Jurek3434 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować? Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej. I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Witam Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować? Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej. I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki. Pozdrawiam Po głównej fermentacji obniż temperaturę do 4-8°C z przelewaniem na cichą lub bez. Możesz wspomóc się żelatyną, choć dla wita, myślę, że wystarczy tylko niska temperatura. Jurek3434 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Ja nie robię nic i po miesiącu od warzenia wit jest do picia, klarowny jak kryształ górski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Wystarczy 2 tygodnie burzliwej i do butelek (to pewnie zależy też od drożdży jakich chcesz użyć), jak użyje się nie starego chmielu to po tygodniu da się pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się