Jump to content

Pierwsze piwo z brewkitu - Ambiorix (brewferm)


Recommended Posts

Witam,

 

Mam pytanie odnośnie mojej pierwszej warki z brewkitu.

Wszystkie składniki wymieszałem tak, jak zaznaczono w instrukcji.

Wg. instrukcji:

- gęstość początkowa - 1.060

- gęstość końcowa - 1.010

- czas fermentacji - 10 dni

 

Moja warka zaraz przed nastawieniem do fermentacji miała 14% BLG, co daje O.G. 1.0568.

Po prawie 12 dniach od fermentacji od 2 dni już nie ma bąbelków, a gęstość wynosi ok 1.8% BLG, co dawałoby gęstość końcową F.G. 1.007

 

1. Czy to nie jest zbyt niska wartość?

2. Czy można rozlewać już do butelek?

3. Jeśli chodzi o smak, to poza goryczką i lekko wyczuwalnym alkoholem jest on bardzo płaski - ciężko wyczuć coś konkretnego - czy to jest normalne? Czy smak się poprawi po leżakowaniu w butelkach?

 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Łukasz

Edited by Lukka
Link to comment
Share on other sites

1. Czy to nie jest zbyt niska wartość?

2. Czy można rozlewać już do butelek?

3. Jeśli chodzi o smak, to poza goryczką i lekko wyczuwalnym alkoholem jest on bardzo płaski - ciężko wyczuć coś konkretnego - czy to jest normalne? Czy smak się poprawi po leżakowaniu w butelkach?

 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Łukasz

1. Wartości podane przez producenta są z mojego doświadczenia lekko zawyżone, dodatkowo jeśli dodałeś trochę więcej wody to będziesz miał niższe OG i FG. Wartości wyglądają sensownie (swoją drogą procenty to alkoholu, a Ballinga to stopnie ;))

2. Czytać, czytać, czytać! Jeśli 3 dni z rzędu masz stały odczyt FG to butelkujesz, jeśli spada to czekasz aż przez 3 dni z rzędu masz stały odczyt FG

3. Smak tak młodego piwa ciężko jeszcze oceniać, poczekaj cierpliwie, wyleży się w butelkach z miesiąc to i zmieni smak - z reguły na lepszy, choć bywa i w drugą stronę czasem, warto wtedy mieć gotowe do rozlewu drugie piwo na poprawę nastroju.

Link to comment
Share on other sites

to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne?

Link to comment
Share on other sites

Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne?

Zakładając, że pomiary gęstości zostały wykonane przez autora poprawnie to 82% vs. 87% to nie jakaś ogromna różnica, nie wiemy czy warka została uzupełniona cukrem czy ekstraktem niechmielonym.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Robiłem wszystko dokładnie jak w przepisie, dodałem drożdże, które były załączone do brewkitu i zwykły cukier w ilościach podanych w instrukcji.

 

Może to głupie pytanie, ale wyjeżdżam na prawie tydzień - czy nic się nie stanie, jak zostawię piwko w fermentatorze i rozleje po powrocie?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Robiłem wszystko dokładnie jak w przepisie, dodałem drożdże, które były załączone do brewkitu i zwykły cukier w ilościach podanych w instrukcji.

 

Może to głupie pytanie, ale wyjeżdżam na prawie tydzień - czy nic się nie stanie, jak zostawię piwko w fermentatorze i rozleje po powrocie?

Nic się nie stanie.

Link to comment
Share on other sites

to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne?

 

Wiesz może jaki to jest dokładnie rodzaj piwa (brewferm Ambiorix)? Ja nie mogłem tej informacji nigdzie znaleźć...

Link to comment
Share on other sites

 

to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne?

 

Wiesz może jaki to jest dokładnie rodzaj piwa (brewferm Ambiorix)? Ja nie mogłem tej informacji nigdzie znaleźć...

 

Niestety nie; jedyne co to, że jest to belgijskie ALE z lekko kwaskowatą nutą i słodkawym posmakiem (ale to zapewne wiesz..)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dzieki za pomoc. Piwko zabutelkowane. W instruckcji napisane jest, zeby lezakowalo w temperaturze 10 stopni. Dzisiaj zmierzylem temp. w piwnicy i jest tam 20 stopni. Czy to nie zaszkodzi?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mala rada do poprawy smaku i jakosci brewkitowych piw.Jak dodasz herbatke chmielowa  (hoop tea) to piwo juz nigdy nie bedzie "plaskie".chmiel czy to granulat czy szyszki czy inna forma ,gotujesz przez 10 minut i poprzez sitko dolewasz do nastawu.Brewkit smakuje o wiele lepiej.Mozesz tez dochmielic na zimno to i zapach bedzie o niebo lepszy :)Chmielenie na zimno->chmiel w jakiej tam postaci sobie rzyczysz zawiazujesz w ponczoche lub woreczek muslinowy i wrzucasz do brzeczki pod koniec fermentacji burzliwej i zostawiasz na jakies 5 dni.Po dodaniu chmielu na goryczke i chmieleniu na zimno piwo bedzie mialo charakter zacieranca.Pzdr

Edited by DarekMSO
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Otworzylem jedna butelke po 3 miesiacach od zabutelkowania. Smak jest bardzo specyficzny - niezbyt mi pasuje. Do tego wydaje sie jakby zawartosc alkoholu byla bardzo duza.

 

W piwnicy w ktorej lezakuje piwo mam 20 stopni, moze dlatego piwo wyszlo takie dziwne...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.