Jump to content

Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu cydru.


Recommended Posts

Dzień dobry

 

w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/1425240114_Drozdze%20do%20cydru_polslodkiego_slodkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu:

1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg

2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze?

3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg 

 

Wielkie dzięki za pomoc. 

 

Pozdrawiam. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Te kropki to pewnie początki piany, niestety dość mocno spóźniony masz start, pewnie drożdży dałeś za mało.

Link to comment
Share on other sites

Ja się kwasi to szkoda dodawać już nowych drożdży ;)

 

Zostaw w spokoju na 2-3 tygodnie, po tym sprawdź blg, spróbuj.

Link to comment
Share on other sites

Ja się kwasi to szkoda dodawać już nowych drożdży ;)

 

Zostaw w spokoju na 2-3 tygodnie, po tym sprawdź blg, spróbuj.

Szkoda 20 l soku, chciałbym to uratować. Sam sok nie śmierdzi a próbować to się trochę boję. :D Coś takiego znalazłem (fermentacja nie chce wystartować) http://krainacydru.pl/gdy-nie-wszystko-idzie-zgodnie-z-planem/zrobić tak? 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Robię matkę drożdżową i dodaje.
doświadczeni koledzy piszą Ci, żebyś już nic z tym nie robił bo prawdopodobnie fermentacja powoli Ci ruszyła a Ty dalej swoje..

 

po co więc zawracasz gitarę na forum skoro wiesz lepiej? chcesz się pochwalić, że robisz cydr? 

Link to comment
Share on other sites

Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? 

 

Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu.

Link to comment
Share on other sites

 

Robię matkę drożdżową i dodaje.
doświadczeni koledzy piszą Ci, żebyś już nic z tym nie robił bo prawdopodobnie fermentacja powoli Ci ruszyła a Ty dalej swoje..

 

po co więc zawracasz gitarę na forum skoro wiesz lepiej? chcesz się pochwalić, że robisz cydr? 

 

Nie, po prostu niepokoi mnie fakt, że fermentacja już dawno powinna ruszyć. ;) No i chciałem uratować sok. Tak to wyglądało dzisiaj: http://i.imgur.com/cKKXVFC.jpgZrobiłem wczoraj matkę drożdżową ale ona nie ruszyła nawet. :C Nie wiem czy ja coś źle robię czy to wina drożdży. 

Link to comment
Share on other sites

Witam.

W jakiej temperaturze przetrzymywany jest "nastaw"? Nie podałeś, a to też ważne  (choć podejrzewam że w temp. pokojowej).

Pierwsze dodanie drożdży wg instrukcji, czy też wsypane do soku wraz z pożywką?

Eee... syrop cukrowy? Próba podniesienia %?

 

Osobiście uważam, że problemem, może być zbyt mała ilość drożdży, lub drożdże mogły być przeterminowane, lub temperatura za niska.

Spróbuj poruszać nastawem, przenieś w cieplejsze miejsce.

 

Następnym razem spróbuj z mniejszą ilością, taki nastaw 4-5 litrów, w przypadku gdyby były jakieś problemy to nie będzie szkoda soku.

Spróbuj też z innymi drożdżami, ja zazwyczaj stosowałem drożdże winne (aromactiv wine complex czy jakoś tak), dopiero przy ostatniej produkcji wypróbowałem drożdże dedykowane do cydrów.

Jakby co polecam, też kanał Sok z Jednorożca (na YT), facet lubi m.in. cydry więc zawsze możesz się podpytać co i jak.

Link to comment
Share on other sites

Nic nie napisałeś w jaki sposób potraktowałeś te drożdże. Drożdże z linku który podałeś to drożdże suche, które wymagają tylko i wyłączenie uwodnienia w wodzie o temp. ok 25 stopni, żadnej matki drożdżowej z nich się nie robi, bo tylko im można zaszkodzić.

 

 

 

Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? 

 

Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu.

 

Dotychczas zrobiłem 80 litrów cydru z soku kartonikowego i nie był paskudny, ba, wręcz dużo lepszy niż ten, oferowany w sklepach. Jeśli Tobie wyszedł paskudny, to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina.

 

Na przyszłość polecam użyć drożdży do białego wina, najlepiej o słodkim profilu (np Tokay).

Link to comment
Share on other sites

Witam.

W jakiej temperaturze przetrzymywany jest "nastaw"? Nie podałeś, a to też ważne  (choć podejrzewam że w temp. pokojowej).

Pierwsze dodanie drożdży wg instrukcji, czy też wsypane do soku wraz z pożywką?

Eee... syrop cukrowy? Próba podniesienia %?

