Kalen Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Cześć mam mały dylemat. Dzisiaj uwarzyłem swoje 13 piwko. Chciałem zrobić Imperial IPA o ekstrakcie 19°Blg, ale za długo gotowałem i okazało się, że wyszło mi 23,5* BLG. Bardzo lubię mocniejsze piwka i postanowiłem nie rozcieńczać tego wodą. Mój zasyp na 10l piwa (tylko na tyle pozwalają mi moje warunki) : 4,5kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Caramunich I 0,05kg Zakwaszający 100g Lubelskiego 100g Jungi Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności Nastawiłem starter z 10°Blg i kręciły się drożdże na mieszadle 48h Zacieranie jedno temperaturowo w 65* C I teraz mam takie pytanie czy kwalifikuje się to pod Barley Wine pomimo, że użyłem Polskich chmieli czy jest to większa wersja Imperial IPA?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Jak chmieliłeś? Jakbym musiał etykietować, powiedziałbym bez wahania barley wine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalen Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Gotowałem 1,5h Na 60min przed końcem 20g Jungi na 50min 20g Jungi Na 40min 20g Jungi + 10g Lubelskiego na 30min 10g Jungi + 10g Lubelskiego na 20min 20g Lubelskiego +10g Jungi na 10min 20 Lubelskiego na 5min 10g Lubelskiego na 0min 10g Lubelskiego I na zimno chcę wrzucić po 20g Jungi i Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Według mnie to bardziej skłania się w stronę barleywine, na imperialną ipę trochę za mało chmielu na aromat, oraz troszkę za wysoki ekstrakt początkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Barley wine i to prawdziwy, nasz brytyjski. Polskie chmiele tak normalne jak angliki. Nie ma obaw. Leżakuj i za 2 lata kosztuj-kosmos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalen Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź. Fermentacja ruszyła jak szalona wszystko wyłazi to zmniejszyłem temperaturę fermentacji i zamiast rurki fermentacyjnej założyłem rurkę do zlewania na cichą z wodą w misce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się