pawel4322 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Wiem że fermentacja kończy się wtedy gdy blg już nie spada, jednak jest to moja pierwsza warka i mam pewne wątpliwości. Piwo fermentuje od 13 dni i chciałem jutro je przelać na cichą fermentacje. W sobotę sprawdziłem poziom cukru i tu jest pewien problem bo wydaje mi się że mam nie dokładny aerometr. Przy kilku pomiarach wskazywał 4 lub 5 blg. Tu kolejny problem bo między 1 pomiarem brzeczki po chłodzeniu a rozcieńczeniem zbiłem spławik i nie wiem ile dokładnie miała brzeczka która poszła do fermentacji. Korzystałem z wzoru i rozcieńczałem 21 stopniową brzeczkę do 12 stopni blg. Czy te 4-5 stopni to wystarczające odfermentowanie ? No i na brzeczce są wyspy piany po fermentacji, czy to nie przeszkadza w zlewaniu na cichą(zdjęcie w załączniku) ? Edytowane 14 Marca 2016 przez pawel4322 leejf4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Wiem że fermentacja kończy się wtedy gdy blg już nie spada, jednak jest to moja pierwsza warka i mam pewne wątpliwości. Piwo fermentuje od 13 dni i chciałem jutro je przelać na cichą fermentacje. W sobotę sprawdziłem poziom cukru i tu jest pewien problem bo wydaje mi się że mam nie dokładny aerometr. Przy kilku pomiarach wskazywał 4 lub 5 blg. Tu kolejny problem bo między 1 pomiarem brzeczki po chłodzeniu a rozcieńczeniem zbiłem spławik i nie wiem ile dokładnie miała brzeczka która poszła do fermentacji. Korzystałem z wzoru i rozcieńczałem 21 stopniową brzeczkę do 12 stopni blg. Czy te 4-5 stopni to wystarczające odfermentowanie ? No i na brzeczce są wyspy piany po fermentacji, czy to nie przeszkadza w zlewaniu na cichą(zdjęcie w załączniku) ? A musisz przelewać? Co to za piwo? Może lepiej zostaw je w spokoju...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Odfermentowanie zależy od wielu czynników, m.in. zacierania, czy szczepu drożdży i ich kondycji. 4-5blg to przyzwoite odfermentowanie, mogło do tylu zejść. Piana nie zawsze opada, wraz z zakończeniem fermentacji, tym się nie przejmuj. Jeśli jesteś pewny czystości procesu, możesz zlać na cichą, żaden problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Po co otwierasz pokrywę i robisz zdjęcia??? Potem pojawiają się pytania w temacie infekcji. Masz przezroczysty fermentor to wykorzystaj ten fakt. Jak to w ogóle zacierałeś? Ciężko powiedzieć czy u Ciebie odfermentowanie jest poprawne nie mając podstawowych danych. Do tego dochodzi fakt, że nie masz zmierzonego ekstraktu początkowego. No i na brzeczce są wyspy piany po fermentacji, czy to nie przeszkadza w zlewaniu na cichą(zdjęcie w załączniku) ? Poczekaj jeszcze kilka dni i nie zaglądaj do fermentora. 4-5blg to przyzwoite odfermentowanie A skąd wiesz jak było zacierane i jaki był ekstrakt początkowy? Odfermentowanie na poziomie 58-66% (zakładając OG=12 Blg) nie nazwałbym odgórnie przyzwoitym. Piana nie zawsze opada, wraz z zakończeniem fermentacji, tym się nie przejmuj. Ja to bym się w ogóle pianą nie przejmował (to była ironia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Co to za piwo? APA Jak to w ogóle zacierałeś? Ciężko powiedzieć czy u Ciebie odfermentowanie jest poprawne nie mając podstawowych danych. Do tego dochodzi fakt, że nie masz zmierzonego ekstraktu początkowego. Piwo było robione z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Ponieważ fermentacja ruszyła dopiero po 2,5 dniach zdążyłem kupić nowy balingometr i faktycznie blg początkowe wynosiło 12-13. Drożdzę to Gozdawa US West Coast. Fermentacja ruszyła po 2,5 dnia. Piwo stoi w temperaturze 18-19 stopni od 13 dni. Poczekaj jeszcze kilka dni i nie zaglądaj do fermentora. A jak dzisiaj zmierzę blg i będzie znowu ~4-5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 A jak dzisiaj zmierzę blg i będzie znowu ~4-5 ? Czemu nie możesz zmierzyć dokładnie? 