Napalm Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Witam, Od wczoraj kreci sie starter zrobiony z drozdzy Wyeast 3724 Belgian saison mija 16 godzina a na powierzchni startera nie ma żadnej piany. Wyczytałem na stronie producenta i na anglosaskim forum, że te drożdze lubią wysoką temperaturę więc podniosłem temperature do 29C. Jak wysoko podniesc temperature i jak dlugo mieszac starter żeby zaczeły pracować. Dodam, że zostały wyprodukowane 12.11.2015. Za pomoc bede wdzieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Poczekaj chwilę, piana się pojawi. 16h to nie tak dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Nastąpiła pomyłka już 36 godzin siedzą na karuzeli. Te drożdże spędzają mi sen z powiek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Raz miałem po 48h albo lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Minęło 48h i ani pojedynczej pianki na powierzchni. Starter przeniosłem do łazienki i postawiłem przy grzejniku temp startera 30C i tak stoją prawie całą dobę. Czyżbym uśmiercił drożdżaki? Jakie macie pomysły? Może wsypać pożywkę? Aha dodam, że zanim wlałem drożdże do brzeczki w kolbie prawidło napuchły w saszetce. Z kolby ulatnia się przyjemny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Nic przy tym nie grzeb... jak napuchly to znaczy ze żyją. O ile nie wrzuciles ich do brzeczki 40°C to tam się namnazaja. Niektóre drożdże nie robią piany na mieszadle, to też zależy jak mocno je krecisz. Starter powinien się zmetnic. Jak chcesz to zatrzymaj go na jakiś czas i zobacz czy drożdże opadają na dno, a jak znów ruszyć to czy widać bąbelki co2 w środku. I cierpliwości!!! Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 A weź zmierz ekstrakt w starterze. Moze juz dawno po ptokach. Raz taka akcje ktoś opisywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Starter nie musi wcale się pienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Ciezka sprawa z tym zmierzeniem. Na refraktometrze kupionym na chinskim portalu aukcyjnym nie widac ostrego przejscia miedzy niebieskim a jasnym kolorem. Po wielu kombinacjach ze swiatłem z wielką watpliwoscia moge stwierdzic, że w starterze może byc 4 Brix. Po chwili obraz zrobil sie ostry i jest na pewno 4 brix Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Napalm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Czyżby wszystko było okej? Moge zacząć warzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Zakładając, że gętość początkowa była większa niż "4", to tak :-) Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez mazi-1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napalm Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 No raczej tak starter zrobiłem z 100g suchego ekstraktu i litra wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 No to masz oczywistą odpowiedź, że drożdże się namnożyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ciezka sprawa z tym zmierzeniem. Na refraktometrze kupionym na chinskim portalu aukcyjnym nie widac ostrego przejscia miedzy niebieskim a jasnym kolorem. Po wielu kombinacjach ze swiatłem z wielką watpliwoscia moge stwierdzic, że w starterze może byc 4 Brix. Po chwili obraz zrobil sie ostry i jest na pewno 4 brixPewnie mam taki sam refraktometr. Zdejmij gumkę i spróbuj podkręcić soczewką aby ustawić odpowiednią ogniskową. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się