BratPitt Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Witam, Jak wg was spisują się wyżej wymienione drożdże, bo czytałem o nich trochę negatywnych opinii. Szczególnie interesują mnie szczepy M42 np do RIS/BW i M54 np do Lager/Porter. Z góry dzięki za wszystkie opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Włosek Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczep%C3%B3w-dro%C5%BCd%C5%BCy/page-2?prune_day=100&sort_by=A-Z&sort_key=title&topicfilter=all może tu coś znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BratPitt Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Dzięki, ale trochę skromnie tam o m42 a o m54 już w ogóle nic :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) To są nowe szczepy więc słabo z info. Moja ogólna uwaga do Mangrova jest taka, że producent gwarantuje 50mld komórek w paczce i prawdopodobnie tyle ich jest, a nie 200mld jak u Fermentisa, po prostu trzeba to uwzględnić przy projektowaniu piwa bo sam profil sensoryczny drożdży jest bardzo ok (przynajmniej tych z których korzystałem). Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Najwięcej o MJ znalazłem an australijskim forum piwowarskim http://aussiehomebrewer.com/forum/84-yeast/ Wątek generalnie im poświęcony plus o poszczególnych szczepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi