mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Dzień dobry w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/1425240114_Drozdze%20do%20cydru_polslodkiego_slodkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu: 1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg 2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze? 3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Te kropki to pewnie początki piany, niestety dość mocno spóźniony masz start, pewnie drożdży dałeś za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Te kropki to pewnie początki piany, niestety dość mocno spóźniony masz start, pewnie drożdży dałeś za mało. To co zrobić teraz? Mam jeszcze kilka paczek drożdży (mam jedną taką samą). Dodać jeszcze drożdży samych czy z pożywką? Do tego pewnie syrop cukrowy? Ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Nic nie robisz, fermentacja już ruszyła, następnym razem więcej drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Nic nie robisz, fermentacja już ruszyła, następnym razem więcej drożdży. Jak rozumiem nie jest to fermentacja burzliwa? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jeszcze się rozkręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jeszcze się rozkręci Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja się kwasi to szkoda dodawać już nowych drożdży Zostaw w spokoju na 2-3 tygodnie, po tym sprawdź blg, spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja się kwasi to szkoda dodawać już nowych drożdży Zostaw w spokoju na 2-3 tygodnie, po tym sprawdź blg, spróbuj. Szkoda 20 l soku, chciałbym to uratować. Sam sok nie śmierdzi a próbować to się trochę boję. Coś takiego znalazłem (fermentacja nie chce wystartować) http://krainacydru.pl/gdy-nie-wszystko-idzie-zgodnie-z-planem/zrobić tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja bym już nic nie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja bym już nic nie robił. Spróbowałem i skwaszony nie jest ale smakuje inaczej co pewnie jest spowodowane dodaniem drożdży i pożywki. Robię matkę drożdżową i dodaje. Tylko nie wiem czy nie będzie problemu z drożdżami bo będę ich miał trochę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Za bardzo kombinujesz ale to Twoje zabawki raksO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Robię matkę drożdżową i dodaje. doświadczeni koledzy piszą Ci, żebyś już nic z tym nie robił bo prawdopodobnie fermentacja powoli Ci ruszyła a Ty dalej swoje.. po co więc zawracasz gitarę na forum skoro wiesz lepiej? chcesz się pochwalić, że robisz cydr? raksO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Robię matkę drożdżową i dodaje.doświadczeni koledzy piszą Ci, żebyś już nic z tym nie robił bo prawdopodobnie fermentacja powoli Ci ruszyła a Ty dalej swoje.. po co więc zawracasz gitarę na forum skoro wiesz lepiej? chcesz się pochwalić, że robisz cydr? Nie, po prostu niepokoi mnie fakt, że fermentacja już dawno powinna ruszyć. No i chciałem uratować sok. Tak to wyglądało dzisiaj: http://i.imgur.com/cKKXVFC.jpgZrobiłem wczoraj matkę drożdżową ale ona nie ruszyła nawet. :C Nie wiem czy ja coś źle robię czy to wina drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Marczyk Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Witam. W jakiej temperaturze przetrzymywany jest "nastaw"? Nie podałeś, a to też ważne (choć podejrzewam że w temp. pokojowej). Pierwsze dodanie drożdży wg instrukcji, czy też wsypane do soku wraz z pożywką? Eee... syrop cukrowy? Próba podniesienia %? Osobiście uważam, że problemem, może być zbyt mała ilość drożdży, lub drożdże mogły być przeterminowane, lub temperatura za niska. Spróbuj poruszać nastawem, przenieś w cieplejsze miejsce. Następnym razem spróbuj z mniejszą ilością, taki nastaw 4-5 litrów, w przypadku gdyby były jakieś problemy to nie będzie szkoda soku. Spróbuj też z innymi drożdżami, ja zazwyczaj stosowałem drożdże winne (aromactiv wine complex czy jakoś tak), dopiero przy ostatniej produkcji wypróbowałem drożdże dedykowane do cydrów. Jakby co polecam, też kanał Sok z Jednorożca (na YT), facet lubi m.in. cydry więc zawsze możesz się podpytać co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Nic nie napisałeś w jaki sposób potraktowałeś te drożdże. Drożdże z linku który podałeś to drożdże suche, które wymagają tylko i wyłączenie uwodnienia w wodzie o temp. ok 25 stopni, żadnej matki drożdżowej z nich się nie robi, bo tylko im można zaszkodzić. Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu. Dotychczas zrobiłem 80 litrów cydru z soku kartonikowego i nie był paskudny, ba, wręcz dużo lepszy niż ten, oferowany w sklepach. Jeśli Tobie wyszedł paskudny, to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina. Na przyszłość polecam użyć drożdży do białego wina, najlepiej o słodkim profilu (np Tokay). