Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 WitamDziś przed zlaniem do butelek otworzyłem fermentor i ujrzałem to:Z flashemBez flesha: I teraz tak,Przed dodaniem na cicha granulatu chmielowego, była gładka tafla brzeczki/piwa,Po niecałym tygodniu otworzyłem i zobaczyłem to co na zdjęciach.Co z tym fantem zrobić? co to jest na wierzchu?Wg mnie zapachu żadnego dziwnego nie ma, jest gorzkie i goryczkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Chmieliny są na wierzchu. Założyć pończochę, czy coś innego jak masz inny sposób i zlewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 to jest chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dziękuje za odpowiedzi.Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,Od czego to zależy? Kiedyś wino robiłem i też miałem taki "kożuch" i niestety wino poszło do kibla, stąd moje dociekanie. (Co prawda wino waliło bełtem świeżym, a tu aromaty cytrusowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu Co z tym fantem zrobić? przy przelewaniu do innego wiadra do rozlewu musisz przecedzić przez pończochę Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. Dlatego zadałem to pytane. Chodizło mi o to czy alfa kwasy za to odpowiadają , czy sort granulatu, czy coś innego. Chce dowiedzieć się po prostu jak najwięcej an ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić na moją logikę to wszystko zależy od ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Szklane kule są zawodne lepsze są adamentowe:P A poważniej w drugim poście moim w tym temacie, wyraziłem powód mojego zaniepokojenia. "Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.," Jedyny błąd mój w tym poście był taki, ze nie podałem dokładnej ilosci i za to faktycznie przepraszam. Twoja sugestia co do CO2 jest jakimś tropem który faktycznie moze miec na to wpływ. Dziękuje za ta informacje.;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Oprócz ilości chmielu, temperatura w jakiej piwo stało podczas chmielenia na zimno, etap fermentacji kiedy został dodany chmiel no i czas chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak jeszcze nie przelales piwa to proponuję cold crush. Wystaw fermentor na noc do niskiej temperatury a chmiel ładnie opadnie na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się