Jump to content

Szybki Wit


Recommended Posts

Witam

 

Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować?

Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej.

I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować?

Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej.

I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki.

 

Pozdrawiam

 

Po głównej fermentacji obniż temperaturę do 4-8°C z przelewaniem na cichą lub bez. Możesz wspomóc się żelatyną, choć dla wita, myślę, że wystarczy tylko niska temperatura.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.