guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 A idąc dalej, gdzie można zrobić analizę mikrobiologiczną lub składu takiego piwa? Np zawartość DMS, kwasów itp. Pewnie taniej wyjdzie jeszcze raz wszystko zdezynfekować albo wymienić fermentory , albo tak jak wyżej sugerowano wysłać komuś kto się zna. Wiem, że nie odpowiedziałem na pytanie - po prostu nie wiem. Choć w sumie sam jestem ciekawy czy ktoś to robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 No to dobra, kto się zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ja na razie tylko tu sprzątam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Może napisz skąd jesteś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Gliwice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 cytrusy w kuchni są bardzo dużym skupiskiem drobnoustrojów i powodowały zakażenia ciekawa teoria, zawsze myślałem że są tak chemią "zabezpieczone" że nie powinno na nich za wiele być, sporo dzikusów może być na winogronach z tego co wiem czy to są warki zacierane? bo z ekstraktów czy brewkitów, szczególnie WESa mają kwaskowaty smak kumpel kiedyś z puszek robił, też zrobił kilka warek i każda kwaśna i na piro i oxy i domestos, pojechałem do niego bo nigdy nie widziałem jak robi ze starsanem , wymyte było wszystko że na podłodze można by było składać mikroprocesory i wyszedł kwas, zrobił jeszcze jedno i skończył przygodę z piwem domowy czego używasz do mieszania w garze ? w temacie kranika rozbierz tak że by były 3 części, nie licząc nakrętki, niezły szit w korpusie się zbiera, trudno się go rozbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Moje pierwsze 4 czy 5 warek to były ekstrakty, z czego tylko jedna nie była na WESie i nie było ani jednej choćby kwaskowej, nie mówiąc już o wyraźnych kwasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Mnóstwo odpowiedzi ale nikt nie zapytał o recepturę, temperaturę, styl piwa, czas fermentacji itp sprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Wszystkie zacierane. Uzywany ten sam sprzęt od początku. Te same objawy w pale Ale na jednym slodzie i na mieszanej IPA. Nawet w stoucie teraz są kropki. Fermentowane 19-21 różnie. A to serio nie jest kwas, są nietypowe aromaty których nie jestem w stanie zidentyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modzik Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Mam podobne badziewie w swoich butelkach. Tylko, że u mnie to pływa na powierzchni, na ktorej też jest widoczna błonka. Piwo z lutego br. W aromacie i smaku ok, nie ma kapuchy. Może już autor tematu dowiedział się co to jest? Może to ogniska pleśni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Pleśń to raczej nie jest, bo pleśń potrzebuje środowiska tlenowego, wg mnie to jakieś drożdże. Edytowane 20 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Siemka. Ja coś podobnego ostatnio miałem w jednej butelce i była mocna infekcja, kwas i smród. Trafiła mi się nieoczyszczona butelka, jakiś kawałek pleśni czy coś i się rozwinęło. Póki nie otworzesz to się nie dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsslash Opublikowano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Piwo było na analizie mikrobiologicznej w browarze w Tychach. Nie pytajcie jak, ani czy też można Analiza jednoznacznie wykazała dzikie drożdże w piwie. Doszedłem do tego sam wcześniej, a mikrobiologia to potwierdziła. W próbkach brak bakterii zakwaszających ani jakichkolwiek innych z wykonanych posiewów. Tylko te cholerne dzikusy, które odwiodły mnie od warzenia na kilka miesięcy. Zgodnie z sugestiami z forów amerykańskich wymieniłem wszystko co plastikowe i zacząłem od nowa. Nowa warka już fermentuje. Trzymajcie kciuki! Piwa były bardzo dziwne w smaku. MI jest ciężko określić jaki to może być smak. Wydaje się fenolowe, belgijskie, ale w bardzo przykry sposób. Czasem trąciło weizenem. Tak jak wcześniej pisałem młode ogórki kiszone miały podobne aromaty. Poniekąd dzięki nim doszedłem do tego co mi psuje piwa, bo okazało się, że w obrazie mikroskopowym wody z ogórków przeważają drożdże. Jednak mały szczegół pokrywał się z osadem z moich piw. Kształt komórek. Standardowe US-05 i S-04 są ZAWSZE okrągłe lub delikatnie owalne. A tutaj były w większości podłużne i nieregularne. Szkoda, że były to na początku delikatne zmiany, a ja kompletnie początkujący, bo myślałem, że błędy są w fermentacji i zacieraniu. Jednak okazało się, że kilkanaście warek było zainfekowanych. I serio chyba nie da się ich wypędzić. W ruch szły NaOH, wybielacz, OXI, ClO2, H2SO4 i pirosiarczyn. Nie pomogło nic. Ale chyba wyizolowałem jakiś szczep, bo w pierwszych warkach aromaty były zróżnicowane, a pod koniec ustabilizowały się do bardzo podobnych. Pozdrawiam mate i beu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się