michal9890 Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Witam Jest to mój pierwszy wpis na tym forum więc się witam. Warzyłem moją 2 warkę (American Wheat 15,5 BLG). Po fermentacji burzliwej zlałem piwo na cichą przy 3 BLG. Wszystko było ok w ogóle nie "bulgało". Po tygodniu (na 7 dni) dodałem chmiel (Citra, Amarillo) i ku mojemu ździwieniu zaczęła się fermentacja. Co jakieś 1h "bulga" i widać przez fermentor, że coś się dzieje(lekkie zmętnienie i drobinki poruszające się w fermentorze). Z rurki fermentacyjnej wydostaje się bardzo przyjemny zapach więc nie wydaje się to być zakażeniem. Miałem jutro butelkować ale teraz sam nie wiem co robić. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Witaj! Nie ma znaczenia ile uzyskasz Blg zeby zadecydowac czy zlewac na cicha. Moze byc i 6Blg a jesli przestalo spadac po 3 dniach to przelewasz wiec moze byc tak ze za szybko przelales na cicha, wiec drozdze sobie dofermentowuja. A nie czules tego przed chmieleniem na zimno bo mozliwe ze miales pokrywe nieszczelnie zamknieta. Raczej to nie infekcja, wiec potrzymaj jeszcze na cichej pare dni i butelkuj spokojnie i cierpliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Piszesz, że zaczęła się fermentacja na nowo... Czyli Blg nadal spada? Bo jeśli kierujesz się tylko odgłosem rurki, to znaczy, że nie czytasz forum chyba za bardzo. Po wsypaniu chmielu z młodego piwa najprawdopodobniej zaczął się uwalniać co2 i z fermentacją nie ma to nic wspólnego. Zmierz Blg, jak jest stale takie same to najlepiej obniż temperaturę o ile możesz, żeby te drobinki chmielu sobie opadły i wtedy butelkuj. Edytowane 26 Maja 2016 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 a jesli przestalo spadac po 3 dniach to przelewasz wiec moze byc tak ze za szybko przelales na cicha, wiec drozdze sobie dofermentowuja jesteś tego pewien co piszesz, że to tyczy przelewania na cichą? Mi sie zdawało cały czas, ze jak gęstość nie spada przez 3 dni i jest na odpowiednio niskim poziomie to można go butelkować, a na cicha to się przelewa gdy piana opada i spada radykalnie tempo fermentacji. Inna sprawą jest kiedy dodać chmiel do chmielenia na zimno. Ja myślę, że wtedy gdy fermentacja ustanie i na 3-5 dni przed butelkowaniem. Ale ja sie nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Dr2 racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Miałem ostatnio podobny przypadek. Po 5 dniach cichej (BLG cały czas stało w miejscu) dorzuciłem chmielu i zaczęło "bulkać". W 5 dni od chmielu zeszło 1 BLG, zabutelkowałem dopiero jak przez kolejne 5 dni BLG już nie zeszło nic. Od bardziej doświadczonych ludzi dowiedziałem się, że przyczyn może być wiele, ale najprawdopodobniej podczas wrzucania chmielu i ruszenia fermentorem mogłem niechcący lekko napowietrzyć piwo i stąd coś zaczęło się dziać. Zakażenia żadnego nie było. Polecam za każdym razem zrobić FFT, będziesz miał spokojną głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Napiszę wszystko po kolei. Po 8 dniach fermentacji burzliwej pobrałem próbkę i wyszło 3BLG, po kolejnych 3 dniach kolejna próbka i 3BLG więc zlałem na cichą. Po 7 dniach wrzuciłem chmiel i pobrałem próbkę (znów 3BLG). Piwo było bardzo klarowne. Po 4 dniach od wrzucenia chmielu zaczęło się coś dziać. Piwo mocno się zmętniło, zaczęło "bulkać" i widać ruch w fermentorze. Od tamtej pory nie sprawdzałem ile jest BLG ale może być tak jak piszecie że co2 się uwalnia co nie ma nic wspólnego z fermentacją Sprawdzę dzisiaj blg jak nie spadło to chyba spokojnie można butelkować? Nie chce trzymać tak długo chmielu na cichej (zalecane 7dni) Edytowane 26 Maja 2016 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Dokładnie tak. Jak nic nie zeszło to lej w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się