fafik Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Skoro fermentacja cicha jest zbędna to dlaczego duże browary ją stosują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Skoro fermentacja cicha jest zbędna to dlaczego duże browary ją stosują? 1, fermentacja cicha występuje bez względu na to czy chcemy czy nie : więc nie może być zbędna (to etap fermentacji, a nie fakt przelania piwa znad drożdży) 2. w browarach obowiązują inne reżimy i raczej spuszcza się gęstwę niż zlewa znad niej (choćby po to żeby mieć i wykorzystać gęstwę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Skoro fermentacja cicha jest zbędna to dlaczego duże browary ją stosują? 1, fermentacja cicha występuje bez względu na to czy chcemy czy nie : więc nie może być zbędna (to etap fermentacji, a nie fakt przelania piwa znad drożdży) 2. w browarach obowiązują inne reżimy i raczej spuszcza się gęstwę niż zlewa znad niej (choćby po to żeby mieć i wykorzystać gęstwę) ad1 jak można rozpoznać że zakończyła się fermentacja burzliwa i rozpoczęła cicha? ad2 Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 jak można rozpoznać że zakończyła się fermentacja burzliwa i rozpoczęła cicha? no nie jest to łatwe zwłąszcze, że jest to raczej sztuczny podział całej fermentacji na burzliwą i cichą. Generalnie można przyjąć, że fermentacja burzliwa kończy się w czasie gdy opada piana. Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą. Dla Twoich potrzeb to sobie możesz nazywać co chcesz jak chcesz bo puki co żyjemy w wolnym kraju, ale co innego gdy zadajesz pytanie i oczekujesz odpowiedzi to: 1. fajnie żeby Cie rozumiano 2. inni szukający odpowiedzi na podobny temat też to będą czytać i szkoda żeby musieli rozwiązywać rebusy i używać szklanej kuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Stworzyłem burzę, obiecuję, że nie wznowię gadki na temat fermentacji cichej, tak mi dopomóż... Dr2 ma rację. Nie ma co pisać jak jest według nas, tylko jak jest naprawdę wiem, że wielu z Was ma większe doświadczenie ode mnie i przydają się takie tematy, by rozwiać pewne wątpliwości i dobrze, że ci bardziej doświadczeni mają wciąż cierpliwość, by nam odpowiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Dr2 ma rację. Spokojnie, mam czy nie mam to inna sprawa, a i tak jeszcze pierdylion razy nie jeden będzie mylił pojęcia i idąc w zaparte swoje rację popierał będzie najlepszym/niepodważalnym argumentem "przeczytałem w internecie" I dlatego, żeby ktoś nie czytał "w internecie" bzdur należy dbać o to by opisywać wszystko raczej ściśle i zgodnie z przyjętymi konwencjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Spuszcza się gęstwę jak jest stożek, ale sa browary co zlewają do leżaka. I moim zdaniem można to nazwać cichą. Bo muszą jakoś leżakować piwo, żeby się ułożyło. W domu butelkujesz i możesz sobie zostawić w butelkach na pół roku albo dłużej. Jak to widzisz w browarze? Gdzie te butelki by stały? Poza tym browar chce jak najszybciej zwolnić tank fermentacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Mam małe pytanko odnośnie klarowania - czy do piwa nadaje się taki środek : Turbo Klar ? Sprzedający go informują,że jest on do klarowania destylatów,win oraz piwa. Czy ktoś z was stosował ten wynalazek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się