirowke robie przez caly czas chlodzenia i chmielenie whirlpoolowe i hop stand to to samo poprostu robie przerwe w chlodzeniu ok 80-75 st. Wrzucam chmiel z reguly ok 30-50g trzymam ok 30-60 min i chlodze dalej i finito. Ale jak jestes swiezy w temacie to smialo mozesz sobie to odpuscic ludzie wygrywaja konkursy bez takich niuansow. Sypnij solidnie pod koniec gotowania i tez bedzie git Edited March 14, 2016 by Fantastyczny Pan Lis Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 26, 2016 Author Share Posted March 26, 2016 (edited) Piwo wyszło fenolowe (goździk, korzenny) ... robiłem AIPA a jest Belgijska IPA. Ciekawy jestem co się wydarzyło. Nie widać po piwie żeby było zakażone, w smaku też nie czuć jakiś problemów, tylko te fenole ... Edited March 26, 2016 by astamoth Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted March 28, 2016 Author Share Posted March 28, 2016 Zadałeś odpowiednią ilość drożdży? Jaka temp. brzeczki podczas zadawania drożdży, jaka temp. fermentacji? Drożdży było 10g (wg. producenta odpowiednia ilość na 20-23 litry). Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Temp. brzeczki podczas zadawania 23 stopnie, temp. fermentacji 21 stopni (na fermentorze). I wszystko jasne Tak się dopytywałeś o pierdoły związane z chmieleniem a w prosty sposób spieprzyłeś fermentację Poczytaj może troszkę o temperaturach fermentacji i skutkach jej złego prowadzenia. Fermentacja dla piwa to kluczowy etap, bo co warte tony chmielu gdy piwo wali "jak z apteki"? Można się bawić w niuanse chmieleń, zacierań itd., ale warsztat trzeba mieć opanowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Gozdzik to tez zakażenie, dzikie drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now