Malupi Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Witam, Udało mi się zrobić parę warek z ekstraktów - wyszły całkiem fajnie więc pomyślałem o przejściu na wyższy poziom - czyli zacieranie. Na pierwszy ogień wybrałem gotowy zestaw surowców na Dry Stouta. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją (tak mi się przynajmniej wydaje). Tylko pojawił się mały zgrzyt - Po chmieleniu wyszło mi 21 L z bardzo wysokim BLG bo 15 a w recepturze była planowana 12. Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok. I tu pojawia się pytanie. Gdzie zawaliłem? Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Nigdzie nie zawaliłeś tylko uzyskałeś wyższą wydajność niż założył producent. Zawsze można dolać wody i rozcieńczyć do zakładanego ekstraktu. Malupi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 lub zestaw był dla większej objętości 21 * 15 = 315 punktów 31:12 = 26.25 więc 26 litrów na 12 BLG jest tak samo jak 21 litrów na 15 BLG. Malupi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki za szybką reakcję. Przyznam, że bez większej refleksji dodałem już drożdże. Więc rozcieńczyć będzie trudno. Mam nadzieję, że produkt finalny będzie się nadawał do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Cukromierz mam chyba w porządku - przy poprzednich warkach działał ok. Ze działał, to nie znaczy, że działa. Miałem taki, który przez kilka lat pokazywał prawidłowe odczyty, a potem wszystko się zmieniło. Lepiej sprawdź. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ile kg zasyp miałeś? Bo z 4kg takiej wydajności nie wyciagniesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ile kg zasyp miałeś? Bo z 4kg takiej wydajności nie wyciagniesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 3,5 kg pilzneńskiego 1 kg monachijski jasny 0,35 jęczmień palony i 0,2 słodu czekoladowego. Tak się zastanawiam, bo jak pisałem kupiłem gotowy zestaw, to może to być przyczyną. Zestawy układane są tak aby uzyskać planowane BLG przy niższej wydajności - 70 lub trochę mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 12 a 15 blg to jest wydajność większą o 25%. Jeśli nawet wydajność 70% powiększymy o 25% wyjdzie Ci zadziwiająco wysoka wydajność na poziomie 88%. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cukromierz niby działa poprawnie przy temperaturze 20 stopni. Ale na wszelki wypadek zamówiłem już nowy i zobaczę co wyjdzie. Na razie bulgota radośnie więc nie przeszkadzam. Dzięki wszystkim za pomoc. Dam znać czy wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki. nie to, że się czepiam, ale używasz złej argumentacji Wg mnie wydajność 88% to żadne wielkie osiągnięcie nie jest, a na pewno nic nienormalnego, a poza tym doświadczenie piwowara nie koniecznie jest w związku ze wzrostem wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Nie to że się czepiam. Chciałem tylko ci wykazać że jak na pierwsze zacieranie masz bardzo wysoką wydajność. Ja przy 20 warce mam słabsze wyniki. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie odbieram tego jako czepianie się. Uczę się i każda informacja jest cenna. Tak czy inaczej muszę poczekać i zobaczyć co mi wyjdzie, lub nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 To nie jest jakaś szczególnie duża wydajność, wychodzi 66% czyli standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 @dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie. @Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 @dr2 Ja dla mnie 88% to jest kosmiczne osiągnięcie. @Malupi duże miałeś straty przy filtracji chmielin? Bo u mnie chyba w tym momencie sporo tracę. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Nie jestem pewien czy wiem o co chodzi. Chmielin miałem mało - bo niewiele wsypałem - Chyba tylko 20 g Marynki na początek gotowania. Przed gotowaniem miałem 25 L. a po gotowaniu i zlewaniu z nad osadu zostało mi ok 21 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malupi Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jeśli cukromierz poprawnie działa to pozostaje mi tylko pogratulować aż takiej wydajności przy pierwszym zacieraniu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Też zaczynam obstawiać, że to fart początkującego Czekam właśnie na dostawę kolejnego ale w tym konkretnym przypadku niewiele to chyba pomoże... Z końcowego BLG ciężko będzie chyba wnioskować jakie było początkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jak wy to liczycie, że wam 88% wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 88% po amerykańsku, tak jak np. BeerSmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 I to ma być to kosmiczne osiągnięcie? Trzeba też wziąć pod uwagę, że to gotowy zestaw i sklep mógł troszkę więcej słodu sypnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Mi wychodzi 82% po hamerykańsku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się