roberto_g Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Witajcie, Postanowiłem sprawdzić dokładność mojego termometru alkoholowego. W tym celu zrobiłem dwa testy. Test 1: Pomiar w garnku z lodowatą wodą, z pływającymi w niej kostkami lodu. Było: 3’C, a wydawało mi się, że powinno być 0’C. Test 1: Pomiar w czajniku z gotującą się wodą. Było: 97’C, a wydawało mi się, że powinno być 100’C. Jak oceniacie moje pomiary i dokładność termometru? Czy te 3’C i 97’C to błąd termometru, czy też norma przy takim pomiarze? Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Gdyby było 0 byłby lód a nie pływająca woda Gdyby było 100 znaczyło by że masz blisko nad morze amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Źle Ci się wydaje Sprawdź pod pachą - mój patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Gdyby było 0 byłby lód a nie pływająca woda Gdyby było 100 znaczyło by że masz blisko nad morze kolega chyba nie powinien się wypowiadać na tematy, o których nie ma pojęcia Zarówno temp wrzenia jak i topnienia wody zmienia się wraz z ciśnieniem (więc również w wysokością n.p.m.). Mieszanina wody z lodem jest bardzo dobrym punktem odniesienia, bo w warunkach normalnych ma 0C. Nie pamiętam dokładnie, bo dawno to było, ale na czuja wydaje mi się, że zmiany temp topnienia od ciśnienia nie powinna być aż tak duża - raczej jest tu przekłamanie. Ale lepiej mi nie wierz, znajdź na Wikipedii wzór, zmierz barometrem ciśnienie, to się przekonasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Co Ci daje sprawdzenie w 0 i 100 stopniach? Te temperatury w piwowarstwie raczej nie mają zastosowania. Ważniejszą sprawą jest zakres od ok. 40 - 80 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 No ok, ale jak sprawdzę 60'C, z czym porównam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Gdyby było 0 byłby lód a nie pływająca woda Gdyby było 100 znaczyło by że masz blisko nad morze kolega chyba nie powinien się wypowiadać na tematy, o których nie ma pojęcia .... Napisałem w lekko żartobliwej formie zwracając uwagę na pewne zjawiska. Kto chciał ten zrozumiał. Byłem przy okazji całkowicie pewien że kwestią czasu jest aż znajdzie się ktoś kto zarzuci mi piramidalną niewiedzę bo nie przepisywałem z encyklopedii Nie jestem długo na tym forum ale zdążyłem zauważyć że to taka lokalna tradycja Btw - tak wiem że chodzi Ci o teorię dotyczącą temperatury wody z lodem. Nie musisz się bardzo starać żeby Ci to nie wyszło, trochę za duże naczynie (np garnek ) z trochę za małą ilością lodu i problem gotowy EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Spróbuj powtórzyć pomiar - weź dobrze zmorożony lód z zamrażarki, dodaj go do plastykowego kubka z niewielką ilością wody. Mieszaj do czasu aż połowa lodu się rozpuści. Termometr zanuż tak by nie dotykał elementem pomiarowym dna. Podczas gotowania trzymaj termometr tak by omywały go bąble pary. Ciśnienie ma wpływ na temperature wrzenia ale musiałoby spasć do 907hPa by woda wrzała w 97°C... Jeżeli pomiary się powtórzą to możesz zastosować poniższy zwór do obliczenia poprawki: Tr = 1.0636 * To - 3.1812 (Tr = temperatura rzeczywista, To - odczytana z termometru). Pozdr Edytowane 9 Marca 2016 przez kadet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Spróbuj powtórzyć pomiar - weź dobrze zmorożony lód z zamrażarki, dodaj go do plastykowego kubka z niewielką ilością wody. Mieszaj do czasu aż połowa lodu się rozpuści. Termometr zanuż tak by nie dotykał elementem pomiarowym dna. Podczas gotowania trzymaj termometr tak by omywały go bąble pary. Ciśnienie ma wpływ na temperature wrzenia ale musiałoby spasć do 907hPa by woda wrzała w 97°C... Jeżeli pomiary się powtórzą to możesz zastosować poniższy zwór do obliczenia poprawki: Tr = 1.0636 * To - 3.1812 (Tr = temperatura rzeczywista, To - odczytana z termometru). Pozdr Wielkie dzięki, tak właśnie zrobię. Myślałem, że w ostateczności zrobię uśrednianie, a Ty mnie utwierdziłeś, że ma to sens. Oczywiście zgadzam się z opinią ogólną, że browar to nie apteka, ale że dwa stouty, które robiłem w historii były słabo odfernetowane, to wolę się teraz przyłożyć :-) Pozdr, Robert Edytowane 9 Marca 2016 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 W jakiej temperaturze woda ma największą gęstość? Ok. 4 stopnie Celsjusza. Jak mierzyłeś przy dnie to mogło być plus trzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) W jakiej temperaturze woda ma największą gęstość? Ok. 4 stopnie Celsjusza. Jak mierzyłeś przy dnie to mogło być plus trzy. Żeby taka różnica gęstości mogła wystąpić