Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 WitamDziś przed zlaniem do butelek otworzyłem fermentor i ujrzałem to:Z flashemBez flesha: I teraz tak,Przed dodaniem na cicha granulatu chmielowego, była gładka tafla brzeczki/piwa,Po niecałym tygodniu otworzyłem i zobaczyłem to co na zdjęciach.Co z tym fantem zrobić? co to jest na wierzchu?Wg mnie zapachu żadnego dziwnego nie ma, jest gorzkie i goryczkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Chmieliny są na wierzchu. Założyć pończochę, czy coś innego jak masz inny sposób i zlewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 to jest chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dziękuje za odpowiedzi.Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.,Od czego to zależy? Kiedyś wino robiłem i też miałem taki "kożuch" i niestety wino poszło do kibla, stąd moje dociekanie. (Co prawda wino waliło bełtem świeżym, a tu aromaty cytrusowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu Co z tym fantem zrobić? przy przelewaniu do innego wiadra do rozlewu musisz przecedzić przez pończochę Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Od czego to zależy? od faktu wrzucenia chmielu No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. Dlatego zadałem to pytane. Chodizło mi o to czy alfa kwasy za to odpowiadają , czy sort granulatu, czy coś innego. Chce dowiedzieć się po prostu jak najwięcej an ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić na moją logikę to wszystko zależy od ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Błaszczak Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to na logikę w poprzednim piwie tez powinno to się pojawić, w intensywności połowy obecnego stanu rzeczy , a tam nie było nic. no to na logikę, trzeba było od razu wszystkie fakty podać a nie liczyć, że ktoś posiada sprawną szklaną kulę chyba że to miał być swego rodzaju "test na inteligencję" forumowiczów a w temacie, to raz bywa tak, a raz inaczej. Zależy to między innymi od ilości CO2 rozpuszczonego już w piwie lub innych czynników, których jest wiele. Szklane kule są zawodne lepsze są adamentowe:P A poważniej w drugim poście moim w tym temacie, wyraziłem powód mojego zaniepokojenia. "Jestem w lekkim szoku i nie dowierzaniu że to chmiel, bo przy poprzednim piwku tez chmieliłem na zimno i nie było tego efektu, co prawda tam poszło mniej chmielu na zimno.," Jedyny błąd mój w tym poście był taki, ze nie podałem dokładnej ilosci i za to faktycznie przepraszam. Twoja sugestia co do CO2 jest jakimś tropem który faktycznie moze miec na to wpływ. Dziękuje za ta informacje.;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Oprócz ilości chmielu, temperatura w jakiej piwo stało podczas chmielenia na zimno, etap fermentacji kiedy został dodany chmiel no i czas chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak jeszcze nie przelales piwa to proponuję cold crush. Wystaw fermentor na noc do niskiej temperatury a chmiel ładnie opadnie na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi