Pindin Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Cześć. Mam takie pytanie: Czy ktoś wykorzystywał ponownie do nalewania i refermentacji piwa domowego takie puszki 5l jak ma np. hajneken, krombacher, pils itp..? Jest nawet fajna promocja w sklepie (29zł) i może warto było spróbować do czegoś takiego nalać piwa? Fajnie sprawdziłoby się przy grilu czy coś. Znalazłem info na konkurencyjnym forum, ale niezbyt dużo informacji jest napisane. Robił ktoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Poszukaj pod hasłem mini keg, party keg. Sam mam i używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Tego typu puszki są chyba jednorazowe. Ręki nie dam sobie uciąć, ponieważ nie próbowałem zdemontować tego ichniego systemu... Mini / party kegi to fajna sprawa: szybki rozlew, brak zabawy z butelkami, ilość akuratnia na dwie osoby, chłodzenie w lodówce. Ma jedną jednak zasadniczą wadę, mianowicie stop z jakiego ta puszka jest wykonana. Nie bez przyczyny producent podaje, że jest ona jednorazowa. Bardzo szybko rdzewieje i naprawdę trudno jest utrzymać w takim stanie by można było ją wykorzystać kilku / kilkunastu krotnie. Jako, że system jest w swoim założeniu ciekawy, ułatwiający życie to postanowiłem odtworzyć tą puchę, ale ze stali KO. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Dam znać za jakieś 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Tego typu puszki są chyba jednorazowe. Wykorzystywałem parokrotnie, ale jak zepsuł mi się nalewak ze schładzarką to jakoś mi przeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Mam używam takich z kauflandu i lidla. Carlsberg ma chyba inne rozwiązanie i chyba się nie nadają do ponownego użytku, a przynajmniej nie tak łatwego ponownego użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Mam używam takich z kauflandu i lidla. Carlsberg ma chyba inne rozwiązanie i chyba się nie nadają do ponownego użytku, a przynajmniej nie tak łatwego ponownego użycia. To może zrób jakiś tutorial dla ludzi jak tego używać myć itp. z zdjęciami jeżeli ich używasz tak na co dzień, dla niektórych to może być fajna opcja. O ile się nie mylę te lidlowskie z Pilsem mają swój kranik, a u góry uszczelkę z odpowietrznikiem i piwo leje się z nich grawitacyjnie nie pod ciśnieniem. Na forum ktoś sumował kiedyś koszty tych party kegów i słabo to wyglądało ogólnie, taka zabawka bardziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Tak, opłacalność raczej średnia, ale - koszt beczki z piwem to 30zł - wole wydać na 5l sikacza, który jest sikaczem, niż na 3 dubel grodzisz smoked porter stout z włosami z brody piwowara, który smakuje jak krówka w płynie, dostaje to za co płace, plus puszka, która z rok, dwa albo i trzy posłuży. Do tego trzeba dokupić za 1-2zł korek gumowy. Ja kranika oryginalnego nie używam, używam pompki ręcznej (to jest najdroższy zakup, ale na olx da się wytargać za 20zł już), też ją można na oryginalnym korku zamontować i tak lać piwo. Najgorsza robota to demontaż oryginalnego korka, trzeba uważać, żeby nie porysować beczki. To to mogę obfocić, bo akurat wczoraj opróżniłem i będę dziś mył. Edytowane 10 Maja 2016 przez camilos needmorehops 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Foto-tutorial byłby świetny, z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Dzięki za odpowiedzi. Też poproszę foto-tutorial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 To się nazywa presja środowiska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 To się nazywa presja środowiska... No wiesz presja chyba najlepiej działa na Ciebie Żeby nie było jak z recenzjami piwa hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Foto relacja to nie problem, zdjęcia się łatwiej robi niż słowo pisane I tak się ciesz, bo dostałeś szybko jak nikt! hm, może dziś podczas warzenia wrzuce te ze stycznia recenzje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A jak obliczyć nagazowanie w takiej puszce? Nagazować tak jak butelki czy jakoś zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru czy też podłącza się jakieś zewnętrzne dodatkowe nagazowanie z butli CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Refermentacja bardzo delikatna musi być i nie może piwo za długo stać, bo beczki nie są wytrzymałe na ciśnienie i się mogą poodginać. Miałem taką jedną, nagazowaną tak mocno, ze nie musiałem przez cały czas picia ani razu "dopompować" powietrza, a na koniec jeszcze sporo co2 uciekło. Sprawdzi się przy przy piwach brytyjskich, nisko nasyconych. 