baradnor Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Panowie (i Panie jeśli czytają to również), Do tej pory używałem 33L garnka emaliowego z Olkusza na kuchence gazowej. Półtorej roku temu zmieniliśmy kuchenkę na indukcję. Nie wiem czy to kwestia zużycia garnka, ale dno zaczęło się wybrzuszać, co utrudniało trochę zacieranie, ale o zgrozo emalia zaczęła odpadać od dna. Pewnie jakoś można załatać to dno, ale boję się o płytę indukcyjną (zarysowania) i w związku z tym planuję wymianę garnka. W związku z tym proszę o poradę. Moim pierwszym pomysłem jest kupno takiego garnka: http://allegro.pl/garnek-33l-40x26cm-gastro-arian-turecki-indukcja-i5111052171.html Ktoś z Was używa czegoś takiego na indukcji? Jak wrażenia? Czy ktoś ma jakieś inne pomysły poparte własnym doświadczeniem np. jakieś kadzie warzelne itd. Generalnie nie chciałbym przekroczyć 300-400zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Nie mam takiego gara (mam inny ale używany na gazie) lecz: - ten gar jak ma takie wymiary to nie ma tej pojemności - jest szeroki więc odparowanie będzie troszkę większe - ma małą podstawę (co przy indukcji może nie mieć znaczenia) - jest tani co jest jego zaletą (przeszukaj forum bo informacji o takich garach jest masa i przynajmniej raz na tydzień ktoś pyta o nie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 http://allegro.pl/ronner-austria-garnek-gastronomiczny-48-l-stal-i5920705309.html Mam taki i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Nie mam takiego gara (mam inny ale używany na gazie) lecz: - ten gar jak ma takie wymiary to nie ma tej pojemności - jest szeroki więc odparowanie będzie troszkę większe - ma małą podstawę (co przy indukcji może nie mieć znaczenia) - jest tani co jest jego zaletą (przeszukaj forum bo informacji o takich garach jest masa i przynajmniej raz na tydzień ktoś pyta o nie ) Hm, zgadza się - trochę po zaokrąglali przy liczeniu objętości http://allegro.pl/ronner-austria-garnek-gastronomiczny-48-l-stal-i5920705309.html Mam taki i jestem zadowolony Sprawia lepsze wrażenie niż ten turecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 36+ litrów w stylu "Tadar" jest lepszy. Najlepsze garnki są wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 36+ litrów w stylu "Tadar" jest lepszy. Najlepsze garnki są wysoki. Wygląda solidnie. Jaka jest jego przewaga nad tureckim i ronnerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Też zmieniam warzelnie z emalii na nierdzewkę i też z powodu zmiany kuchenki na indukcję. Ja jednak zdecydowałem zmienić źródło grzania i zamierzam zamontować grzałki do 2 garnków firmy Tadar, kadź zacierna 36L i warzelna 50L. Na pewno będzie szybciej, bezpieczniej i sprawniej niż na indukcji. Tamtych firm nie znam, Tadar mogę polecić z czystym sumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 36+ litrów w stylu "Tadar" jest lepszy. Najlepsze garnki są wysoki. Wygląda solidnie. Jaka jest jego przewaga nad tureckim i ronnerem? Solidny, stal, konstrukcja dna typu "Sandwich", dobra proporcja Średnica:Wysokość. To tylko, moze byc tanszy jak tureckie ale bez "sandwich" nie bedzie dobra na indukcja i na start powinna byc wiecej w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Przed zakupem tego z aukcji przymierzałem się do Tadara i nie bardzo wiem na czym miała by polegać jego "lepszość" ale może się nie znam Ja celowałem w garnek o szerokości 40 cm żeby przykryć dwa palniki na gazówce. Pierwsze kilka warek robiłem na emalii z odzysku i 36 cm średnicy to było dokładnie tyle żeby nie było ani dobrze ani zupełnie źle. Przy dnie 40 cm jest o wiele wygodniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Póki co skłaniam się do Tadara lub Ronnera. Mniejsza średnica będzie pasowała lepiej do największego pola grzejnego na kuchence (by zająć dwa to musiałby mieć z 55 ). Nie bez znaczenia jest też fakt, ze garnek, który miałem do pory miał d=38cm, a głębokość szafy w której trzymam sprzęt to 39 cm. Ponadto LP wypatrzyła jakieś szpeja dla siebie w sklepie Tadara. Tadar (36,5L) ma d=36cm, a Ronner (34L) ma d=34cm, do tego pierwszego bez problemu wejdą spokojnie fermentory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 O ile jeszcze nie zakupiłeś to dodam: w tym sezonie wymieniłem starą emalię na nową nierdzewkę. Ostatecznie wybrałem Ambition Vitalux 36,5l - miał zbliżone parametry (średnica, grubość ścianki i dna) do Tadara więc zadecydowała cena. Używam go na płycie elektrycznej i sprawdza się b. dobrze - zauważalna różnica w czasie zagotowania wody/brzeczki i lepiej trzyma temperaturę niż wcześniejsza emalia. Dno było idealnie równe - ale tu być może pomógł email do sprzedawcy z prośbą by się upewnił przed wysyłką, że garnek ma płaskie dno co w przyszłości zaoszczędzi nam korowodu zwrotów i wysyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zamówiłem już Tadara. Nawet nie chcę myśleć o cyrku ze zwrotami jakby dno nie było płaskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razed Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Szanownych piwowarów, W skrócie - jestem Newbe pod kątem domowego warzenia trunków chmielonych, za mną 3 warki z puszek, 2 czekają już na fermentację ale złapałem tego jakże zacnego bakcyla i stąd moje podpięcie się pod powyższy temat.Dylemat mój polega na tym, że w mieszkaniu posiadam tylko kuchnię indukcyjną wbudowaną w blat a bardzo chciałbym zacząć warzyć z własnym zacieraniem, (za powyższe sugestie garnków jestem ogromnie wdzięczny) ale obawiam się o wytrzymałość takowej kuchni na wagę gara 30L z brzeczką i słodem, tym bardziej że polecane są o w miarę małej średnicy. Czy kuchnia nie pęknie/zarwie się od takiego ciężaru? Pytanie w sumie skierowane do koleżanek/kolegów którzy mają podobną sytuację jak ja.Jako alternatywę rozpatruję taboret gazowy, butle 11kg i emalię Olkusz Pozdrawiam, Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Razed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Gdzieś na forum był wątek o tym, ale generalnie nie ma się czego obawiać. U mnie zacierałem 12 kg słodu w garze wypełnionym po rant i nic się nie stało. Także, bierz się za zacieranie A - i w bloku raczej nie kombinuj z taboretem Razed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razed Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Gdzieś na forum był wątek o tym, ale generalnie nie ma się czego obawiać. U mnie zacierałem 12 kg słodu w garze wypełnionym po rant i nic się nie stało. Także, bierz się za zacieranie A - i w bloku raczej nie kombinuj z taboretem Szybko i treściwie - to co lubię W takim razie gar, chłodnica, zawór trójdrożny, wąż ogrodowy i wężyk hydrauliczny lądują na listę zakupów Dziękuję i na pewno do przeczytania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Grzałka zanurzeniowa może być dobrym rozwiązaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 ewentualnie możesz zawsze kupić taką indukcje w lidlu jednofajerkową cena koło 300zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się