Skocz do zawartości

Zestaw słodów na piwo pszeniczne


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do uwarzenia mojej pierwszej warki i ze względu na krótki czas fermentacji zdecydowałem się na piwo pszeniczne. Chciałem kupic gotowy zestaw słodów i chmieli to takiego piwa, tylko nie wiem na co się zdecydowac ponieważ różnią się one recepturą. 

Która wg Was jest najlepsza:

 

http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/hefe-weizen.html

http://www.browamator.pl/ba-hefeweizen-pszeniczne-jasne-13-surowce-na,3,37,958

http://www.sklep.piwowin.pl/PSZENICZNE_12_Blg_zestaw_slodow_na_20_litrow-763.html

http://www.piwopiweczko.pl/Zestaw-surowcow-slody-Hefe-Weizen-115-blg-20-litrow-piwa,948.html

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak

 

A może jest jeszcze coś lepszego?

 

Dzięki za pomoc

Edytowane przez pawel1514
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego twierdzisz że piwo pszeniczne ma krótki czas fermentacji ?

 

Czas fermentacji nie zależy od zasypu/ chmielenia/ zacierania w takim stopniu jak od drożdży ( kondycja, ilość, warunki ), ekstraktu i objętości brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to teraz zruinuje twoja koncepcje.

 

Pod uwagę możesz wziasc jeszcze bittera ( bardzo fajny a niedoceniany styl przez polski Kraft ), apa, summer ale, American wheat ... Tak do 12°Blg

 

Ja polecam ci bittera lub apa - zwłaszcza apa do picia ni świeżo jest super.

 

A co do sklepu to bierz tam gdzie ci odpowiada. Na pierwsze warki to aż takiej różnicy nie ma - sugeruje wybrać duży sklep bo obsługa dobra, jakość/świeżość dobra i co szczególnie dla ciebie ważne instrukcja dobra.

 

Z wymienionych przez ciebie sklepów moim faworytem jest alepiwo.

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego twierdzisz że piwo pszeniczne ma krótki czas fermentacji ?

 

Czas fermentacji nie zależy od zasypu/ chmielenia/ zacierania w takim stopniu jak od drożdży ( kondycja, ilość, warunki ), ekstraktu i objętości brzeczki

 

Rozlewałem przeniczne na WLP300 po 72 h. Jest szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod uwagę możesz wziasc jeszcze bittera ( bardzo fajny a niedoceniany styl przez polski Kraft )

 

Pewien znany bloger piwny zrobił tu krecią robotę nie przepuszczając żadnej okazji żeby powiedzieć jak bardzo nie lubi bitterów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam zestaw Blonde Ale ze sklepu alepiwo. Można pić 10 dni po butelkowaniu, a w smaku jest na tyle dobre, że po dwóch tygodniach musiałem chować ostatnie kilka butelek :) Chociaż gdybym miał powtarzać warkę to dokupiłbym więcej chmielu cascade na aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przymierzam się do uwarzenia mojej pierwszej warki i ze względu na krótki czas fermentacji zdecydowałem się na piwo pszeniczne. Chciałem kupic gotowy zestaw słodów i chmieli to takiego piwa, tylko nie wiem na co się zdecydowac ponieważ różnią się one recepturą. 

Która wg Was jest najlepsza:

 

http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/hefe-weizen.html

http://www.browamator.pl/ba-hefeweizen-pszeniczne-jasne-13-surowce-na,3,37,958

http://www.sklep.piwowin.pl/PSZENICZNE_12_Blg_zestaw_slodow_na_20_litrow-763.html

http://www.piwopiweczko.pl/Zestaw-surowcow-slody-Hefe-Weizen-115-blg-20-litrow-piwa,948.html

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/717-prawdziwe-pszeniczne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html#/zestaw-20l/srutowanie-tak

 

A może jest jeszcze coś lepszego?

 

Dzięki za pomoc

Hefeweizen nie jest najlepszym wyborem na pierwszą warkę. Podczas zacierania robisz kilka przerw no i przede wszystkim musisz bardzo dopilnować temperatury fermentacji, jeżeli coś zawalisz to będziesz miał bardzo przeciętne piwo. Na pierwszy raz polecam coś w stylu American Wheat czy APA. Tego typu piwka można zacierać jednotemperaturowo, temperaturę fermentacji oczywiście musisz przypilnować ale ewentualne niedociągnięcia przysłonią aromatyczne chmiele. Takie style też można spijać świeże więc jest szansa, ze do czerwca się wyrobisz. Pierwsze warki to nauka procesu warzenia ale też poznawanie swojego sprzętu i tu też popełnia się wiele błędów na początku przygody z piwowarstwem i z pewnością ich nie unikniesz a AW czy APA wybaczają tych błędów więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter jest takim odpowiednikiem gornofermentacyjnym piwa codziennego

Jest dobry ale efekt wow raczej nie oczekuj.

