red Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Witam, uważyłem swoje dwie pierwsze warki górnej fermentacji i obie mętne, nie wnikam dla czego , po 4 tyg. jedną mętną zabutelkowałem a drugą chcę potraktować żelatyną. Oczywiście procedurę znam , znalazłem na forum. Mój problem jest taki że, piwko trzeba na trzy dni potraktować niską temperaturą, tak poniżej 15st. C , ja nie mam możliwości zejścia poniżej 17st. Moje pytanie czy w takich warunkach ta opcja ma sens, ewentualnie czy jakoś zmodyfikować cały proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Ja klarowałem żelatyną w 17 stopniach i piwko wyszło ok. Jednak po takim klarowaniu na prawdziwą trwałą piankę trzeba dłużej poczekać niż bez klarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Dzięki za info. W międzyczasie postanowiłem wsadzić fermentor do gara zalanego zimną wodą i przez trzy dni dorzucać trochę kostek lodu, myślę że, to nie do końca poroniony pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Fermentor w garze z zimną wodą i kostkami lodu to się raczej nie uda. Przynajmniej mi się nie udało. Owiń fermentor mokrym ręcznikiem. Gar się przyda by nie zalać pomieszczenia i ewentualnie może mieć pewien zapas wody aby ręcznik nie wysechł za szybko. Lód raczej nie będzie miał mierzalnego wpływu na temperaturę, chyba że będzie go rzeczywiście dużo. Samo parowanie wody z mokrego ręcznika ma szansę obniżyć temperaturę o 2-3°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 ok. dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Niedawno dodałem żelatyny do piwa o temperaturze 20 stopni i nie było żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Witam, uważyłem swoje dwie pierwsze warki górnej fermentacji i obie mętne, nie wnikam dla czego , po 4 tyg. jedną mętną zabutelkowałem a drugą chcę potraktować żelatyną. Oczywiście procedurę znam , znalazłem na forum. Mój problem jest taki że, piwko trzeba na trzy dni potraktować niską temperaturą, tak poniżej 15st. C , ja nie mam możliwości zejścia poniżej 17st. Moje pytanie czy w takich warunkach ta opcja ma sens, ewentualnie czy jakoś zmodyfikować cały proces? Możesz również skoczyć do marketu budowlanego zakupić styropian i poskładać sobie taką małą lodóweczkę. Na forum są wątki odnośnie takich zabiegów. Całkiem dobrze się sprawdza. Ja w swojej schodzę do 5 stopni. Niedawno dodałem żelatyny do piwa o temperaturze 20 stopni i nie było żadnych problemów. Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 I tak Ci się sklaruje i tak. Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15. Piwo na cichej miało 20 stopni dałeś żelatyny i miałeś problem, dobrze rozumiem? -> możesz rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) I tak Ci się sklaruje i tak. Ja przy 20 stopniach piwa miałem spory problem. Raczej nie polecałbym tej temperatury i sugerował zejście poniżej 15. Piwo na cichej miało 20 stopni dałeś żelatyny i miałeś problem, dobrze rozumiem? -> możesz rozwinąć? Piwo miało około 17 stopni na cichej. Zadałem żelatynę i nadeszły ciepłe dni. Moja piwnica nie jest zbyt zimna i podgrzało się do 20. Po tygodniu dalej była breja więc zrobiłem lodówkę i schłodziłem w niej do 7 stopni i piwo się wyklarowało ładnie. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Mi temperatura ostatnio nie przeszkodziła w klarowaniu żelatyną. Np ostatnio dubbel który robiłem leżał w temp. ok. 23 stopni na cichej. Dałem żelatyny, 6 dni później już lałem w butelki klarowny płyn. W butelkach jeszcze się się bardziej przejrzysty zrobi. Tak samo z grodziskim miałem - żelatyna do ok. 23 stopni, efekt ten sam co wyżej. Ale jak napisał kolega, lepszy efekt pewnie da klarowanie w niższych temperaturach. Uważaj tylko, żeby Ci się galaretka nie zrobiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 No cóż, pokroję do salaterek i zapodam po grillu na deser A tak w ogóle zastanawiam się nad przyczyną braku klarowności, wcześniej uważyłem 9 warek różnych lagerów i nie miałem problemów, fakt że, zmieniłem opcję przy wysładzaniu, wcześniej kończyłem przy 2 blg a teraz korzystając z wielu wpisów forumowych wysładzałem do oporu tzn aż uzyskałem odpowiednią ilość brzeczki. Poza tym w pierwszej wyszło mi jakoś za dużo więc gotowałem praktycznie mocno odsłoniętą pokrywą w celu odparowania no i temperatura jakoś rzadko do stówy dobijała. A może rodzaj tudzież duża ilość chmielu może powodować takie zmentnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Najbardziej prawdopodobna jest infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się