socek Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Wszystko wyglądało ok rano. Ale teraz, piwo zaczęło mocno pachnieć (zapach przypominający gorzelnie), a piana na szczycie brzeczki jest nieregularna (w jednym miejscu jest wyżej, w drugim niżej, górki się robią, etc.). Pytanie: czy tak ma być? I czy w ogóle przy fermentacji burzliwej fermentator zostawiamy otwarty, zamknięty, czy np. lekko uchylony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Powinien być zamknięty by do środka nic się nie dostało i nie zakażało brzeczki. CO2 ze środka wydostanie się przez rurkę fermentacyjną. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne.. Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne.. Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Robię dokładnie tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Ja jako nerwowy początkujący radzę iść na "nummer sicher" więc full opcja z rurką. Ale teoretycznie przez lekko przykryty "dekiel" CO2 będzie się wydostawał a powietrze pozostanie na zewnątrz bo CO2 jest zdaje się cięższe od powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) ja nie używam rurki fermentacyjnej ale jak pojawią się muszki to dopiero zamknę szczelnie fermentator i zamontuje rureczkę nie martw się zapach i piana jest ok Edytowane 25 Stycznia 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się