10g na puchę daję, przy 15g miałem duuuużo za dużo ciśnienia. Ale i na to jest sposób, są droższe korki z jakimś zabezpieczeniem ciśnieniowym chyba. Co do butli - są dwa rodzaje pompek - ręczne, gdzie dobija się wewnątrz ciśnienie powietrzem atmosferycznym oraz droższe na naboje z co2 jak do syfonu, z tymi nie miałem doczynienia. http://sklep.piwowin.pl/KOREK_Z_ZAWOREM_BEZPIECZENSTWA_do_BECZKI__MINI_KEGA-130.html zwykły: http://sklep.piwowin.pl/KOREK_do_BECZKI__MINI_KEGA-128.html Edytowane 10 Maja 2016 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Tego typu puszki są chyba jednorazowe. Ręki nie dam sobie uciąć, ponieważ nie próbowałem zdemontować tego ichniego systemu... Mini / party kegi to fajna sprawa: szybki rozlew, brak zabawy z butelkami, ilość akuratnia na dwie osoby, chłodzenie w lodówce. Ma jedną jednak zasadniczą wadę, mianowicie stop z jakiego ta puszka jest wykonana. Nie bez przyczyny producent podaje, że jest ona jednorazowa. Bardzo szybko rdzewieje i naprawdę trudno jest utrzymać w takim stanie by można było ją wykorzystać kilku / kilkunastu krotnie. Jako, że system jest w swoim założeniu ciekawy, ułatwiający życie to postanowiłem odtworzyć tą puchę, ale ze stali KO. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Dam znać za jakieś 2-3 tygodnie. Bginvest?Jak cenowo wychodzi taka pucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Z nierdzewki to by była opcja, ale cenowo to się pewno zbliży do kegów corneliusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A jak obliczyć nagazowanie w takiej puszce? Nagazować tak jak butelki czy jakoś zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru czy też podłącza się jakieś zewnętrzne dodatkowe nagazowanie z butli CO2? Ja do puchy dawałem cukier wg. przepisu czyli miarke na 0.5l i jak wstawiałem do nalewaka to jeden nabój od wiatrówki starczało. Tylko te nalewaki strasznie się pieprzą, jeśli chodzi o nalewanie. Chłodzenie extra ale rozlew słabo a to gaz gdzieś bokiem uciekł, albo skrzywił się bolec do przebijania naboju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A nie można by zrobić Real Ale? Nagazować za pomocą refermentacji a serwowanie grawitacyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Można jak najbardziej, wtedy nie trzeba pompki tylko polewać przez oryginalny kranik. Tylko pamiętaj, że w Polsce osobom nie z "środowiska" ciężko będzie pić piwo tak nisko nasycone, bo końcówka będzie już całkiem bez gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 bo końcówka będzie już całkiem bez gazu. Świete słowa. Tylko z tego małego nalewaka tego nie zrobisz,bo oryginalny kranik puchy jest w schładzarce i z niego nie nalewasz, a niskie ciśnienie końcowki piwa nie wypcha. A poza tym nie wszystkie puchy są z kranikiem spustowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 A co powiecie na taki patent: http://pl.aliexpress.com/item/6-Liter-Keg-Party-Kit-Ball-Lock-Beer-Keg-Quick-Connect-Faucet-Co2-injector-Kegging-Beer/32515705250.html ? Cenowo trochę słabo wypada, ale wygląda solidnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) http://www.ebay.com.au/itm/Brand-New-9-5L-Stainless-Steel-Ball-Lock-Party-Picnic-Keg-Kit-with-CO2-Charger-/161445192578 9,5l i trochę taniej jest jeszcze coś takiego. tez 9,5l http://www.homebrewing.org/AIH-New-Double-Rubber-Handle-25-Gal-Keg_p_5101.html Edytowane 11 Maja 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 A tak wygląda mini keg gdy się przesadzi z cukrem : http://www.piwo.org/topic/10922-manufaktura-piwnice-redutowe/?p=295020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Tego typu puszki są chyba jednorazowe. Ręki nie dam sobie uciąć, ponieważ nie próbowałem zdemontować tego ichniego systemu... Mini / party kegi to fajna sprawa: szybki rozlew, brak zabawy z butelkami, ilość akuratnia na dwie osoby, chłodzenie w lodówce. Ma jedną jednak zasadniczą wadę, mianowicie stop z jakiego ta puszka jest wykonana. Nie bez przyczyny producent podaje, że jest ona jednorazowa. Bardzo szybko rdzewieje i naprawdę trudno jest utrzymać w takim stanie by można było ją wykorzystać kilku / kilkunastu krotnie. Jako, że system jest w swoim założeniu ciekawy, ułatwiający życie to postanowiłem odtworzyć tą puchę, ale ze stali KO. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Dam znać za jakieś 2-3 tygodnie. Bginvest?oJak cenowo wychodzi taka pucha? Tak, BG Invest - jak opróżnię w najbliższym czasie puszkę to im ją wyślę. Założenia są dwa: jedno to wzgedne odtworzenie co by pasował kran na CO2, druga wariacja to, aby puszka miała szerszy otwór z możliwością przykrecenia dekla, czy jak to nazwać z mniejszym otworem. Co do ceny, to poznam ją jak dostaną pierwowzór. http://www.ebay.com.au/itm/Brand-New-9-5L-Stainless-Steel-Ball-Lock-Party-Picnic-Keg-Kit-with-CO2-Charger-/161445192578 9,5l i trochę taniej jest jeszcze coś takiego. tez 9,5l http://www.homebrewing.org/AIH-New-Double-Rubber-Handle-25-Gal-Keg_p_5101.html Też się zastanawiałem, aby im zlecić zrobienie czegoś w stylu mini corneliusa, ale niestety go nie posiadam i w najbliższym czasie się nie zanosi, abym go zakupił . Raz to, że zaczynam budowę modularnego systemu HERMS / speidel braumeister. A drugie to, to, że cornelius 19 l dla mnie byłby bardziej problematyczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Foto relacja to nie problem, zdjęcia się łatwiej robi niż słowo pisane I tak się ciesz, bo dostałeś szybko jak nikt! hm, może dziś podczas warzenia wrzuce te ze stycznia recenzje... To jak z tą fotorelacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się