panstudent Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Cześć, od dwóch ostatnich warek borykam się z problemem wyczuwalnych drożdży w gotowym piwie (minęło 6 tygodni od zabutelkowania). Na dodatek pomimo dodanej dużej ilości chmielu, zarówno podczas warzenia, jak i na cichą, w piwie nie wyczuwam żadnych nut chmielowych. Jedynie goryczkę. Ilości chmielu w pierwszej warce dodawane podczas warzenia: 100g, na cichą: 50g. W drugiej warce odpowiednio: 115g, na cichą: 60g. Odfermentowanie (blg): I warka: z 15,5 na 2,5 II warka: z 15 na 3 W obu przypadkach użyte były Safale 05 Piwo trzymane w temperaturze ok 18 st. na burzliwej i ok 16 st. na cichej. Były to moje 18 i 19 warki, dotychczas nie spotkałem się z taką sytuacją. Jedyne co zmieniłem w procesie warzenia to chłodzenie piwa w temperaturach bliskich zera (na balkonie podczas zimy) dzień przed zlewaniem na fermentację cichą - celem wyklarowania. Podczas zlewania na fermentację cichą oraz butelkowania nuty chmielu były wyraźnie wyczuwalne, po kilku tygodniach zastąpił je aromat drożdży. Czy ktoś z Was, Drodzy Piwowarzy, spotkał się z podobną sytuacją? Może jakieś sugestie, w którym miejscu mogłem popełnić błąd? Pozdrawiam, Panstudent ATizequeM 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 27, 2016 Share Posted April 27, 2016 Ja bym obstawiał, zgodnie z zasadą "jak nie wiadomo o co chodzi to jest to infekcja" - infekcje, ewentualnie jakieś super szybkie utlenienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 A jaki był schemat chmielenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstudent Posted April 28, 2016 Author Share Posted April 28, 2016 I warka (Columbus 2014, Citra 2015, Equinox 2014):60' Columbus 10g 45' Columbus 10g 30' Columbus 15g 15' Columbus 15g 0' Citra 25g, Equinox 25g cicha Citra 25g, Equinox 25g II warka (Waimea 2015, Magnum 2014, Topaz 2015): 60' Magnum 10g 45' Magnum 10g 30' Magnum 5g, Topaz 10g 15' Topaz 30g 0' Topaz 30g, Waimea 20g cicha Topaz 30g, Waimea 30g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 I to jest niby dużo chmielu? Chyba, że warka była 10L Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Bez przesady, 60g na cichą to jest mało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Bez przesady, 60g na cichą to jest mało? Każdy ma inną definicję mało/dużo. Dla mnie to mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Zależy ile to te kilka tygodni. Normalne, że aromat chmielowy ucieka. Różnica zaraz po nagazowaniu a po miesiącu może być już spora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Bez przesady, 60g na cichą to jest mało? Każdy ma inną definicję mało/dużo. Dla mnie to mało. Mało jak na co (kolega nie wspomniał jaki to styl)? Twierdzisz że przy tej ilości nie byłoby czuć aromatu chmielowego, czy po prostu chcesz się popisać ile to dajesz chmielu na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 Mało jak na co (kolega nie wspomniał jaki to styl)? Twierdzisz że przy tej ilości nie byłoby czuć aromatu chmielowego, czy po prostu chcesz się popisać ile to dajesz chmielu na cichą? Nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski, ale nie trafiłeś. Autor podsumował swoją ilość jako "dużo" - pozwoliłem sobie na uwagę, że nie jest to "dużo" jakby na to nie patrzeć (np. w odniesieniu do konkretnej ilości L albo czasu pobytu piwa w butelce), a Ty się czepiasz do mnie i obrażasz mnie sugerując jakieś "popisy". Jak Ci się nie podobała moja wypowiedź to trzeba było nie czytać, bo ja mogę wyciągnąć wnioski, że Ty chcesz się popisać ile to masz aromatu z chmielu dając jego bardzo małą ilość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 (edited) No bo to jest wystarczająco dużo żeby wyczuć chmiel. Ten temat jest o tym że nie czuć chmielu. Nadal czekam wobec tego na wyjaśnienie: mało jak na co? Edited April 28, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted April 28, 2016 Share Posted April 28, 2016 za mamlo i za stary Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 To nie jest ilość chmielu która byłaby normalnie niewyczuwalna po 6 tygodniach, zwłaszcza w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 Wincyj chmielu! Wania łopatą rzucaj! dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstudent Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 Odnośnie większej ilości chmielu - single hopy na Amarillo i Citrze chmielone w następujący sposób:60' - 15g 30' - 15g 15' - 30g 0' - 40g cicha - 50g dawały wyraźne aromaty. W ich przypadku piwo nie było trzymane w niskiej temperaturze przed zlewanie. W obu przypadkach odfermentowało z 15,5 do 2,5blg. Czy jest taka możliwość, że zbyt duża ilość drożdży opadła na dno, przez co refermentacja w butelkach trwa dłużej stąd czuć drożdże? Obecnie piwo jest już nagazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 czuć drożdże? Jaki dokładnie aromat czujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstudent Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 Aromat mniej więcej porównywalny do wciąż fermentujacego piwa, takiego w którym zaczynają się wybijać nuty chmielu, ale wciąż dominuje zapach drożdżowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted April 29, 2016 Share Posted April 29, 2016 ile trzymałeś to piwo na burzliwej? moja jedna warka którą za szybko zlałem na cichą nie wyklarowała się do końca chyba właśnie z drożdży i też dawała lekki posmak drożdżowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstudent Posted April 29, 2016 Author Share Posted April 29, 2016 2tyg na burzliwej było trzymane, fakt, nie sprawdzalem blg w ostatnich dniach, bo zawsze starczało. Może to właśnie kwestia zbyt krótkiej burzliwej fermentacji;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Aromat mniej więcej porównywalny do wciąż fermentujacego piwa, takiego w którym zaczynają się wybijać nuty chmielu, ale wciąż dominuje zapach drożdżowy. Mam wątpliwości czy czujesz drożdże dla mnie fermentujące piwo to aldehydem głównie czuć (a z rurki to estry i siarkowodór) Możesz ten aromat do czegoś porównać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now