Infam Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Angasc było bardzo dobrze! Jakaś trema? Ja to mam dopiero tremę. Wystarczy, że zaczną się rozkładać ze sprzętem (jak ostatnio Polsat czy wcześniej jakieś radio). Tragedia. Co ciekawe, Pani Żona wręcz przeciwnie. Jeszcze z prowadzącym chętnie się pokłóci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 O białostockich piwowarach: http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6750329,Male_jasne__w_domu_warzone.html Całość w miarę OK, ale fragment o konkursach za południową granicą to lekka bzdura Komuś się chyba Słowacja z Czechami pomyliła, a miejsca medalowe Polaków to nie 9/10, a 9/21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jacer już umieścił link w wątku o giełdzie, ale zamieszczę go także tu. Parę słów o naszym Grand Championie http://www.blizejchorzowa.pl/Najlepsze-piwo-warzone-jest-w-Chorzowie!,4903 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Jest już dzisiaj. Więc dzisiaj będzie nowy wywiad. Link podrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jest już dzisiaj. Więc dzisiaj będzie nowy wywiad. Link podrzucę. Tak trzymaj. Jeszcze pytanie: "I tak już pewnie zostanie. Prawo nie jest specjalnie łaskawe dla piwowarów. Co prawda nie zabrania warzenia na własne potrzeby, ale już sprzedaż czy nawet rozdawanie takiego piwa jest nielegalne. Chodzi głównie o przepisy sanitarne." Rozdawać też nie wolno? Błąd jakiś co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 O białostockich piwowarach:http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6750329,Male_jasne__w_domu_warzone.html Całość w miarę OK, ale fragment o konkursach za południową granicą to lekka bzdura Komuś się chyba Słowacja z Czechami pomyliła, a miejsca medalowe Polaków to nie 9/10, a 9/21 niestety kolega Redaktor, trochę ubarwia fakty, ale chciał dobrze ;-). Kiedy pierwszy raz oglądał proces warzenia i potem go opisał przekręceń i ubarwień było ciut więcej ;-) W końcu namówię go, żeby został jednym z nas i coś sam uwarzył, wtedy, mam nadzueję, będzie bez pomyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Rozdawać też nie wolno? Błąd jakiś co? Ano nie wolno. W ogóle rozdawanie czegokolwiek za darmo jest czynnością bardzo podejrzaną w interpretacji urzędów skarbowych, już lepiej sprzedać za 1 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Rozdawać też nie wolno? Błąd jakiś co? Ano nie wolno. W ogóle rozdawanie czegokolwiek za darmo jest czynnością bardzo podejrzaną w interpretacji urzędów skarbowych' date=' już lepiej sprzedać za 1 zł.[/quote'] Ogólnie to może tak, ale broń Boże piwo. Wtedy już nie ma miejsca na interpretację, jest "wprowadzanie do obrotu, bez opłacenia akcyzy" i kryminał. Z tym piwem domowym to jest mniej więcej tak jak z prawami autorskimi. Piwo bez akcyzy możemy warzyć na własny użytek. IMO częstowanie nim znajomych jak najbardziej się w nim mieści, ale gdybym np. w swoim sklepie do zakupów za 200zł dodawał gratis butelkę piwa ze swojego browaru, to już by można się przyczepić, że odnoszę z tego korzyść. Podobnie z prawami autorskimi - własny użytek oznacza, że jak kupię płytę, to mogę ją sobie skopiować w dowolnej liczbie egzemplarzy - 1 do samochodu, 1 do domku letniskowego, 1 dla żony, 1 dla córki, 1 na zapas itd. Ale są cwaniaki z RIAA czy koncernów płytowych, którzy twierdzą, że mogę mieć jedną płytkę i tylko ją pożyczać, albo słucham w samochodzie, albo w domku letniskowym. W związku z powyższym, Ci którzy utrudniają mi kopiowanie mojej płyty, ograniczają moje prawo własności. W ustawie jest o tym, że nie można rozdawać bez opłacenia akcyzy, ale to dotyczy tak naprawdę browarów komercyjnych. Wyobraźmy sobie, że Carlsberg postanawia rozdać milion butelek. Nie płaciłby akcyzy, a przecież wprowadza do obrotu i odnosi z tego powodu ogromne korzyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 W ustawie jest o tym, że nie można rozdawać bez opłacenia akcyzy, ale to dotyczy tak naprawdę browarów komercyjnych. Wyobraźmy sobie, że Carlsberg postanawia rozdać milion butelek. Nie płaciłby akcyzy, a przecież wprowadza do obrotu i odnosi z tego powodu ogromne korzyści. No mówimy o rozdawaniu znajomym niekomercyjnym. Czyli można. A o rozdawaniu komercyjnym czyli "Harnaś milion