krachnagieldzie1 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ahoj!Pozwolę sobie wrzucić drugą recepturę do oceny. Chciałbym uwarzyć rześką west coast ipe coś a la Modern Drinking.Przeszukałem temat i zestawiłem taki przepis:Oczekiwana ilość 20-22LSłód pilzeński - 4 kg Weyermann - Carapils - 1,5(zastanawiam się, czy nie dodać 0,5kg słodu pszenicznego) zacieranie: 66st - 60 72st- 5 min Chmielenie (po wyliczeniu ok 55 IBU): 100 g Mosaic na ostatnie 15 minut (tutaj mam wątpliwości, czy sypnąć wszystko, czy stopniować wsypując np. co 5 minut do końca gotowania) cicha (5 dni przed butelkowaniem) 100 g Mosaic Drożdże US05Burzliwa w temp ok 19-20stCicha 10-14dni w temp ok 19-20stst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 1,5kg Carapils? To dużo za dużo. West Coast jest wytrawne, możesz zacierać w trochę niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Za dużo carapilsa, temperaturę fermentacji można by obniżyć jeszcze o te 2~°C. Chmielu lepiej dać więcej np. na 5 czy 0 minut, a najlepiej jeszcze hop stand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Wrzuć na 60 minut chmiel do uzyskania zakładanego IBU, a całą resztę przesuń na hopstand i na cichą (w proporcji 1:2, 1:3, jak tam wolisz). Carapils zredukuj mocno, myslę, że 0,5kg to już i tak za dużo. Pszeniczny może być jak najbardziej. Ta temperatura na burzliwą to otoczenia? Jeśli tak to trochę za ciepło, idealnie byłoby gdzieś 15-17C. Możesz też część pale ale zamienić na biały cukier (ok. 0,5kg), jak west coast to west coast. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Hej. Ja bym robił na samym pale ewentualnie jak chcesz sypać pszenicę to lepiej sypnąć żytniego, trochę zaokrągli smak. wszystko z "cara" w nazwie do tego stylu bym odpuścił. proponuję zacierać w 64 stopniach. co do chmielenia to dorzucił bym jeszcze coś na 5 i 0 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krachnagieldzie1 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi.Czyli zacierać w 62 raczej?Temperatura na burzliwą, to temperatura pokojowa, ale z tym nie będzie problemu- mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy?Co do słodów, to lepiej pilzneński czy pale ale? I ewentualnie dorzucić np. 0,5 kg pszenicznego albo żytniego, czy raczej 1kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 mam piwnicę z temp. ok 15-16 stopniAle czy drożdże bezproblemowo wystartują wtedy? Jeśli fermentacja podnosi T w fermentorze, to wszystko znacznie lepiej przebiegnie w piwnicznym 15-16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) 15-16 będzie idealnie, jak burzliwa zacznie zwalniać to przenieś wiadro do 19-20. Pilzneński vs pale ale w tak mocno chmielonym piwie raczej nie stanowi dużej różnicy, ja częściej robię na pilzneńskim, bo wole jaśniejsze. Pszeniczny na spoko możesz sypnąć do 1 kg. Małych dodatków żytniego nigdy nie stosowałem, albo opór albo wcale. Do "west coast" raczej nie pasuje. Zacznij zacierać w jakichś 66, bo temperatura Ci spadnie w trakcie tych 60 minut. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golgonc Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Obejrzyj sobie na yt wykłady Czesława Dziełaka z Warszawskiego Festiwalu Piwa. Naprawdę warto poświęcić te 4godz;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się