Browar Szycha Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Szybkie pytanko.. Jak długo można przechowywać w warunkach pokojowych ześrutowany słód w wersji nienapoczętej np. z sklepowych zestawów do zacierania? Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie, leży mi taki zestaw ok. 4 miesiąc i zastanawiam się czy nada się do użycia w najbliższym tygodniu. Co złego mogło się przez ten czas z nim stać i czego się doszukiwać żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Sklepy przeważnie drukują datę przydatności na ześrutowanym słodzie. Jeśli leży nieotwarty w ogóle to 4 miesiące myślę, że bez problemu. Powąchaj czy nie śmierdzi jakąś stęchlizną czy czymś, ale nie powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Słód najlepiej jest przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym fermentorze, oszczędza się też miejsce. Lukas994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 warzyc nic sie nie bac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Ze względu na kompletny brak czasu na warzenie Mam ten sam problem. Niedawno warzyłem zestaw, który czekał u mnie prawie rok. Ze słodem raczej było wszystko ok, przechowywałem w suchej piwnicy, zamknięty w plastikowym pojemniku. Ale chmiel w szyszkach to już taka świeżynka nie był niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/15828-browar-jacenty/page-3?do=findComment&comment=394680 Edytowane 9 Maja 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/15828-browar-jacenty/page-3Jacenty, możesz dodawać linki bezpośrednio do postów. Po prawej stronie postu masz jego numer (np. tutaj: #6) Edytowane 9 Maja 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Ok, poprawiłem, dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 korzystając z wolnego dnia, postanowiłem więc uwarzyć odwlekanego Koelscha ;-) właśnie brzeczka gotuje się z chmielem, muszę powiedzieć że takiego przełomu nie miałem jeszcze w swojej skromnej "karierze", a to ponoć dobry znak! dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się