1blg to dosyć duża różnica, gdybyś postanowił butelkować to ten 1 niedofermentowany blg mógłby rozsadzić butelki. Poza tym gdzie Ci się tak spieszy? Piwo wcale nie będzie gorsze jeśli postoi kilka dni dłużej, wręcz odwrotnie. Jak nie będziesz wykorzystywać gęstwy to bym nie przelewał na cichą aczkolwiek różnie ludzie robią i to tylko moje zdanie. Ja proponuję dokładnie zmierzyć blg dzisiaj, tym nowym areometrem (może dawać inne wyniki niż ten stary) i ponownie za 3-4dni. Wtedy jeśli po dokładnych pomiarach blg będzie niezmienne to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Witam kolegów mam podobną sprawę jak Pawel4322. Pisałem w dziale infekcje bo to moja pierwsza Warka i trochę spanikowałem ale rozdział PIASKOWNICA wiec chyba mogę Nie piszę tam wiecej bo nie chce spamować skoro to nie to. Poniżej zdjęcia mojej Warki po tygodniu przelałem ją na cichą fermentację jak pisała instrukcja chociaż jest to LAGER był trzymany w 18-22 stopnie. Dodałem chmiel ale nie wiem czy to był dobry pomysł, co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 No nie, teraz tu przyszedłeś robić "burdel" w kolejnym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Witam kolegów mam podobną sprawę jak Pawel4322. Pisałem w dziale infekcje bo to moja pierwsza Warka i trochę spanikowałem ale rozdział PIASKOWNICA wiec chyba mogę Nie piszę tam wiecej bo nie chce spamować skoro to nie to. Poniżej zdjęcia mojej Warki po tygodniu przelałem ją na cichą fermentację jak pisała instrukcja chociaż jest to LAGER był trzymany w 18-22 stopnie. Dodałem chmiel ale nie wiem czy to był dobry pomysł, co o tym myślicie? No ale już dodałeś ten chmiel więc jakie znaczenie ma co o tym myślimy? Trzeba było o to pytać przed dodaniem chmielu. Mało kto chmieli tak lagery aczkolwiek Twoje piwo to nie lager więc to i tak bez znaczenia. Tak jak odpisałem Ci w tamtym temacie - butelkuj piwo po 3-4dniach chmielenia na zimno i tyle. Potem możesz poczęstować kogoś piwem i wtedy będzie miejsce na pytanie co o tym myśli Edytowane 15 Marca 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Witam kolegów mam podobną sprawę jak Pawel4322. Pisałem w dziale infekcje bo to moja pierwsza Warka i trochę spanikowałem ale rozdział PIASKOWNICA wiec chyba mogę Nie piszę tam wiecej bo nie chce spamować skoro to nie to. Poniżej zdjęcia mojej Warki po tygodniu przelałem ją na cichą fermentację jak pisała instrukcja chociaż jest to LAGER był trzymany w 18-22 stopnie. Dodałem chmiel ale nie wiem czy to był dobry pomysł, co o tym myślicie? No ale już dodałeś ten chmiel więc jakie znaczenie ma co o tym myślimy? Trzeba było o to pytać przed dodaniem chmielu. Mało kto chmieli tak lagery aczkolwiek Twoje piwo to nie lager więc to i tak bez znaczenia. Tak jak odpisałem Ci w tamtym temacie - butelkuj piwo po 3-4dniach chmielenia na zimno i tyle. Potem możesz poczęstować kogoś powiem i wtedy będzie miejsce na pytanie co o tym myśli A nie będzie granatów jak zleje je teraz i dodam łyżeczkę cukru do każdej z butelek jak piszą w przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) A nie będzie granatów jak zleje je teraz i dodam łyżeczkę cukru do każdej z butelek jak piszą w przepisie? Nie wiadomo, zlałeś je na cichą po 7 dniach bez sprawdzenia blg więc jeśli piwo nie dofermentowało to mogą być. Teraz albo je dłużej przetrzymasz na cichej w nadziei, że ewentualnie jeszcze coś tam dofermentuje kosztem możliwie wyczuwalnych trawiastych posmaków wynikających z dłuższego chmielenia na zimno albo zaufasz papierowej instrukcji, która mówi, że drożdże skończyły pracę i zabutelkujesz Niezależnie co zrobisz to przed kolejną warką poświęć kilka godzin na lekturę forum/wiki. Edytowane 15 Marca 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 A nie będzie granatów jak zleje je teraz i dodam łyżeczkę cukru do każdej z butelek jak piszą w przepisie? Nie wiadomo, zlałeś je na cichą po 7 dniach bez sprawdzenia blg więc jeśli piwo nie dofermentowało to mogą być. Teraz albo je dłużej przetrzymasz na cichej w nadziei, że ewentualnie jeszcze coś tam dofermentuje kosztem możliwie wyczuwalnych trawiastych posmaków wynikających z dłuższego chmielenia na zimno albo zaufasz papierowej instrukcji, która mówi, że drożdże skończyły pracę i zabutelkujesz Niezależnie co zrobisz to przed kolejną warką poświęć kilka godzin na lekturę forum/wiki. Dzieki za odpowiedź. Pisałem udarr że sprawdzałem blg 2 raz i nic się nie zmieniło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Ale co jakiś czas widze że coś bulgocze z rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Dzieki za odpowiedź. Pisałem udarr że sprawdzałem blg 2 raz i nic się nie zmieniło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Ale co jakiś czas widze że coś bulgocze z rurki. Daj piwu spokój. 