Muchomorek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Cześć!Mam proste pytanie: W ilę zrobię roggenbiera? Niestety jutro wyjeżdżam, a dzisiaj ze wględu na pracę nie zdążę już uważyć piwa. Czy 5 tygodni wystarczy mi na fermentację i nagazowanie roggena? Piwo miało być prezentem dla kolegi na urodziny. Przy pszenicy nie martwiłbym się, ale jak to będzie przy zasypie żytnim?Potraktujcie mnie poważnie. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie masz szans. U mnie fermentowało burzliwie 10 dni, cicho 14. Temperatura 19-20. Nadawało się do picia po 1,5 - 2 miesiąca. Do tego problem z klarowaniem. A może spróbuj Pale Ale, ostatnio zrobiłem na zestawie z HB. Błysk ! 7+10 dni i w butelki. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ja będę warzył jutro Rogena na MJ M20 Bavarian Wheat. Ekstrakt 12.5blg. Za 2 tyg. wyjeżdżam za garanicę na urlop, wiec muszę zabutelkować. Oczywiście zamierzam zdążyć, fermentacji cichej nie będzie. Robię starterek, więc licze nas szybki start. Na klarowności mi nie zależy przy tym stylu i tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz A na jakich jeszcze można zrobić roggena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ja nie wiem, ale kolega zielony07, skoro mu fermentował prawie miesiąc, to raczej go na weizenowych go nie robił Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz A na jakich jeszcze można zrobić roggena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Niekoniecznie. Mi weizenowe ostatnio dunkela ponad 2 tygodnie żarły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się