ajron25 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć Citra Single Hop. Mam 6 kg słodu Pale Ale Malteurop i 200 g Citry. Pomyślałem żeby zacierać to w 64-65 stopniach przez 60 min. Zależy mi na piwie bardziej cytrusowym niż goryczkowym. Co do chmielenia: 60 min-45 g 15 min-10 g 5 min- 10 g 0 min-35 g i na ostatnie 4 dni cichej 100 g. Co o tym Panowie sądzicie? Aha zastanawiam się jaki efekt dałaby świeża skórka z cytryny lub pomarańcza na ostatnie 10 minut gotowania brzeczki. Jak myślę o cytrynie to widzę kwas Nie chciałbym czegoś zepsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ja bym ja bym dał po równo na hop stand i na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajron25 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ok. Czyli na 0 min- 65 g, a na cichą 70 g. Tylko czy oddzielić chmieliny od razu po whirpoolu czy zostawić je w brzeczce na całą noc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 robisz hop stand czyli chłodzisz brzeczkę do powiedzmy 77 stopni i dopiero wrzucasz te 65 g chmielu i trzymasz tak 30 min najlepiej mieszając od czasu do czasu. Później normalnie zlewasz bez chmielin w miarę możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajron25 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ok. Dzięki. A co Myślisz o tej cytrynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Nigdy nie robiłem SH na niej ale planuje robić w połączeniu z simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajron25 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Chodziło mi o skórkę z cytryny jako dodatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 aha to nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajron25 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A takie zacieranie może być? Przy tym słodzie? Taka temperatura o jakiej napisałem. Zastanawiam się wciąż nad tymi przyprawami. Może kolendra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 te temperatury dadzą ci bardziej wytrawne piwo. Zależy jakie lubisz ja zacieram 68 stopniach. Co do dodatków to bym sobie darował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Dawałem świeżą skórkę cytryny i pomarańczy, trzeba uważać żeby nie wsypać zby dużo, celowałbym też bardziej w 5 minut gotowania. Zostawia nawet niezły smaczek ale źle przygotowana może dać strasznie zalegającą goryczkę. Kolendra w sh citra i tak będzie pewnie niewyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 A takie zacieranie może być? Przy tym słodzie? Taka temperatura o jakiej napisałem. Zastanawiam się wciąż nad tymi przyprawami. Może kolendra? Kombinujesz. Po to się robi SH żeby zobaczyć jakie efekty daje dany chmiel (przynajmniej ja tak definiuję SH). Nie dawaj żadnych dodatków i zobacz co będzie z samego chmielenia. Jak będzie za mało cytrusowości to wtedy przyjdzie czas na zmiany albo w chmieleniu albo w dodatkach. Zatrzyj to prosto: 64-65°C - 60 min 71°C - 15 min 78°C - MO Co do chmielenia - chcesz mniej goryczkowe piwo, a celujesz w wysokie IBU (citra ma przecież dużo AK). Pewnie z 80 IBU byś z tego wyciągnął. Chmielenie bym zrobił tak: 10g na 60 min 20g na 15 min 35g na 3 min 35g <80°C Nie wiem ile dokładnie wyjdzie IBU, bo nie mam pod ręką BS2, ale pewnie około 30-35. Wg mnie to będzie dobry kompromis. Uważaj z zasypem, a konkretnie z karmelami - citra potrafi dodać swego rodzaju słodkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajron25 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki za konkretną Wypowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Czy użycie warriora na goryczke bardzo wpłynie na smak sh Citra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wpłynie tak, że to już nie będzie SH Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się