Jurgen Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Nie da się stwierdzić kto zawiódł Ty, czy drożdże, ale jeżeli piwo jest przegazowane, to niestety ale w Twojej gesti jest tak przygotować brzeczkę i tak przeprowadzić fermentację, by uniknąc tej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Ej ziomeczki, ale temat dotyczy moich umiejętności fermentacji, czy drożdży M21? Jedyne co stwierdziłem, że to wstyd dla drożdża przy dobrych warunkach tak wydłużać fermentację 10,8 Blg zacieranego na wytrawnie (sic!) piwa ===> drożdże są beznadziejne. Robią jeszcze White IPA 15 Blg, jako drugi zbiór. Jak zjedzą ładnie, to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) To Ty zawaliłeś butelkując niedofermentowane piwo, a nie drożdże.To niby ile jeszcze miałem je trzymać? Dobre drożdże nie robią sobie 10 dniowej przerwy podczas fermentacji, ergo są do dupy.Przy drożdzach M10 miałem nawet 2 miesiące burzliwej i to w piwie 10blg... Dobrze ze lałem w kegi bo do butelek bym się nie odważył... trzymasz tyle ile potrzeba Ja zrezygnowałem z drożdży od tej firmy Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Też miałem w wicie problem z przegazowaniem. Na szczęście obyło się bez granatów, bo wsadziłem wszystkie butle do lodówki. Fermentowałem 2 tyg bez burzliwej z 12blg zeszło do 4 bez oznak fermentacji, piany etc. A jednak pojawił się problem. Najgorsze, że właśnie nastawiłem white ipę 14blg na tych drożdżach. Zastanawiam się ile ją przetrzymać, by było w miarę bezpiecznie. Ew. myślałem o po zlaniu na cichą po 7-14 dniach żeby dodać pakę US05 i przetrzymać jeszcze tydzień i wtedy w butle. Co myślicie? Edytowane 5 Lutego 2017 przez gregq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregq Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Sorry za podwójny post, ale sytuacja się troszeczkę zmieniła. Jak wspomniałem wyżej, nastawiłem White IPA 14 blg na tych drożdzach, no i po 6 dniach fermentacja się zatrzymała, areometr wskazał mi 5,5blg, od 2 dni nic się nie dzieję, zero piany, CO2 wydziela się w minimalnej ilości, blg stoi. Czy ktoś miał na tych drożdżach odfermentowanie rzędu 60%? Niezły syf. Chyba dorzucę do fermentora US05, zlać znad na osadu i wtedy dodać, czy bezpośrednio do wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ja też miałem z nimi problem, po 23 dniach fermentacji zeszły z 12 Blg do 4,5 Blg czyli odfermentowało do ok 63%. Na szczęście piwo zostało szybko spożyte, więc odbyło się bez gushingu, w smaku i aromacie, całkiem przyzwoicie, ale i tak już więcej nie użyję suchych drożdży do Witbiera, wolę wydać więcej, mieć lepsze efekty i mniej problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Również potwierdzam słabe odfermentowanie z 11,5 po 2 tygodniach w lodówce w temp. 18st.C zeszły do 3.6BLG. Przelane na cichą zobaczymy za tydzień. Wiadro przeniesione do temp. Pokojowej Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wingman Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Ciekawa sprawa z tymi M21. Ja wstawiłem w sobotę White IPA zaprawioną tymi drożdżami, od niedzieli do poniedziałku drożdże szalały jak głupie. Mało rurki nie urwało!!! Dziś jest 3 dzień a tu w rurce cisza jak po śmierci organisty. Żadnej siarki nie czuć. Potrzymam piwo 14 dni na burzliwej. Zobaczymy co będzie dalej... :-) Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Wingman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Ja zarzucilem na tych drożdżach punpkin ale i po 7 dniach zeszło z 12 do 4. Na chwilę obecną bez oznak fermentacji, już po czterech dniach piana opadła. Ale wali ostro jajami. Właściwie to same jaja i cynamon ale cynamon to zamierzony efekt. Jestem ciekaw co po następnym tygodniu. Ani bananów nie czuję ani nic dodatkowego jak narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Zrobiłem witbiera na paczce sucharów i white ipe. Witbier po burzliwej zszedł z 12 do 3,6P i został przelany na cichą.(temp od 18 do 21), a gęstwa poszła do white ipa(ten sam schemat temperatur fermentacji). No i na witbierze po 7 dniach cichej pojawiła się znowu piana i fermentacja ruszyła ponownie. White ipa po bardzo burzliwej 3 dniowej fermentacji ustabilizowało się w okoliach 3,5P i stanęło. Ruszyło po 7 dniach ponownie(czyli powtarzalne zachowanie). Gdybym miał czas, to po drugim pomiarze gęstości, która była stabilna przez 6 dni, to bym tego witbiera zabutelkował i byłaby katastrofa w butelkach. Należy więc im dać więcej czasu niż normalnie. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) U mnie 40 dzień fermentacji na 2 paczkach M21 Double Witbiera ok. 14BLG i dziś zmierzyłem 1,2BLG...mierzyłem 2 tygodnie temu miałem 1,9BLG, czuć jeszcze siarke w smaku spoko, czekam jeszcze skoro dojadaja, zeszły komuś tak nisko? Edytowane 4 Lutego 2019 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Potwierdzam powyższe. 40 dni fermentacji i u mnie zeszły z 1,051 do 1,005. Nie dziwią więc wcześniej opisywane przypadki przegazowywania się piwa w butelkach. Dobrze, że jakoś nie chciało mi się wcześniej butelkować. W każdym bądź razie raczej nie skorzystam z nich więcej razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) Szkoda, że w pośpiechu kupowałem te drożdże i nie trafiłem na ten wątek bo po lekturze na pewno kupiłbym inne. Obecnie fermentuję Witbiera OG 11,2Brix. Drożdże ruszyły z kopyta jeszcze w dniu zadania, ale jak szybko ruszyły tak też szybko przestały. Obecnie mam 11 dzień fermentacji, temperatura podniesiona do 23stC i blg stabilne od ok. tygodnia na poziomie 7,0 Brix (po korekcie 4,42 Brix) czyli odfermentowanie ok 61%. W fermentorze kompletna cisza, piana dawno opadła. Poczekam tak myślę do 3 tygodni i zobaczymy co dalej. Fakt, że za instrukcją zacierałem bardziej na słodko bo 62st 30min ale 72 już ok 60min (w zasypie 50% niesłodowanej pszenicy) może po prostu mam dużo dekstryn... ale tylko 61% odfermentowania? Aktualizacja 05-05-2021: Ppo ok tygodniu drożdże się obudziły i wykazują niemrawie pewną aktywność, pojawiła się minimalna pianka i pojedyncze bąbelki co2. Edytowane 5 Maja 2021 przez paulox81 Aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się