Jan11 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Do tej pory piłem "masówkę", smak mało wyrobiony, brak ulubionego piwa. Kiedyś zachwycałem się piwem z browaru w Braniewie, byłem tam w "kamaszach" w 1984r. Mam na koncie trzy warki: jasne pełne z brewkita (miesiąc w butelkach, ubywa, oj ubywa), red irish ale 12 dni w butelkach i pszeniczne ciemne na fermentacji cichej (te dwa ostatnie z zacieraniem). Z powodu braku ulubionego piwa, a nawet stylu proszę o radę co uwarzyć, aby mieć w garażu najszerszy zakres smaków, oczywiście w granicach rozsądku drugiej połowy (to będzie na razie trzy następne warki). Pewnie nadużywam Waszej cierpliwości, ale dobrze by było, żeby zestawy były dostępne w jednym sklepie internetowym. Informacje na wiki i na forum czytam wnikliwie od ponad dwóch miesięcy, warzyć jako tako potrafię, ale w wiedzy o stylach piwa zrobił mi się niezły mętlik w głowie. Poza przyjemnością picia własnego piwa, czuję się zaszczycony, że mogę należeć do tak zacnego i szanownego grona piwowarów domowych. Trochę żona się podśmiewa, że widzi ciągle przy adresie www szklaneczkę, ale nic to. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Dry stout, witbier, hefeweizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ja polecam piwo pszeniczne - weizen A najprostszy do zrobienia jest stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 JAN11 jak nie wiesz co lubisz to lubisz co masz. Wybierz Sobie ze sklepu z tej stronki 2-3 zestawy różne smakowo i uwarz. Jak posmakujesz różne piwa to gust Ci się wyrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Jest zima, warunki sprzyjają ( ) to może Pils? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Jest zima, warunki sprzyjają ( ) to może Pils? Dla początkującego? 3 tygodnie fermentacji, 3 lagerowania, miesiąc dojrzewania, kiedy on się piwa napije? Tylko pszeniczka - 10 dni w fermentorze, 2 w butelce i do kufla! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ja zaczynałem od Pilsa A Pszeniczka na drugą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Dla początkującego? 3 tygodnie fermentacji, 3 lagerowania, miesiąc dojrzewania, kiedy on się piwa napije? oj coder, coder. Tydzień burzliwej, dwa cichej i do butelek. Po miesiącu można pić. Nawet po cichej już można pić, bo jest fajnie nagazowane Edytowane 21 Stycznia 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunik Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Widzisz - miałem dokładnie ten sam problem co Ty. Więc pierwsze 8 warek zrobiłem z zestawów, wybierając po prostu na chybił trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 To ja polecę mało popularnego Portera Angielskiego, jest w zestawach i jest to jedno z moich ulubionych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Cześć. To ja polecę mało popularnego Portera Angielskiego, jest w zestawach i jest to jedno z moich ulubionych piw. Potwierdzam to piwo ma wzięcie u mnie w domu - swoją drogą który to styl w BJCP? Brown Porter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Cześć. To ja polecę mało popularnego Portera Angielskiego, jest w zestawach i jest to jedno z moich ulubionych piw. Potwierdzam to piwo ma wzięcie u mnie w domu - swoją drogą który to styl w BJCP? Brown Porter? Mnie na podstawie wiki też tak wychodzi http://www.wiki.piwo.org/index.php/Brown_Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 oj coder, coder. Tydzień burzliwej, dwa cichej i do butelek. Po miesiącu można pić. Turbodynamen zawstydzi pilsa: Mild na drożdzach ESB - 6 dni w fermentorze, 2 dni gazowania w kegu i wyszynk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Weizen weizen uber alles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pierwsze robiłem ala KÓLSCH 1 tydzień burzliwej 1 cichej 2 tygodnie w butli i do gardziołka Butelke zostawiłem dla oceny ,to syn mi wypił :o http://www.piwo.org/forum/p22277-25-07-2009-23-16-49.html#p22277 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 jan11 ja lubię każde piwo byle nie smakowe co mogę ci polecić. polecam każde piwo robione samemu w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziękuję wszystkim za rady, wszystkie przemyślałem i w zasadzie podjąłem decyzję. Pils - trzeba szanować rady sąsiada-Maryusha, pszeniczniaka już mam. Stout - najprostszy, to w końcu rada Złotych Ekspertów. Porter. Może jeszcze zamówię Grodziskie (z ciekawości, wydaje mi się, że to piwo 30 lat temu po przyniesieniu ze sklepu i otwarciu wylądowało na suficie, a w butelce nic nie zostało). Jeszcze jedno pytanie, ile czasu można przechowywać ześrutowane słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jeszcze jedno pytanie, ile czasu można przechowywać ześrutowane słody? Jeśli będą szczelnie zapakowane, bez dostępu wilgoci to spokojnie kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziękuję. Na tym forum odpowiedzi padają tak szybko, że nie zdziwię się, gdy odpowiedź będzie przed pytaniem;). W zasadzie tak jest, bo we wsparciu można znaleźć odpowiedź prawie na wszystkie pytania, tylko czasem łatwiej napisać niż szukać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan11 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie, w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie, w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem.Pozdrawiam Zlewać na cichą, grodziskie powinno być klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Pils zabutelkowany. Dziś warzę grodziskie' date=' w związku z tym pytanie. W instrukcji podali pięć dni fermentacji, czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Wolałbym to drugie, bo produkcja (tylko dwa fermentatory) nie nadąża z popytem i apetytem.Pozdrawiam[/quote'] Zlewać na cichą, grodziskie powinno być klarowne. A nawet klarowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie' date=' ile czasu można przechowywać ześrutowane słody?[/quote']Jeśli będą szczelnie zapakowane, bez dostępu wilgoci to spokojnie kilka miesięcy. Wniosek z tego taki że lepiej raz więcej zmówić towaru i mieć pod ręką. Na sam początek także zwróciłbym uwagę na fermentacje dolną i górną i dla odmiany także należy spróbować różnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się