Lukka Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 (edited) Witam, Mam pytanie odnośnie mojej pierwszej warki z brewkitu. Wszystkie składniki wymieszałem tak, jak zaznaczono w instrukcji. Wg. instrukcji: - gęstość początkowa - 1.060 - gęstość końcowa - 1.010 - czas fermentacji - 10 dni Moja warka zaraz przed nastawieniem do fermentacji miała 14% BLG, co daje O.G. 1.0568. Po prawie 12 dniach od fermentacji od 2 dni już nie ma bąbelków, a gęstość wynosi ok 1.8% BLG, co dawałoby gęstość końcową F.G. 1.007 1. Czy to nie jest zbyt niska wartość? 2. Czy można rozlewać już do butelek? 3. Jeśli chodzi o smak, to poza goryczką i lekko wyczuwalnym alkoholem jest on bardzo płaski - ciężko wyczuć coś konkretnego - czy to jest normalne? Czy smak się poprawi po leżakowaniu w butelkach? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Łukasz Edited April 20, 2016 by Lukka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 1. Czy to nie jest zbyt niska wartość? 2. Czy można rozlewać już do butelek? 3. Jeśli chodzi o smak, to poza goryczką i lekko wyczuwalnym alkoholem jest on bardzo płaski - ciężko wyczuć coś konkretnego - czy to jest normalne? Czy smak się poprawi po leżakowaniu w butelkach? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Łukasz 1. Wartości podane przez producenta są z mojego doświadczenia lekko zawyżone, dodatkowo jeśli dodałeś trochę więcej wody to będziesz miał niższe OG i FG. Wartości wyglądają sensownie (swoją drogą procenty to alkoholu, a Ballinga to stopnie ) 2. Czytać, czytać, czytać! Jeśli 3 dni z rzędu masz stały odczyt FG to butelkujesz, jeśli spada to czekasz aż przez 3 dni z rzędu masz stały odczyt FG 3. Smak tak młodego piwa ciężko jeszcze oceniać, poczekaj cierpliwie, wyleży się w butelkach z miesiąc to i zmieni smak - z reguły na lepszy, choć bywa i w drugą stronę czasem, warto wtedy mieć gotowe do rozlewu drugie piwo na poprawę nastroju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne? Zakładając, że pomiary gęstości zostały wykonane przez autora poprawnie to 82% vs. 87% to nie jakaś ogromna różnica, nie wiemy czy warka została uzupełniona cukrem czy ekstraktem niechmielonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukka Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Robiłem wszystko dokładnie jak w przepisie, dodałem drożdże, które były załączone do brewkitu i zwykły cukier w ilościach podanych w instrukcji. Może to głupie pytanie, ale wyjeżdżam na prawie tydzień - czy nic się nie stanie, jak zostawię piwko w fermentatorze i rozleje po powrocie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Robiłem wszystko dokładnie jak w przepisie, dodałem drożdże, które były załączone do brewkitu i zwykły cukier w ilościach podanych w instrukcji. Może to głupie pytanie, ale wyjeżdżam na prawie tydzień - czy nic się nie stanie, jak zostawię piwko w fermentatorze i rozleje po powrocie? Nic się nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukka Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne? Wiesz może jaki to jest dokładnie rodzaj piwa (brewferm Ambiorix)? Ja nie mogłem tej informacji nigdzie znaleźć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 to piwko musi dosyć długo poleżakować (min. 3 miesiące); wtedy smak zmienia się diametralnie. Ja mam teraz w fementorze Brewferm Abdij i zamierzam spijać po minimum 6 miesiącach od butelkowania... Ale i tak wydaje mi się, że coś za mocno Ci odfermentowało... drożdże z zestawu czy własne? Wiesz może jaki to jest dokładnie rodzaj piwa (brewferm Ambiorix)? Ja nie mogłem tej informacji nigdzie znaleźć... Niestety nie; jedyne co to, że jest to belgijskie ALE z lekko kwaskowatą nutą i słodkawym posmakiem (ale to zapewne wiesz..) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukka Posted May 1, 2016 Author Share Posted May 1, 2016 Dzieki za pomoc. Piwko zabutelkowane. W instruckcji napisane jest, zeby lezakowalo w temperaturze 10 stopni. Dzisiaj zmierzylem temp. w piwnicy i jest tam 20 stopni. Czy to nie zaszkodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 szybciej dojrzeje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarekMSO Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 (edited) Mala rada do poprawy smaku i jakosci brewkitowych piw.Jak dodasz herbatke chmielowa (hoop tea) to piwo juz nigdy nie bedzie "plaskie".chmiel czy to granulat czy szyszki czy inna forma ,gotujesz przez 10 minut i poprzez sitko dolewasz do nastawu.Brewkit smakuje o wiele lepiej.Mozesz tez dochmielic na zimno to i zapach bedzie o niebo lepszy :)Chmielenie na zimno->chmiel w jakiej tam postaci sobie rzyczysz zawiazujesz w ponczoche lub woreczek muslinowy i wrzucasz do brzeczki pod koniec fermentacji burzliwej i zostawiasz na jakies 5 dni.Po dodaniu chmielu na goryczke i chmieleniu na zimno piwo bedzie mialo charakter zacieranca.Pzdr Edited May 12, 2016 by DarekMSO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 to już mały kroczek do robienia piw z ekstraktów niechmielonych... Roboty tyle samo a taniej i smaczniej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukka Posted August 3, 2016 Author Share Posted August 3, 2016 Otworzylem jedna butelke po 3 miesiacach od zabutelkowania. Smak jest bardzo specyficzny - niezbyt mi pasuje. Do tego wydaje sie jakby zawartosc alkoholu byla bardzo duza. W piwnicy w ktorej lezakuje piwo mam 20 stopni, moze dlatego piwo wyszlo takie dziwne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 A w jakiej temperaturze fermentowales to piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukka Posted August 5, 2016 Author Share Posted August 5, 2016 Fermentacja w ok 23 tak jak bylo napisane w instrukcji. Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 No to już wiesz czemu piwo ma posmaki alkoholowe. Zbyt wysoka temperatura fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now