Skocz do zawartości

Drugie piętro


Rekomendowane odpowiedzi

26. Sour Saison / Hoppy Sour Saison 13 BLG, IBU 8, gęstość końcowa ___ BLG, 19 L

08.03.2018r.

Woda Amita A-2.

Słody :
1. Weyermann Pale Ale - 3 kg

2. Bestmaltz Pszeniczny -  1 kg (21,3%)

3. Oats Flaked - 0,5 kg (10,6%)

4. Cukier biały - 0,2 kg (4,3%)


Wszystkie słody wrzucone do 15l wody A-2 - podgrzane do temp docelowej. 4 ml kwasu mlekowego 80%.

Przerwy:
63- 62 st C - 60 min


Wysładzanie: woda A-2 do 23 litrów.
 

Doprowadzine do wrzenia, gotowane przez kilka minut i schłodzone do 33 st C.

 

Fermentacja mlekowa - Kettle souring: WLP672 Lactobacillus Brevis - pół startera. Fermentacja start w 33 st C, później przebiegała w temperaturze pokojowej.

 

Po dwóch dobach brzeczka dobrze zakwaszona. BLG brzeczki po kwaszeniu = 10,5. Przed kwaszeniem nie sprawdzałem.


11.03.2018r.

 

Gotowanie – 60 minut

Marynka 2016 granulat 8,8% - 9g - 40min

Mech irlandzki 4g - 15 min

Cukier biały - 200g - 10 min

Cascade 2016 - 42g - 0 min

 


Schłodzone do 20 st C.


Fermentacja:

W temperaturze pokojowej. 
__ dni do ___ BLG.
Drożdże: WLP590 French Saison - świeża gęstwa po poprzedniej warce (pierwsze pokolenie).

 

Chmielenie na zimno: Połowa warki nachmielona Mosaicem 2016 50g


Wydajność ~___%(Brewness.com)

Ostatecznie wyszło 19 L - 13 BLG.



Butelkowanie: ___.03.2018r.


Nagazowane =~ 2g cukru na 0,5 l piwa.

 

 

Na zdjęciach fermentacja lacto po 24h i po 48h

 

lacto1.thumb.jpg.14943d75a51690998dd8cd898a7e7784.jpg5aa503bef08a6_lacto2.thumb.jpg.2c4bf292d99387d4b8e4244b02f8dda9.jpg

 

Edytowane przez pigmei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

27. Brown Porter 12,9 BLG, 22 IBU, gęstość końcowa ___ BLG, 18 L

 

12.05.2018

 

Woda Amita A-2.

Słody :
1. Malteurop Pils - 3,6 kg

2. Fawcett Brown -  0,25 kg (5,5%)

3. Carafa Special III - 0,23 kg (5,1%)

4. Caramunich III - 0,15 kg (3,3%)
5. Caraaroma - 0,2 kg (4,4%)

6. Special B - 0,1 kg (2,2%)

Wszystkie słody wrzucone do 13l wody  - podgrzane do temp docelowej. Bez kwasu mlekowego.

Przerwy:
63- 62 st C - 60 min

Wysładzanie: woda A-2 do 23 litrów.
 

Gotowanie – 60 minut

Marynka 2016 granulat 8,8% - 21g - 60min

Mech irlandzki 4g - 15 min


Schłodzone do 20 st C.


Fermentacja:

W temperaturze ~19 - 20 st. C. 
__ dni do ___ BLG.
Drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 

 


Wydajność ~___%(Brewness.com)

Ostatecznie wyszło 19 L - 12,9 BLG.



Butelkowanie: ___.__.2018r.


Nagazowane =~ __g cukru na 0,5 l piwa.

 

 

Edytowane przez pigmei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, pigmei napisał:

27. Brown Porter 12,9 BLG

 

12.05.2018

 

Skomplikowana receptura, nie wiem czy da radę to zrobić w jakimkolwiek innym browarze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Undeath napisał:

 

Skomplikowana receptura, nie wiem czy da radę to zrobić w jakimkolwiek innym browarze :D

Specjalnie na Twoje życzenie Edit zrobię żebyś mógł sobie uwarzyć :D

Edytowane przez pigmei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.