przemo_07_10 Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Ja chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 czyli, nie przejmować się i na razie skupić się bardziej nad powtarzalnością i prawidłowością procesu warzenia i fermentacji niż tego jak jest woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 2 godziny temu, Daniel() napisał: Czy w ogóle kogokolwiek interesuje woda w służbie browaru domowego i tematy z nią związane? Od jakiegoś czasu myślę, aby coś o tym napisać ale obawiam się, że mogę zanudzić Z przyjemnością przeczytam a myślę ze nie tylko ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) @Daniel() dawka wiedzy zawsze mile widziana Ja do warzenia kupuję wodę źródlaną w baniakach, liczac na powtarzalność skladu. Mój dostawca niestety nie udostępnia informacji o czesci interesujacych jonów (m.in. siarczanów i chlorków). Trzeba wykonac badanie. W sumie moglbym go zrobic, z tym, ze na rurze doprowadzającej wode do kuchni mam trzy filtry - sznurkowy, weglowy i obnizajacy twardosc wody. Filtry wymieniam co ok 4 miesiecy i widze, ze biegiem czasu ich skutecznosc słabnie. Stąd co warka, mialbym inną wode w garze. Czesc dostepnych w Biedronce, Lidlu , Tesco itp wod jest dobrze opisana i mozna dopasować wode do stylu, czasem tylko wspomagajac sie solami. Natomiast potwierdzam, jakosc wody moze nie jest krytyczna, ale wazna. Robiac pilsnera, szukalem wody o mozliwe najnizszym poziomie HCO3. Znalazłem, ale nie zwrocilem uwagi na zbyt niską ilosc jonów wapnia (44ppm), mimo, ze mialem czym ja zmodyfikować. W efekcie piwo wyszlo poprawne, ale nie idealne, a po 2 miesiacach w 4C i kolejnych w dwoch w 12C bylo wciaz nieco zamglone Edytowane 24 Października 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się