GRZANY Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Witam,otworzyłem butelczyne piwa aby wysmakować czy udało się powtórzyć warkę. A tu (zonk) piwo słodkie (13BLG) i ani śladu chmielu! Na 40L poszło 50 Lubelskiego i 50 Marynki.Jak poprawić poziom nachmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jak poprawić poziom nachmielenia? jeśli podasz jakieś szczegóły warzenia i fermentacji to szybciej Ci ktoś może coś podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Zdaję sobie sprawę, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale następnym razem dać więcej chmielu, albo świeższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Przy 25g Marynki i Lubelskiego na 20l to bomby chmielowej raczej nie należy oczekiwać "Add more hops" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vax50 Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Niedawno dałem 160g świeżego granualtu na 28l warkę i myślałem że to dużo, a tu normalne piwo wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Bez 200-300g nawet nie podchodzę do roboty, szkoda czasu Jak ma być mocno na chmielone to te 200g minimumchmielu trzeba zużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Na 40L poszło 50 Lubelskiego i 50 Marynki. A już myślalem że jestem ostatni Mohikanin który stosuje tylko polskie chmiele. Fakt że sypie na 80l ok 400g. mieszanki i ten chmiel po prostu czuć że jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 OK,uwagi i rady przyjęte.Ale moje piwo jest w butelkach i tu mam problem ,co dalej jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paganhuragan Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Wypić, zapomnieć i następną warkę porządnie nachmielić, bo nie wiem jakiej rady oczekujesz ? Jak zwiększyć gorycz jak piwo już zabutelkowane? Wlewaj sobie herbatkę chmielową do szklanki przed nalaniem piwa ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) -> hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować Edytowane 22 Marca 2016 przez Pieter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Można też dodać ekstraktu chmielowego np. takiego http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-chmielowy-zizomeryzowany-6-100-ml-p-894.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 > hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować Kiedyś mi sie trafiło za mało gazu w butelkach 0.66., kapsle za lużne, albo cóś. Piwo w smaku dobre, ale za mało nagazowane. Pootwierałem dałem po miarce cukru zakapslowałem po 2-ch tyg. było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 -> hop tea! To znaczy zabutelkowanie stanowi pewien problem, ale zawsze można wszystkie otworzyć, zadać herbatkę chmielową i znowu zakapslować Też myślałem o herbatce,ale jaka ilość na 0,5L dać. Tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Zrobić taką ilość jak na całą warkę i podzielić przez liczbę butelek, ot filozofia. Jeżeli wyjdzie nieodmierzalna ilość, to trochę rozcieńczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się