Gwynbleidd Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 jej.... przeciez nie jest tak pozno a ja slepy jestem, nie wiem dlaczego ale przeczytalem wentylator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Czy zamiast ssr do grzałki można użyć przekaźnika? Jak w tym przypadku działa PWM? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 jakiego przekaznika? SSR jest przekaźnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Przekaźnika elektromechanicznego. Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 aaa tego songla albo cos? Hmm pewnie bedzie bardziej awaryjny ale powinien dać rade, duzo nie kosztuje mozesz sprobowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Zastanawiam się jak działa PWM przy takich przekaźnikach? Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 PWM raczej ich nie wysteruje. One potrzebują trochę czasu na przeskoczenie styku. Poza tym one wytrzymują paręset tysięcy przełączeń, dlatego nie nadają się do częstego przełączania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 PWM raczej ich nie wysteruje. One potrzebują trochę czasu na przeskoczenie styku. Poza tym one wytrzymują paręset tysięcy przełączeń, dlatego nie nadają się do częstego przełączania.Dziękuję Wysłano z Commodore 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 ale do pompy np dadza rade bo tam nie ma PWM, zreszta kosztuja grosze te przekazniki i mozna od razu zamowic ze 20. Jak widze konstrukcje niektorych na ardbir czy craftbeerpi to uzywaja ich nawet do grzalek czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) ale do pompy np dadza rade bo tam nie ma PWM, zreszta kosztuja grosze te przekazniki i mozna od razu zamowic ze 20. Jak widze konstrukcje niektorych na ardbir czy craftbeerpi to uzywaja ich nawet do grzalek czasem. Za "grosze" to znalazłem na Aliexpress (https://www.aliexpress.com/item/Newest-solid-state-relay-SSR-25DA-25A-actually-3-32V-DC-TO-24-380V-AC-SSR/32583056369.html - ktoś ich używał i może się wypowiedzieć czy są ok?). W takim TME za SSR trzeba dać kilkadziesiąt zł. EDIT: a przepraszam, znalazłem nawet na alledrogo: http://allegro.pl/przekaznik-polprzewodnikowy-fotek-ssr-25-dc-ac-pp4-i5824890462.html Edytowane 13 Grudnia 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Mam taki, tylko 40A, cena prawie taka sama. Na radiatorze z ali. Zimny prawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) tez mam te podroby, 40A bym tam sie bal, bo u mnie czasem sie zagrzeje przy troche ponad 10A. Mialem stycznosc z wieloma takimi i akurat problemow nie bylo ale na youtube znajdziesz filmiki gdzie sa one do reszty popalone i gosc nawet rozbiera i porownuje z oryginalnym SSR i jest roznica. Takze nie zostawialbym tego bez nadzoru z duzym obciazeniem, ale jak jestes w poblizu to wydaje mi sie ze mozna na nich jechac. Swoja droga to pochwalcie sie co tam budujecie, jakies fotki? Czesto ludzie zaczynajacy budowac sterownik nie maja pomyslu jak to wszystko wyglada, jaka obudowe uzyc, jak wykonczyc itd Sam pykne swoje fotki ale juz chyba po swietach Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 tak sie prezentuje obudowa i pare sterownikow ktore robilem na zamowienie dla kolegow z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Witam Koledzy czy na arduino micro bedzie działał ten sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) tak bedzie, jedynie plytka nie bedzie kompatybilna wiec musisz sam dzialac wygodniej chyba na nano bo zawsze mozesz usb podpiac i zmodyfikowac oprogramowanie. EDIT: sorki pochrzanilo mi sie z mini/mini pro. Nie wiem jak bedzie z micro ale jak da sie wrzucic program ten sam do niego to nie ma problemu, moze tylko inne GPIO bedizesz musial nadpisac. Edytowane 15 Lutego 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) @@Gwynbleidd, witam mam problem z zainstalowaniem programu do ardbir błąd kompilacji .błąd kopiowania fatal error: OneWire.h : No such a file or directory #include <OneWire> ^ ^ compilation terminated Jak to poprawnie wklepać Nie jestem jeszcze zbyt mocny w programowaniu ,dopiero raczkuję w arduino podłączanie płytek i sensorów nie problem tylko nie rozumiem języka programowania arduino Edytowane 16 Lutego 2017 przez przemko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Jak znajdę chwilkę napiszę jak wgrać i poustawiać program. Mam nadzieję że się to komuś przyda MOŻESZ MI POMÓC Edytowane 16 Lutego 2017 przez przemko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Jak znajdę chwilkę napiszę jak wgrać i poustawiać program. Mam nadzieję że się to komuś przyda MOŻESZ MI POMÓC No w arduino editor działa ale tylko open ardbir jak dopisać polski język Edytowane 16 Lutego 2017 przez przemko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Dzisiaj dotarła do mnie płytka od kolegi @[member=gwynbleidd], . Od razu zabrałem się do składania. Troche zmieniłem koncepcje, a mianowicie nie mocowałem wyświetlacza na stałe do płytki, tylko wlutowałem piny męskie i połączę je przewodem żeńsko-żeńskim. Poniżej wstawiam foty z montażu Edytowane 16 Lutego 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Jak znajdę chwilkę napiszę jak wgrać i poustawiać program. Mam nadzieję że się to komuś przyda MOŻESZ MI POMÓC No w arduino editor działa ale tylko open ardbir jak dopisać polski język Praktycznie Cie nie rozumiem i edytujesz co chwile posty. Na pewno brak Ci biblioteki OneWire. @@quattro ladnie ladnie Edytowane 16 Lutego 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemko Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Sorry że tak namieszalem ale chyba się pcham na głęboką wodę za szybko. Nie mam jeszcze z arduino do czynienia dopiero zamówiłem podstawowe graty. Muszę się nauczyć o co w tym chodzi i dopiero próbować złożyć poważny projekt nie umiem podstaw . Odezwę się jak się nauczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Sorry że tak namieszalem ale chyba się pcham na głęboką wodę za szybko. Nie mam jeszcze z arduino do czynienia dopiero zamówiłem podstawowe graty. Muszę się nauczyć o co w tym chodzi i dopiero próbować złożyć poważny projekt nie umiem podstaw . Odezwę się jak się nauczę. w Arduino IDE - Menu "Szkic" - > dołącz bibliotekę - >zarządzaj bibliotekami. W okienku wyszukiwania wpisz Onewire i wyszukaj, Zainstaluj. Powinno zadziałać. Pozdr przemko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Podczas próby wgrywania Ardbira wywala błąd: avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0xf9 Problem z wgrywaniem na płytkę. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#uploadw poszukiwaniu sugestii. avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0xf9 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xf9 Ktoś wie jak rozwiązać problem? Edytowane 17 Lutego 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 cos masz zle wykrytego Arduino albo poprzestawiales w opcjach cos? Nie powinienes uzywac stk500, to jest zewnetrzny programator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 cos masz zle wykrytego Arduino albo poprzestawiales w opcjach cos? Nie powinienes uzywac stk500, to jest zewnetrzny programator. W ustawieniach nie grzebałem za bardzo. Ustawienia mam jak na zdjęciu niżej. Wybierałem różne programatory i zawsze ten sam efekt. Do podłączenia Arduino używam kabla do nawigacji Garmin. Może tu jest problem? Po podłączeniu świeci się tylko czerwona dioda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi