Browar Szycha Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Przeglądając oferty sklepów dla piwowarów domowych zauważyłem, że mają one w ofercie wiele ekstraktów słodowych niechmielonych, wśród nich także mieszanki Wayermann (np. do piwa pszenicznego - w składzie ekstrakt ze słodu pszenicznego, pilzneńskiego i jakiegoś tam jeszcze), natomiast nigdy nie trafiłem na ekstrakt ze słodu Pale Ale. Jako, że dociekliwy ze mnie człowiek to zastanawia mnie dlaczego więc nie ma takiego ekstraktu? Czy może jest a ja o tym nie wiem bo niezbyt wnikliwie szukałem.. Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało? Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Świercz Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Czepiasz się ja robielem mała warke 10l z jednej puchy jasnego ekstraktu. Do tego us05 I amerykanski chmiel na zimno. I wyszlo spoko;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwowar99 Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 (edited) Jako, że dociekliwy ze mnie człowiek to zastanawia mnie dlaczego więc nie ma takiego ekstraktu? Jest http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_17_kg_Bruntal-1327.html Jeżeli się czepiać to tylko 90% pale ale - ale jest. Edited June 17, 2016 by piwowar99 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 No dobrze. Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność. Kolega pytający ma rację, zwróćcie uwagę na różnorodność ekstraktów w zachodnich przepisach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 (edited) Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało? Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? Raczej brakuje Ci wiedzy. Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński, a nie Pale Ale. Spokojnie możesz robić APA z ekstraktów ze słodu pilzneńskiego. Swoją drogą to słowo Pale w APA odnosi się do barwy a nie surowca. Edited June 18, 2016 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 jeśli chcesz robić tak bardzo poprawne piwa to zacznij zacierać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Szycha Posted June 19, 2016 Author Share Posted June 19, 2016 tu nie chodzi o to czy chce coś z ekstraktów robić czy nie, tylko przeglądając po części "z nudy" zasoby różnych sklepów z surowcami dla nas wydało mi się to mocno zastanawiające.. skoro są ekstrakty ze słodu pizneńskiego i pszenicznego, to dlaczego nie ma ekstaktów ze słodu Pale Ale, który jest przecież dużo bardziej popularny w obecnym piwowarstwie domowym Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało. Domyślam się, że za oceanem produkują ekstrakty słodowe ze słodu Pale Ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwowin.online Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 (edited) Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność. Prowadząc sklep dla piwowarów chcemy być czytelni i zrozumiali. Ekstrakt http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_17_kg_Bruntal-1327.html jest wyprodukowany w 90% ze słodu pale ale i ze specyfikacji producenta kolor ekstraktu kwalifikuje go do ekstraktu bursztynowego. Proszę o informację w czym Pan/Pani widzi sprzeczność? W oczekiwaniu na falę merytorycznych odpowiedzi dodajemy do opisu określenie PALE ALE. Edited August 15, 2016 by bebeef Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 (edited) ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało. Nic z tych rzeczy, po prostu Amerykanie swój słód Pale Ale wytwarzają w ten sposób że krócej go trzymają w wysokiej temperaturze niż Anglicy (ale i tak dłużej niż pilzneński). "Słód 2-row" to myląca nazwa, wszystkie odmiany słodu na których warzymy są z jęczmienia dwurzędowego, prawdziwy, angielski Pale Ale też. No i w Polsce można dostać ekstrakty ze słodu Pale Ale, podejrzewam że jest to słód typu angielskiego. Edited August 16, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 Szybka reakcja. Producent podaje kolor zagęszczonego ekstraktu. Z pale ale i pilznenskiego o niskiej liczbie EBC nie ma szans zrobienia brzeczki o kolorze bursztynowym. Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowy. Jasny WES myślę, że ma podobny kolor a jednak jest jasny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 (edited) Jak chcesz bursztynowe piwo to dodaj słodu karmelowego, ale APA może być złota. Chociaż na pilzneńskim to wyjdzie bardzo blada, bliżej słomkowej. Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowyEkstrakt jest bursztynowy, co nie znaczy że piwo na nim będzie bursztynowe. To zależy od Blg, długości gotowania. W każdym razie podany jest konkretny kolor ekstraktu: "barwa: 33 - 40 EBC" więc można sobie policzyć jakie wyjdzie piwo. Edited August 16, 2016 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now