Browar Szycha Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Szybkie pytanko.. Jak długo można przechowywać w warunkach pokojowych ześrutowany słód w wersji nienapoczętej np. z sklepowych zestawów do zacierania? Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie, leży mi taki zestaw ok. 4 miesiąc i zastanawiam się czy nada się do użycia w najbliższym tygodniu. Co złego mogło się przez ten czas z nim stać i czego się doszukiwać żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Sklepy przeważnie drukują datę przydatności na ześrutowanym słodzie. Jeśli leży nieotwarty w ogóle to 4 miesiące myślę, że bez problemu. Powąchaj czy nie śmierdzi jakąś stęchlizną czy czymś, ale nie powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bychawa Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Słód najlepiej jest przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym fermentorze, oszczędza się też miejsce. Lukas994 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 warzyc nic sie nie bac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie Mam ten sam problem. Niedawno warzyłem zestaw, który czekał u mnie prawie rok. Ze słodem raczej było wszystko ok, przechowywałem w suchej piwnicy, zamknięty w plastikowym pojemniku. Ale chmiel w szyszkach to już taka świeżynka nie był niestety... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 (edited) http://www.piwo.org/topic/15828-browar-jacenty/page-3?do=findComment&comment=394680 Edited May 9, 2016 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 (edited) http://www.piwo.org/topic/15828-browar-jacenty/page-3Jacenty, możesz dodawać linki bezpośrednio do postów. Po prawej stronie postu masz jego numer (np. tutaj: #6) Edited May 9, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Ok, poprawiłem, dzięki za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Szycha Posted May 9, 2016 Author Share Posted May 9, 2016 korzystając z wolnego dnia, postanowiłem więc uwarzyć odwlekanego Koelscha ;-) właśnie brzeczka gotuje się z chmielem, muszę powiedzieć że takiego przełomu nie miałem jeszcze w swojej skromnej "karierze", a to ponoć dobry znak! dzięki za odpowiedzi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now