Browar Szycha Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Przeglądając oferty sklepów dla piwowarów domowych zauważyłem, że mają one w ofercie wiele ekstraktów słodowych niechmielonych, wśród nich także mieszanki Wayermann (np. do piwa pszenicznego - w składzie ekstrakt ze słodu pszenicznego, pilzneńskiego i jakiegoś tam jeszcze), natomiast nigdy nie trafiłem na ekstrakt ze słodu Pale Ale. Jako, że dociekliwy ze mnie człowiek to zastanawia mnie dlaczego więc nie ma takiego ekstraktu? Czy może jest a ja o tym nie wiem bo niezbyt wnikliwie szukałem.. Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało? Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Czepiasz się ja robielem mała warke 10l z jednej puchy jasnego ekstraktu. Do tego us05 I amerykanski chmiel na zimno. I wyszlo spoko;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowar99 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Jako, że dociekliwy ze mnie człowiek to zastanawia mnie dlaczego więc nie ma takiego ekstraktu? Jest http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_17_kg_Bruntal-1327.html Jeżeli się czepiać to tylko 90% pale ale - ale jest. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez piwowar99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 No dobrze. Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność. Kolega pytający ma rację, zwróćcie uwagę na różnorodność ekstraktów w zachodnich przepisach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Oraz jak można nazwać piwo z jasnego ekstraktu słodowego (słód jęczmienny pilzneński przeważnie) APA po nachmieleniu amerykańskim chmielem? Jest to skrót od American PALE ALE. Takie piwo przecież koło Pale Ale nawet nie stało? Czy może zbyt sie przyczepiłem do szczegółów? Raczej brakuje Ci wiedzy. Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński, a nie Pale Ale. Spokojnie możesz robić APA z ekstraktów ze słodu pilzneńskiego. Swoją drogą to słowo Pale w APA odnosi się do barwy a nie surowca. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 jeśli chcesz robić tak bardzo poprawne piwa to zacznij zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 tu nie chodzi o to czy chce coś z ekstraktów robić czy nie, tylko przeglądając po części "z nudy" zasoby różnych sklepów z surowcami dla nas wydało mi się to mocno zastanawiające.. skoro są ekstrakty ze słodu pizneńskiego i pszenicznego, to dlaczego nie ma ekstaktów ze słodu Pale Ale, który jest przecież dużo bardziej popularny w obecnym piwowarstwie domowym Odpowiednikiem amerykanskiego słodu 2 rzędowego Pale Ale jest europejski Pilzneński ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało. Domyślam się, że za oceanem produkują ekstrakty słodowe ze słodu Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowin.online Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale albo pale ale, albo bursztynowy. Co mu daje kolor? Bo dla mnie to sprzeczność. Prowadząc sklep dla piwowarów chcemy być czytelni i zrozumiali. Ekstrakt http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_BURSZTYNOWY_17_kg_Bruntal-1327.html jest wyprodukowany w 90% ze słodu pale ale i ze specyfikacji producenta kolor ekstraktu kwalifikuje go do ekstraktu bursztynowego. Proszę o informację w czym Pan/Pani widzi sprzeczność? W oczekiwaniu na falę merytorycznych odpowiedzi dodajemy do opisu określenie PALE ALE. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez bebeef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca - Pilzneński i Pale Ale to to samo, tylko rodowód zgoła inny więc wszystko by to wyjaśniało. Nic z tych rzeczy, po prostu Amerykanie swój słód Pale Ale wytwarzają w ten sposób że krócej go trzymają w wysokiej temperaturze niż Anglicy (ale i tak dłużej niż pilzneński). "Słód 2-row" to myląca nazwa, wszystkie odmiany słodu na których warzymy są z jęczmienia dwurzędowego, prawdziwy, angielski Pale Ale też. No i w Polsce można dostać ekstrakty ze słodu Pale Ale, podejrzewam że jest to słód typu angielskiego. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Szybka reakcja. Producent podaje kolor zagęszczonego ekstraktu. Z pale ale i pilznenskiego o niskiej liczbie EBC nie ma szans zrobienia brzeczki o kolorze bursztynowym. Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowy. Jasny WES myślę, że ma podobny kolor a jednak jest jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Jak chcesz bursztynowe piwo to dodaj słodu karmelowego, ale APA może być złota. Chociaż na pilzneńskim to wyjdzie bardzo blada, bliżej słomkowej. Błędem więc moim zdaniem jest pisanie o ekstrakcie pale ale, że on jest bursztynowyEkstrakt jest bursztynowy, co nie znaczy że piwo na nim będzie bursztynowe. To zależy od Blg, długości gotowania. W każdym razie podany jest konkretny kolor ekstraktu: "barwa: 33 - 40 EBC" więc można sobie policzyć jakie wyjdzie piwo. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się