Jump to content

Przechowywanie ześrutowanego słodu


Recommended Posts

Szybkie pytanko..

 

Jak długo można przechowywać w warunkach pokojowych ześrutowany słód w wersji nienapoczętej np. z sklepowych zestawów do zacierania?

 

Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie, leży mi taki zestaw ok. 4 miesiąc i zastanawiam się czy nada się do użycia w

najbliższym tygodniu. Co złego mogło się przez ten czas z nim stać i czego się doszukiwać żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku? 

Link to comment
Share on other sites

Sklepy przeważnie drukują datę przydatności na ześrutowanym słodzie. Jeśli leży nieotwarty w ogóle to 4 miesiące myślę, że bez problemu. Powąchaj czy nie śmierdzi jakąś stęchlizną czy czymś, ale nie powinien.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie

 

Mam ten sam problem. Niedawno warzyłem zestaw, który czekał u mnie prawie rok. Ze słodem raczej było wszystko ok, przechowywałem w suchej piwnicy, zamknięty w plastikowym pojemniku. Ale chmiel w szyszkach to już taka świeżynka nie był niestety... :beer:

Link to comment
Share on other sites

korzystając z wolnego dnia, postanowiłem więc uwarzyć odwlekanego Koelscha ;-)

 

właśnie brzeczka gotuje się z chmielem, muszę powiedzieć że takiego przełomu nie miałem jeszcze w swojej skromnej "karierze", a to ponoć dobry znak!

 

dzięki za odpowiedzi!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.