25 g gram saaz - na nie wiem 22-23 litry nie powinno Ci wprowadzić aż tak mocno łodygowo-trawiastych posmaków. Kiedyś piwowarzy chmielili na zimno w 2 etapach - nawet 10 dni na zimno, potem grugi raz na 3 dni. Poczekaj do weekendu i zabutelkuj. Możesz lekko podnieść jutro wieczorem temperaturę fermentacji (2-3 stopnie) i w sobotę/niedzielę lać w butle. I smacznego pierwszego piwka. mrSin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Dzieki za odpowiedź. Pisałem udarr że sprawdzałem blg 2 raz i nic się nie zmieniło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Ale co jakiś czas widze że coś bulgocze z rurki. Daj piwu spokój. 25 g gram saaz - na nie wiem 22-23 litry nie powinno Ci wprowadzić aż tak mocno łodygowo-trawiastych posmaków. Kiedyś piwowarzy chmielili na zimno w 2 etapach - nawet 10 dni na zimno, potem grugi raz na 3 dni. Poczekaj do weekendu i zabutelkuj. Możesz lekko podnieść jutro wieczorem temperaturę fermentacji (2-3 stopnie) i w sobotę/niedzielę lać w butle. I smacznego pierwszego piwka. Dziękuję za jasną odpowiedź bez szydzenia z początkujących Masz może jakiś pomysł na przefiltrowanie tego chmielu czy do weekendu może już opadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Masz może jakiś pomysł na przefiltrowanie tego chmielu czy do weekendu może już opadnie? Możesz zrobić cold crush (wyszukaj w google/piwo.org). Ewentualnie mechanicznie możesz, ale tego bym Ci nie polecał. Jest jeszcze szansa, że chmiel odpadnie przez te kilka dni. mrSin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Jeśli masz warunki to fermentor do zimnego na 24h+ (wystarczą okolice 5C), czyli wspomniany wyżej cold crash, a potem dekantacja znad osadów z użyciem wężyka silikonowego z wygotowaną rajstopą na jego wylocie (można np. zawiązać nitką albo przymocować gumką recepturką). Jeśli nie masz warunków na cold crash to wystarczy rajstopa. mrSin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Masz może jakiś pomysł na przefiltrowanie tego chmielu czy do weekendu może już opadnie? Możesz zrobić cold crush (wyszukaj w google/piwo.org). Ewentualnie mechanicznie możesz, ale tego bym Ci nie polecał. Jest jeszcze szansa, że chmiel odpadnie przez te kilka dni. Jeśli masz warunki to fermentor do zimnego na 24h+ (wystarczą okolice 5C), czyli wspomniany wyżej cold crash, a potem dekantacja znad osadów z użyciem wężyka silikonowego z wygotowaną rajstopą na jego wylocie (można np. zawiązać nitką albo przymocować gumką recepturką). Jeśli nie masz warunków na cold crash to wystarczy rajstopa. Mam warunki wiec spróbuje i tego i tego. Dzięki za pomoc, zdam relacje Edytowane 16 Marca 2016 przez mrSin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Jeżeli zabutelkuję to muszę trzymać w ciepłym miejscu czy mogę zostawić w piwniczce około 8C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Potrzymaj, w temperaturze pokojowej przez powiedzmy 10dni i wtedy przenieś w chłodniejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrSin Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Masz może jakiś pomysł na przefiltrowanie tego chmielu czy do weekendu może już opadnie? Możesz zrobić cold crush (wyszukaj w google/piwo.org). Ewentualnie mechanicznie możesz, ale tego bym Ci nie polecał. Jest jeszcze szansa, że chmiel odpadnie przez te kilka dni. Jeśli masz warunki to fermentor do zimnego na 24h+ (wystarczą okolice 5C), czyli wspomniany wyżej cold crash, a potem dekantacja znad osadów z użyciem wężyka silikonowego z wygotowaną rajstopą na jego wylocie (można np. zawiązać nitką albo przymocować gumką recepturką). Jeśli nie masz warunków na cold crash to wystarczy rajstopa. Potrzymaj, w temperaturze pokojowej przez powiedzmy 10dni i wtedy przenieś w chłodniejsze miejsce. Dziekuje wszystkim za pomoc z pierwszym piwkiem Wyszło całkiem dobre i widzę że z dnia na dzień nabiera charakteru Czuć goryczkę jest w miarę klarowne i schłodzone smakuje super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się