piwo rozdaje" tu musi zapłacić- to logiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ja myślałem o troche innym mechaniźmie działania panów z US - oni każde rozdawanie za darmo mogą łatwo podciągnąc pod sprzedaż, a właściwie tzw. świadczenia wzajemnie. Tzn. dałeś 5 piw sąsiadowi, bo on pomógł Ci przesadzać drzewka = świadczenia wzajemne, podatek się należy. Przy rozdawaniu towarzyskim raczej nie sądzę, żeby chciało im się czepiać, ale spróbowałbym tylko poczęstować moim piwem klienta w firmie. Albo zrobić akcję "przy wpłacie na cel charytatywny XXX dostaniesz butelke piwa domowego" itd. - wtedy spokojnie podpadam pod gilotynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jak zawsze przepisy tworzone są pod przemysł. Nie ma miejsca w takich zapisach na jakiekolwiek luki prawne, jak rozdawanie czy sprzedawanie bez akcyzy. Żaden sąd nie zajmie się sprawą "browaru" warzącego 20 litrów tygodniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jak zawsze przepisy tworzone są pod przemysł. Nie ma miejsca w takich zapisach na jakiekolwiek luki prawne, jak rozdawanie czy sprzedawanie bez akcyzy.Żaden sąd nie zajmie się sprawą "browaru" warzącego 20 litrów tygodniowo. Gdyby jednak US chciał kogos zaciagnąć przed sąd za rozdawanie piwa domowego, myślę, że miałby wszyskie szanse na wygraną, paragrafy się znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jak zawsze przepisy tworzone są pod przemysł. Nie ma miejsca w takich zapisach na jakiekolwiek luki prawne' date=' jak rozdawanie czy sprzedawanie bez akcyzy.Żaden sąd nie zajmie się sprawą "browaru" warzącego 20 litrów tygodniowo.[/quote'] Gdyby jednak US chciał kogos zaciagnąć przed sąd za rozdawanie piwa domowego, myślę, że miałby wszyskie szanse na wygraną, paragrafy się znajdą. Niska szkodliwość społeczna czynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Na zasadzie - dajcie mi człowieka, a paragraf sie znajdzie. Dlatego trzeba częstować tylko dobrych znajomych, którzy na to zasługują. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 US może usadzić firmy i ludzi nawet jeśli oni nie łamią prawa . W końcu warzenie piwa na potrzeby własne nie jest nielegalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Jeszcze gwoli wyjaśnienia - poborem akcyzy zajmuje się Urząd Celny a więc UC, a nie Urząd Skarbowy czyli US. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 W dzisiejszym odcinku Galileo na TV4 dzień z pracy jednoosobowego browaru w Niemczech. Jutro pod wieczór jest powtórka programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Było czy będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Było czy będzie? Dziś było. Pierwszy reportaż. Galileo odc. 49. Ja chcę taki browar Jutro Galileo jest o 11.00 rano; o 19.00 następny odcinek (50) Edytowane 27 Czerwca 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Było czy będzie? Dziś było. Pierwszy reportaż. Galileo odc. 49. Ja chcę taki browar Jutro Galileo jest o 11.00 rano; o 19.00 następny odcinek (50) Czekaj bo się gubię. To jest w odcinkach? Ile minut? 10-15? W nocy o 0:45 będzie to co było? Bo ja włączyłem i było o tabasco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 (edytowane) Czekaj bo się gubię. To jest w odcinkach? Ile minut? 10-15? W nocy o 0:45 będzie to co było?Bo ja włączyłem i było o tabasco. No w odcinkach. Co tydzień nowe odcinki programu. Dziś jest odcinek nr 49 i nim reportaż o browarze jako pierwszy, tabasco było później. Powtórka bedzie chyba jutro rano o 11.00, bo wieczorem jest nowy odcinek nr 50 a w nim będzie coś innego. Edytowane 27 Czerwca 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 A no to dzięki. Ale o browarze był jeden materiał i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 A no to dzięki. Ale o browarze był jeden materiał i tyle. No jeden. Każdy jest o czymś innym, choć to już chyba 3 materiał o małych browarach w Galileo wogóle. Ale warto popatrzeć jak gość z wiadra wlewa drożdzaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Nowe wieścihttp://www.blizejchorzowa.pl/O-tajnikach-warzenia,5127 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Nowe wieścihttp://www.blizejchorzowa.pl/O-tajnikach-warzenia,5127 Bardzo fajny wywiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi