Skocz do zawartości

Roggenbier- w ile?


Muchomorek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam proste pytanie: W ilę zrobię roggenbiera? Niestety jutro wyjeżdżam, a dzisiaj ze wględu na pracę nie zdążę już uważyć piwa. Czy 5 tygodni wystarczy mi na fermentację i nagazowanie roggena? Piwo miało być prezentem dla kolegi na urodziny. Przy pszenicy nie martwiłbym się, ale jak to będzie przy zasypie żytnim?

Potraktujcie mnie poważnie. Dzięki!:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie masz szans. U mnie fermentowało burzliwie 10 dni, cicho 14.  Temperatura 19-20.  Nadawało się do picia po 1,5 - 2 miesiąca.

Do tego problem z klarowaniem. A może spróbuj Pale Ale, ostatnio zrobiłem na zestawie z HB. Błysk !  7+10 dni i w butelki.

Edytowane przez zielony07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja będę warzył jutro Rogena na MJ M20 Bavarian Wheat. Ekstrakt 12.5blg. Za 2 tyg. wyjeżdżam za garanicę na urlop, wiec muszę zabutelkować. Oczywiście zamierzam zdążyć, fermentacji cichej nie będzie. Robię starterek, więc licze nas szybki start. Na klarowności mi nie zależy przy tym stylu i tych drożdżach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem, ale kolega  zielony07, skoro mu fermentował prawie miesiąc, to raczej go na weizenowych go nie robił  ;)

 

Jak zrobisz na drożdżach do pszenicy, to zdążysz :)


A na jakich jeszcze można zrobić roggena?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.