leszcz007 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) ale najlepszy efekt (jak do tej pory) dało gotowanie z suszonymi owocami Gotujesz suszone owoce przez cały czas czy wrzucasz na kwadrans przed końcem ? na ostatnie 15minut gotowania Dlaczego nie piłem czegoś takiego??? wydawało mi się, że dawałem Ci moje "popłuczyny po porterze" były z dodatkiem rodzynek i śliwek. Jak nie, to będziesz miał okazję, bo będę robił coś takiego po Koźlaku. Mam jeszcze Cienkusza po Strong Scotch Ale, ale tego nie doprawiałem niczym. Na którymś grillu była też wersja z sokiem malinowym po AIPA. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Widzę że temat powrócił. Po tych ponad dwóch latach jednak doszedłem do wniosku że cienkusza odpuszczam i nie robię z niego piwa (jakość mnie nie zadowala), ewentualnie pasteryzuję sobie kilka litrów jako rezerwę, do refermantacji lub na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Każdemu odpowiada co innego, takie zastosowanie też ma niepodważalne zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) A ja przy następnej warce już sobie tego nie odpuszczę. Ostatnio po porterze nie zrobiłem i w sumie było mi szkoda Rady w temacie świetne, tylko parę postów bym wyciął Edytowane 26 Lutego 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Witam! Nie chcąc zakładać nowego tematu podłączę się tutaj. Planuję dwie warki Double IPA Pale ale 7kg karmelowy 70g pszeniczny 400g płatki ryżowe 400g kaszak kukurydzniana 400g cukier 300g English Barleywine Pale ale 5kg karmelowy 150g biscuit 2,5kg melanoidowy 2,5kg pomijając szczegóły receptury (chodzi tylko o ilość zasypu) chodzi mi o to że, BT oblicza mi oczywiście co z tego wyjdzie(BLG i objętość),przy normalnym wysładzaniu do objętości,ale myślę też o jakimś cienkuszu z obu warek. Mógłbym po prostu iść na żywioł i po wysłodzeniu do objętości wysładzać dalej aż zacznie lecieć brzeczka np. 2BLG ale tu chodzi raczej żeby się jakoś dalej przygotować z chmieleniem,drożdżami itd. Nie chodzi żeby z tego wyszedł jakiś konkretny styl. Ale jeśli okazało by się że mogę uzyskać np. tylko 10L 7BLG to może po prostu gra nie warta świeczki. Dysponuję garnkiem 42L, ale już niestety kadzią filtracyjną 33L (fermentor ze sraczwężykiem). Dlatego będę mógł zacierać w stosunku ok. 1:2,5. więc odebranie na główne piwo tylko brzeczki przedniej bez wysładzania, a potem wysładzać na cienkusza trochę bez sensu bo wyszło by tego bardzo mało. I takie pytanie: czy jest jakaś możliwość obliczyć, ile i jakie BLG z tego można "wyciągnąć" cienkusza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) I takie pytanie: czy jest jakaś możliwość obliczyć, ile i jakie BLG z tego można "wyciągnąć" cienkusza? Średnio... Zbierałem do tej pory Cienkusze i za każdym razem mi inna wartość wychodziła niż zakładałem. Robię więc tak, że po zebraniu cienkusza sprawdzam blg i wtedy koryguje sobie wszystko co chciałem do niego dodać English Barleywine Pale ale 5kg karmelowy 150g biscuit 2,5kg melanoidowy 2,5kg Serio chcesz 2,5 kg melanoidowego słodu wrzucić do BW? Przecież to dla mnie nie będzie pijalne... Edytowane 19 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 I takie pytanie: czy jest jakaś możliwość obliczyć, ile i jakie BLG z tego można "wyciągnąć" cienkusza? Średnio... Zbierałem do tej pory Cienkusze i za każdym razem mi inna wartość wychodziła niż zakładałem. Robię więc tak, że po zebraniu cienkusza sprawdzam blg i wtedy koryguje sobie wszystko co chciałem do niego dodać Czyli zostaje improwizacja !!! English Barleywine Pale ale 5kg karmelowy 150g biscuit 2,5kg melanoidowy 2,5kg Serio chcesz 2,5 kg melanoidowego słodu wrzucić do BW? Przecież to dla mnie nie będzie pijalne... To na razie tylko wstępne projekty muszę to jeszcze dopracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Zrób sobie z kilo cukru inwertowanego, jesli Ci wyjdzie za niskie Blg to sobie dosypiesz ile chcesz. Cukier inwertowany w piwie jest pyszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się