socek Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Wszystko wyglądało ok rano. Ale teraz, piwo zaczęło mocno pachnieć (zapach przypominający gorzelnie), a piana na szczycie brzeczki jest nieregularna (w jednym miejscu jest wyżej, w drugim niżej, górki się robią, etc.). Pytanie: czy tak ma być? I czy w ogóle przy fermentacji burzliwej fermentator zostawiamy otwarty, zamknięty, czy np. lekko uchylony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 (edited) Powinien być zamknięty by do środka nic się nie dostało i nie zakażało brzeczki. CO2 ze środka wydostanie się przez rurkę fermentacyjną. Edited January 25, 2010 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne.. Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne.. Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Robię dokładnie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej. Ja jako nerwowy początkujący radzę iść na "nummer sicher" więc full opcja z rurką. Ale teoretycznie przez lekko przykryty "dekiel" CO2 będzie się wydostawał a powietrze pozostanie na zewnątrz bo CO2 jest zdaje się cięższe od powietrza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted January 25, 2010 Share Posted January 25, 2010 (edited) ja nie używam rurki fermentacyjnej ale jak pojawią się muszki to dopiero zamknę szczelnie fermentator i zamontuje rureczkę nie martw się zapach i piana jest ok Edited January 25, 2010 by zbyszek73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now