 

Osobiście uważam, że problemem, może być zbyt mała ilość drożdży, lub drożdże mogły być przeterminowane, lub temperatura za niska.

Spróbuj poruszać nastawem, przenieś w cieplejsze miejsce.

 

Następnym razem spróbuj z mniejszą ilością, taki nastaw 4-5 litrów, w przypadku gdyby były jakieś problemy to nie będzie szkoda soku.

Spróbuj też z innymi drożdżami, ja zazwyczaj stosowałem drożdże winne (aromactiv wine complex czy jakoś tak), dopiero przy ostatniej produkcji wypróbowałem drożdże dedykowane do cydrów.

Jakby co polecam, też kanał Sok z Jednorożca (na YT), facet lubi m.in. cydry więc zawsze możesz się podpytać co i jak.

pokojowa 22°C ok 

wg instrukcji

i tak i nie, kolejne drożdże wymagały 18 blg

 

 

Nic nie napisałeś w jaki sposób potraktowałeś te drożdże. Drożdże z linku który podałeś to drożdże suche, które wymagają tylko i wyłączenie uwodnienia w wodzie o temp. ok 25 stopni, żadnej matki drożdżowej z nich się nie robi, bo tylko im można zaszkodzić.

 

 

 

Ale to na pewno oznaka początków fermentacji? Bo na innym forum radzą mi dodać drożdże (matkę drożdżową). Ten sok po otwarciu ma właśnie z 4 dni ważności i możliwe, że się kwasi? 

 

Ten sok jest sam w sobie kwaśny po głębokim odfermentowaniu, więc i tak cydr z niego będzie paskudny. Nie polecam nikomu.

 

Dotychczas zrobiłem 80 litrów cydru z soku kartonikowego i nie był paskudny, ba, wręcz dużo lepszy niż ten, oferowany w sklepach. Jeśli Tobie wyszedł paskudny, to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina.

 

Na przyszłość polecam użyć drożdży do białego wina, najlepiej o słodkim profilu (np Tokay).

Za pierwszym razem je tak uwodniłem wg instrukcji ale nie ruszyły i poszła matka drożdżowa która też nie ruszyła.

 

 

A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.

 

Dodałem te drożdże (http://art-win.pl/sklep/75-thickbox_default/drozdze-do-cydru-5-g-strong.jpg) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
 
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
Edited by mojpierwszycydr
Link to comment
Share on other sites

a) narazie jeszcze nie zatyka rurki więc może się zmieszczą. Jeśli sie martwisz to wsadź rurke sylikonową czy igielitową w otwór w pokrywie a drugi koniec do słoika z wodą.

 

b) zapach drożdżowy się sam zneutralizuje. Ewentualnie po zakończeniu fermentacji zrób cold crash jeśli możesz. Wyklarujesz i pozbędziesz się drożdży jeśli by nie zflokulowały.

Link to comment
Share on other sites

a) narazie jeszcze nie zatyka rurki więc może się zmieszczą. Jeśli sie martwisz to wsadź rurke sylikonową czy igielitową w otwór w pokrywie a drugi koniec do słoika z wodą.

 

b) zapach drożdżowy się sam zneutralizuje. Ewentualnie po zakończeniu fermentacji zrób cold crash jeśli możesz. Wyklarujesz i pozbędziesz się drożdży jeśli by nie zflokulowały.

a) nie wysadzi mi tego wiadra? ;) 

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze moim zdaniem za dużo grzebiesz przy tym nastawie.

Po drugie jeśli dodałeś syrop cukrowy to to nie jest już cydr tylko wino.

Po trzecie gdzieś ty znalazł info, że drożdże wymagają podniesienia blg?

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze moim zdaniem za dużo grzebiesz przy tym nastawie.

Po drugie jeśli dodałeś syrop cukrowy to to nie jest już cydr tylko wino.

Po trzecie gdzieś ty znalazł info, że drożdże wymagają podniesienia blg?

1. też tak sądzę, ale skoro ruszyła fermentacja. ;)

2. w sumie może być i wino. :D A tak serio to zobaczymy, drożdże strong wymagały 18 blg.

3. http://browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-strong-5-g#!prettyPhoto[gallery]/0/

 

A po kiego grzyba, dajesz tam któryś raz z kolei syrop cukrowy? Zaraz będziesz miał z tego ruskiego szampana 10% a nie cydr :-P

http://browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-strong-5-g#!prettyPhoto[gallery]/0/

Link to comment
Share on other sites

Strong strong ... jak chcesz mózgotrzepa to z 10 blg tego nie uzyskasz ... ale to nie jest tak, że drożdże dziesiątki nie przerobią ... powiem więcej - będzie im łatwiej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.