Krzysztof Groszkowski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 witam prosze o pomoc ! warzylem polish ale 1 tydzień burzliwa i 1 tydzien cicha potem butelkowanie piwo po 2 tygodniach w butelkach mętne po otwarciu butelki wyczowalne drożdże w zapachu i smaku.prosze o pomoc co robilem nie tak . czy można to piwo uratowac? prosze o pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Co zrobiłeś źle? być może fermentacja 1 tydzień burzliwa, 1 tydzień cicha. Piwo fermentuje się tak długo, aż dofermentuje do końca, a nie określoną ilość czasu - co nie oznacza, że piwo nie dofermentuje w takim okresie czasu. A jak długo piwo jest w butelkach? Piwo w zależności od ekstraktu, czasu fermentacji, zastosowanych drożdży, temp. w jakiej stoi, powinno potrzebować z 1-2 tyg. na nagazowanie i pozbycie się "pofermentacyjnych smrodków" (powiedzmy, że ten okres określiłem dość luźno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Czekać i jeszcze raz czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Groszkowski Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 witam szanownych KOLEGÓW piwo jest POLISH ALE 2 TYGODNIE W BUTELKACH ! DOJDZIE DO NORMALNOŚCI? CZY KIBELEK? POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) Dlaczego krzyczysz? Dwa, wróżki poszły spać i nie powiedziały jak było warzone to Ale. Trzy, może się poprawi, może nie. Jak nie możesz poczekać, bo Ci potrzebne butelki na kolejną warkę, to wylej. Jak możesz, to poczekaj. Może za miesiąc, dwa będzie lepsze, wylać zawsze zdążysz. Natomiast wylane piwo jest cholernie trudno spróbować za kolejny miesiąc. Edytowane 10 Czerwca 2016 przez mrmrooz Marval 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 DOJDZIE DO NORMALNOŚCI? CZY KIBELEK? A któż to wie. Po prostu czekaj i obserwuj czy coś się zmieni po tygodniu, dwóch. Dla kibelka nie widzę powodów, to nie zakażenie. Jak nie będzie granatów to kiedyś fermentacja się skończy i drożdże opadną na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Ja miałem tak w pierwszej zacieranej warce, podczas fermentacji w pewnym momencie tak śmierdziało drożdżami, że aż drażniło węch. Pomyślałem, że może tak fermentują US-05. Zabutelkowane z 2 mce temu, zapach drożdżowy (albo coś innego, ale nie potrafię tego rozpoznać), w smaku już jest ok. Może jakaś mini-infekcja? Ogólnie nie zamierzam poić nim kibelka, bo jest pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Groszkowski Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Generalnie miałem podobnie przy dwóch warkach. Strasznie to niemyły zapach. Obstawiam niedofermentowanie bo jedno piwo mi się przegazowało. Nie mniej jednak zapachł zniknął wiec nie wylewaj. Poczekaj. I zmień strategię fermentacji bo to bardzo ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja stosuje taką może dziwną metodę na pozbycie się zapachu drożdży. Dzień przed zlaniem do butelek na noc wystawiam fermentator na taras, noce chłodne więc zabija się drożdże. I jest ok. Z tym że do butelek skoro świt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 noce chłodne więc zabija się drożdże Że co robi się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jako nieżywe po prostu chyba nie pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 noce chłodne więc zabija się drożdże Hehe, takim czymś to drożdży nie zabijesz . Po prostu pójdą spać a część sflokuluje. Pewnie miałeś na myśli pseudo cold-crush'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Ja stosuje taką może dziwną metodę na pozbycie się zapachu drożdży. Dzień przed zlaniem do butelek na noc wystawiam fermentator na taras, noce chłodne więc zabija się drożdże. I jest ok. Z tym że do butelek skoro świt Trochę to bez sensu ponieważ przenosząc fermentor na taras najpierw te drożdże wzruszasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Ja stosuje taką może dziwną metodę na pozbycie się zapachu drożdży. Dzień przed zlaniem do butelek na noc wystawiam fermentator na taras, noce chłodne więc zabija się drożdże. I jest ok. Z tym że do butelek skoro świt Trochę to bez sensu ponieważ przenosząc fermentor na taras najpierw te drożdże wzruszasz. Też tak sądzę dziwny pomysł... Drożdże mają zrobić swoje i tyle, nie można im dyktować, że 7 dni mają intensywnie pracować, a kolejne 7 dni mają sprzątać zakład i się zwijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się