Apa/am wheat - dobre i efekt wow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

+1 do APA.

 

Minusy pszeniczniaków względem np. APA na pierwsze warki to:

- trzeba zwrócić uwagę na długą przerwę maltozową, bo jak wyjdzie zbyt słodki to będzie nie do wypicia. To niby rada uniwersalna, bo profilu trzeba pilnować, ale moim zdaniem pszenica tego nie wybaczy, a APA tak

- filtracja pszenicy jest nieco trudniejsza, bo ziarno nie ma łuski i się zbija, może zdarzyć się utknięcie filtracji. Aby tego uniknąć warto nie dopuścić do osuszenia się złoża, dolać kolejną partię wody, gdy jeszcze pływe

- drożdże do pszeniczniaków z reguły potrzebują do pracy więcej miejsca w fermentorze, może zdarzyć się, że wyjdą rurką, nie chcesz się bawić w to przy pierwszej warce :)

 

Zdrówka!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter jest takim odpowiednikiem gornofermentacyjnym piwa codziennego

Jest dobry ale efekt wow raczej nie oczekuj.

 

Hehe, zależy czego kto szuka w piwie. Dla mnie dobry bitter to jest piwo z najwyższym czynnikiem wow :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

APA wybacza dużo błędów, przy tym jest smaczna, pijalna i zaskakuje aromatem.

Jeśli chcesz bardziej uniwersalne piwo, to nachmiel poprostu na 25-30 IBU, to jest goryczka zaznaczona, ale nie wyraźna, więc powinno smakować każdemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

+1 do APA.

 

Minusy pszeniczniaków względem np. APA na pierwsze warki to:

- trzeba zwrócić uwagę na długą przerwę maltozową, bo jak wyjdzie zbyt słodki to będzie nie do wypicia. To niby rada uniwersalna, bo profilu trzeba pilnować, ale moim zdaniem pszenica tego nie wybaczy, a APA tak

- filtracja pszenicy jest nieco trudniejsza, bo ziarno nie ma łuski i się zbija, może zdarzyć się utknięcie filtracji. Aby tego uniknąć warto nie dopuścić do osuszenia się złoża, dolać kolejną partię wody, gdy jeszcze pływe

- drożdże do pszeniczniaków z reguły potrzebują do pracy więcej miejsca w fermentorze, może zdarzyć się, że wyjdą rurką, nie chcesz się bawić w to przy pierwszej warce :)

 

Zdrówka!

Trochę się nie zgodzę, ostatnio robiłem eksperyment dwie warki taki sam zasyp jedna na wytrawnie druga na słodko różnice w smaku wyczuwalne ale nadal czuć, że to Weizen. Moim zdaniem w tym stylu połowa sukcesu to dobre drożdże Wyeast 3086 lub FM41, suchary nie dają rady.

Jeśli to ma być piwo które będzie pijalne dla większości śmiertelników to APA to może nie być najlepszy wybór ze względu na amerykańskie chmiele które nie wszystkim pasują, aczkolwiek trzeba przyznać, że trudniej je popsuć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę się nie zgodzę, ostatnio robiłem eksperyment dwie warki taki sam zasyp jedna na wytrawnie druga na słodko różnice w smaku wyczuwalne ale nadal czuć, że to Weizen. Moim zdaniem w tym stylu połowa sukcesu to dobre drożdże Wyeast 3086 lub FM41, suchary nie dają rady.

Jeśli to ma być piwo które będzie pijalne dla większości śmiertelników to APA to może nie być najlepszy wybór ze względu na amerykańskie chmiele które nie wszystkim pasują, aczkolwiek trzeba przyznać, że trudniej je popsuć.

 

Trochę offtopic, ale muszę przyznać, że z entuzjazmem przyjmuję Twój komentarz ("nadal czuć, że to Weizen"), bo może jednak mojego ostatniego Weizena będzie się dało wypić. Eksperymentowałem z zacieraniem (człowiek musi się rozwijać, a nauka kosztuje  ;)), wyznaczyłem eksperymentalnie prędkość podgrzewania na indukcji na 0,25°C/minutę i podgrzewałem zacier od 57 do 67°C przez 40 minut. Piwo odfermentowało do ~3,5°Blg, po tygodniu od zabutelkowania jest niestety za słodkie i muli, być może to jeszcze wina cukru z refermentacji, który nie został do końca przez tydzień zjedzony. Styl niby dopuszcza FG do 3,6°Blg, ale nigdy nie piłem tak słodkiego Weizena.

Edytowane przez eltomek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może ten przepis? http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Szyszkę zastąpić granulatem i nachmielić do 30 IBU. Dzisiaj będę warzył z tego przepisu. Podobno jest dobry i sprawdzony. Piwko na lato w sam raz :) bez amerykańskich chmieli kontrowersyjnych dla zwykłego Zenka spod monopolowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.