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. W jakiej temperaturze przetrzymywany jest "nastaw"? Nie podałeś, a to też ważne (choć podejrzewam że w temp. pokojowej). Pierwsze dodanie drożdży wg instrukcji, czy też wsypane do soku wraz z pożywką? Eee... syrop cukrowy? Próba podniesienia %? Osobiście uważam, że problemem, może być zbyt mała ilość drożdży, lub drożdże mogły być przeterminowane, lub temperatura za niska. Spróbuj poruszać nastawem, przenieś w cieplejsze miejsce. Następnym razem spróbuj z mniejszą ilością, taki nastaw 4-5 litrów, w przypadku gdyby były jakieś problemy to nie będzie szkoda soku. Spróbuj też z innymi drożdżami, ja zazwyczaj stosowałem drożdże winne (aromactiv wine complex czy jakoś tak), dopiero przy ostatniej produkcji wypróbowałem drożdże dedykowane do cydrów. Jakby co polecam, też kanał Sok z Jednorożca (na YT), facet lubi m.in. cydry więc zawsze możesz się podpytać co i jak. pokojowa 22°C ok wg instrukcji i tak i nie, kolejne drożdże wymagały 18 blg Nic nie napisałeś w jaki sposób potraktowałeś te drożdże. Drożdże z linku który podałeś to drożdże suche, które wymagają tylko i wyłączenie uwodnienia w wodzie o temp. ok 25 stopni, żadnej matki drożdżowej z nich się nie robi, bo tylko im można zaszkodzić. Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu. Dotychczas zrobiłem 80 litrów cydru z soku kartonikowego i nie był paskudny, ba, wręcz dużo lepszy niż ten, oferowany w sklepach. Jeśli Tobie wyszedł paskudny, to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina. Na przyszłość polecam użyć drożdży do białego wina, najlepiej o słodkim profilu (np Tokay). Za pierwszym razem je tak uwodniłem wg instrukcji ale nie ruszyły i poszła matka drożdżowa która też nie ruszyła. A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży. Dodałem te drożdże (http://art-win.pl/sklep/75-thickbox_default/drozdze-do-cydru-5-g-strong.jpg) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo: a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży. b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez mojpierwszycydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 a) narazie jeszcze nie zatyka rurki więc może się zmieszczą. Jeśli sie martwisz to wsadź rurke sylikonową czy igielitową w otwór w pokrywie a drugi koniec do słoika z wodą. b) zapach drożdżowy się sam zneutralizuje. Ewentualnie po zakończeniu fermentacji zrób cold crash jeśli możesz. Wyklarujesz i pozbędziesz się drożdży jeśli by nie zflokulowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 a) narazie jeszcze nie zatyka rurki więc może się zmieszczą. Jeśli sie martwisz to wsadź rurke sylikonową czy igielitową w otwór w pokrywie a drugi koniec do słoika z wodą. b) zapach drożdżowy się sam zneutralizuje. Ewentualnie po zakończeniu fermentacji zrób cold crash jeśli możesz. Wyklarujesz i pozbędziesz się drożdży jeśli by nie zflokulowały. a) nie wysadzi mi tego wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Po pierwsze moim zdaniem za dużo grzebiesz przy tym nastawie. Po drugie jeśli dodałeś syrop cukrowy to to nie jest już cydr tylko wino. Po trzecie gdzieś ty znalazł info, że drożdże wymagają podniesienia blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 A po kiego grzyba, dajesz tam któryś raz z kolei syrop cukrowy? Zaraz będziesz miał z tego ruskiego szampana 10% a nie cydr :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojpierwszycydr Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Po pierwsze moim zdaniem za dużo grzebiesz przy tym nastawie. Po drugie jeśli dodałeś syrop cukrowy to to nie jest już cydr tylko wino. Po trzecie gdzieś ty znalazł info, że drożdże wymagają podniesienia blg? 1. też tak sądzę, ale skoro ruszyła fermentacja. 2. w sumie może być i wino. A tak serio to zobaczymy, drożdże strong wymagały 18 blg. 3. http://browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-strong-5-g#!prettyPhoto[gallery]/0/ A po kiego grzyba, dajesz tam któryś raz z kolei syrop cukrowy? Zaraz będziesz miał z tego ruskiego szampana 10% a nie cydr :-P http://browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-strong-5-g#!prettyPhoto[gallery]/0/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ten syrop cukrowy to ma być pożywki dla drożdży? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Strong strong ... jak chcesz mózgotrzepa to z 10 blg tego nie uzyskasz ... ale to nie jest tak, że drożdże dziesiątki nie przerobią ... powiem więcej - będzie im łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się