to garnek kolegi roberto_g musiałby być tak głęboki że dałoby się w nim nurkować... Bardziej prawdopodobną przyczyną jest ogrzanie się termometru przez dno garnka. Dlatego warto pod garnek podłożyć coś co dobrze izoluje a samym termometrem intensywinie mieszać zawartość garnka. Edytowane 9 Marca 2016 przez kadet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 ja pierdzi.... ale dywagację, a woda z kranu czy ze źródełka, jaką miała twardość,a nie powinna być destylowana jak zakres ma termometr ? zwykłe tanie termometry często są skalowane na środek temperatury więc jak jest od -10 do 110 to teoretycznie 50-60 C powinno być ok co do ciśnienia można sobie ołóweczkiem jeździć http://www.edukator.pl/Temperatura-wrzenia,8095.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 W jakiej temperaturze woda ma największą gęstość? Ok. 4 stopnie Celsjusza. Jak mierzyłeś przy dnie to mogło być plus trzy. Żeby taka różnica gęstości mogła wystąpić to garnek kolegi roberto_g musiałby być tak głęboki że dałoby się w nim nurkować... Bardziej prawdopodobną przyczyną jest ogrzanie się termometru przez dno garnka. Dlatego warto pod garnek podłożyć coś co dobrze izoluje a samym termometrem intensywinie mieszać zawartość garnka. Żeby wystąpiła różnica gęstości musi wystąpić różnica temperatur bez względu na głębokość :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) No ok, ale jak sprawdzę 60'C, z czym porównam ;-) Naftalen ma temperaturę topnienia 80oC - możesz się pobawić Edytowane 9 Marca 2016 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Tak na szybko to dzisiaj zrobiłem test w temperaturze pokojowej 21'C. Rozjazd pomiędzy czterema termometrami (1 browarniczy i 3 pokojowe) był max. 1'C. Zakładam więc, że termometr browarniczy wskazuje poprawnie i ruszam w niedzielę do warzenia :-) Wielkie dzięki za pomoc :-) Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Cześć. Nie wiem jaki masz termometr. Ja mam taki: http://www.browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 Ostatnio też zwróciłem uwagę, że brzeczka zaczęła się gotować a na termometrze było dopiero 97°C Jakiś błąd na pewno jest, ale podejrzewam że jest większy przy maksymalnych temperaturach niż w środku zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Tak, mam identyczny termometr. Sprawdzę go jeszcze na sobie wieczorem, znaczy na temperaturze 36, 6 stopni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Sprawdzę go jeszcze na sobie wieczorem, znaczy na temperaturze 36, 6 stopni ;-) Oj, nie każdy ma temperaturę normalną 36,6oC. Na przykład ja mam 37,0 oC, a moja córka 35,5oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Ależ można użyć jednej pachy, a dwóch różnych termometrów :-) Co właśnie zrobiłem - porównałem z termometrem lekarskim, wyszło mi, że browarniany zaniża 1 jeden stopień. Oczywiscie przy 36'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Teraz kwestia liniowości - czy przy 72oC będzie dalej zaniżał o 1oC, czy też dwa razy więcej czyli o 2oC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Teraz kwestia liniowości - czy przy 72oC będzie dalej zaniżał o 1oC, czy też dwa razy więcej czyli o 2oC?Podepnij cyfrowy do tradycyjnego i daj znać co widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Teraz kwestia liniowości - czy przy 72oC będzie dalej zaniżał o 1oC, czy też dwa razy więcej czyli o 2oC?Podepnij cyfrowy do tradycyjnego i daj znać co widać Tej temperatury niestety nie sprawdzę, bo cyfrowy jest lekarski, do 42'C... Reasumując zakładam, że odjęcie jednego stopnia powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ależ można użyć jednej pachy, a dwóch różnych termometrów :-) Co właśnie zrobiłem - porównałem z termometrem lekarskim, wyszło mi, że browarniany zaniża 1 jeden stopień. Oczywiscie przy 36'C. Zaniża czy zawyża? Bo jeżeli przy zerze pokazywał 3°C to przy 36.6 powinien pokazać 37 lub więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Ależ można użyć jednej pachy, a dwóch różnych termometrów :-) Co właśnie zrobiłem - porównałem z termometrem lekarskim, wyszło mi, że browarniany zaniża 1 jeden stopień. Oczywiscie przy 36'C. Zaniża czy zawyża? Bo jeżeli przy zerze pokazywał 3°C to przy 36.6 powinien pokazać 37 lub więcej... Przy 36'C zaniża... Przypuszczam jednakże, że musiałem źle zmierzyć przy 0'C, tzn, ścianki ogrzewały wodę lub cos w tym rodzaju. Nie istotne, jutro rano zaczynam warzenie i niech się dzieje wola nieba ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary1966 Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się