Luqas van Dred Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Ostatnio warzyłem Witbira. Warkę 30l podzieliłem na dwa mniejsze fermentory po 15l. Pierwszy chcę zostawić bez dodawania niczego na cichą, natomiast do drugiego chciałbym dodać skórki pomarańczy i cytryny macerowane wcześniej w alkoholu dla dezynfekcji. Czy ktoś kiedyś stosował coś takiego dla podbicia aromatu? Czy do maceracji mogę dodać dodatkowo kolendry? W jakich proporcjach to wszystko dodać na warkę 15l? Chętnie poznam doświadczenia innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Dodawałem skórki z pomarańczy na zimno ale nie w witbierze, przepłukałem tylko StarSanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ekstrachowanie zestu z cytrusów w wódce daje bardzo fajne efekty. Zalewasz, najlepiej w małym słoiczku tylko tyle żeby było zanurzone i trząchasz od czasu do czasu. 2-3 dni przed dodaniem zwykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się