admiro Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Czy ktoś wie jak coś takiego jak tutaj (szklana rurka z mocowaniem do np. kega do wskazania poziomu cieczy) nazywa się fachowo i gdzie tego szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 (edytowane) np. www.rat-met.pl/produkt01.html www.kluge.pl/produtky.html Edytowane 20 Stycznia 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 To się nazywa płynowskaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 To się nazywa wodowskaz. Używane w zbiornikach na wodę w kotłach wodnych i parowych przy walczakach. ( piszę w kotłach nie garach). Fajnie to wygląda tylko bezpieczeństwo tej rórki jest stale zagrożone. Zbyt delikatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pogrzebałem trochę ale nie znalazłem w sensownej cenie, muszę wymyślić coś innego do HERMSa do pomiaru wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pogrzebałem trochę ale nie znalazłem w sensownej cenie, muszę wymyślić coś innego do HERMSa do pomiaru wody. Ja mam wyskalowany pręt do kega, a do gara mam nacięcia na chochli. Ale zawsze można dorobić kawałek pływaka umocować tulejkę prowadzącą w pionie i wyskalować pręt zamocowany do pływaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ja mam wyskalowany pręt do kega, a do gara mam nacięcia na chochli. Ale zawsze można dorobić kawałek pływaka umocować tulejkę prowadzącą w pionie i wyskalować pręt zamocowany do pływaka. A można prosić zdjęcie? Przyda się przy projektowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Może tu poszukasz natchnienia: http://www.blichmannengineering.com/boilermaker/boilermaker.html Ten sprzęt jest w USA uważany za najbardziej wypasiony. Np. ma płynowskaz z wbudowaną szczotką do przecierania od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) .......A można prosić zdjęcie? Przyda się przy projektowaniu To bardzo proste i stare rozwiązanie, zaczerpnięte od miodosytników. Edytowane 21 Stycznia 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zbynekkk podoba mi się to myślenie. Gdzie trzeba kombinować to trzeba, ale najprostsze rozwiązania są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Na trzonku łyżki piwowarskiej mamy zaciśnięte dwa paski montażowe. Górny oznacza poziom do którego wysładzamy, dolny do którego gotujemy. Paski oczywiście są przesuwne. Reszta to już tylko geometria. Tanie, proste i działa. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko3333 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Wczoraj będąc w Castoramie widziałem trójnik typu gwint-gwint-rurka. Czyli przykładowo w kega wkręcasz trójnik w trójnik zawór a do góry nakładasz rurkę(taką jak do plastikowego kranika) i mocujesz ją do góry(bo inaczej ciecz ci się wyleje). Będzie ona wskazywać poziom cieczy w zbiorniku(można se nawet wyskalować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Zbudowałem coś takiego jak na zdjęciu. Złączki do rur plastikowych z Castoramy za grosze, rurka bodajże 38 zł ale za to 1,5 metra ze sklepu na Elektoralnej (W-wa). Potrzebowałem 40 cm, naciąłem dookoła diaksą i pyk, odłamała się idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Zbudowałem coś takiego jak na zdjęciu.Złączki do rur plastikowych z Castoramy za grosze, rurka bodajże 38 zł ale za to 1,5 metra ze sklepu na Elektoralnej (W-wa). Potrzebowałem 40 cm, naciąłem dookoła diaksą i pyk, odłamała się idealnie. Jaka jest dokładna nazwa i materiał tej rurki? Naszukałem się tego już trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 To jest rurka grubościenna właśnie do wodowskazu, twarda ze szkła borokrzemowego, w tym sklepie są różne średnice, ja wziąłem 16 (najmniejsza i najtańsza) bo taka idealnie pasowała do plastikowych kolanek. Szkoda że tak daleko mieszkasz ode mnie, bo bym ci odstąpił kawałek co mi został. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 można coś poszukać na http://www.armak-sklep.pl lub TU gość sprzedaje, tylko nie wiem czy nie za krótka a jeżeli chodzi o montowanie tej rurki to może być spokojnie założona na dole na kolanko a u góry zwykła obejma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 a czy docelowo na tej rurce będzie wygrawerowana podziałka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) można nakleić skalę, nawet miarkę w cm i potem prosty wzór na objętość. jeżeli chodzi o montowanie tej rurki to może być spokojnie założona na dole na kolanko a u góry zwykła obejma nawet nie wiem czy to nie jest lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o mycie i przetykanie jeśli coś zatka wlot. Edytowane 9 Listopada 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 trzeba tylko wyskalować rurke i prosta zasada naczyń połączonych i nic nie trzeba liczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 przy beczkach KEG i cm wysokości płynu to około 1,1 litra pojemności. mnożenie przez 1,1 nie jest trudne, oczywiście wygodniej by mieć zrobioną skalę, ale do orientacyjnej zawartości takie coś w zupełności wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 do orientacyjnej zawartości takie coś w zupełności wystarcza. do orientacyjnej zawartości to wystarczy łycha z wygryzioną skalą. Myślałem, że to powinno być cos precyzyjnego. A czy przed tymi złączkami będzie jakies sitko, żeby młóto cedziło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 przy beczkach KEG i cm wysokości płynu to około 1,1 litra pojemności. mnożenie przez 1,1 nie jest trudne, oczywiście wygodniej by mieć zrobioną skalę, ale do orientacyjnej zawartości takie coś w zupełności wystarcza. DIN czy EURO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 ]DIN czy EURO ? DIN 1,1 EURO 1,25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 do orientacyjnej zawartości takie coś w zupełności wystarcza. do orientacyjnej zawartości to wystarczy łycha z wygryzioną skalą. Myślałem' date=' że to powinno być cos precyzyjnego. A czy przed tymi złączkami będzie jakies sitko, żeby młóto cedziło ?[/quote'] Wodowskaz (nie brzeczkowskaz...) daje się raczej tylko w HLT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Ok, u mnie ten wodowskaz służy do dozowania wody do zacierania i wysładzania. otwieram zawór i spuszczam tyle litrów ile potrzebuję wody podgrzanej do pożądanej temperatury. Skalę zrobiłem papierową wydrukowaną z excela, w moim przypadku 1 litr równy jest 7,5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi