pigmei Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) 26. Sour Saison / Hoppy Sour Saison 13 BLG, IBU 8, gęstość końcowa ___ BLG, 19 L 08.03.2018r.Woda Amita A-2.Słody : 1. Weyermann Pale Ale - 3 kg 2. Bestmaltz Pszeniczny - 1 kg (21,3%) 3. Oats Flaked - 0,5 kg (10,6%) 4. Cukier biały - 0,2 kg (4,3%)Wszystkie słody wrzucone do 15l wody A-2 - podgrzane do temp docelowej. 4 ml kwasu mlekowego 80%.Przerwy:63- 62 st C - 60 minWysładzanie: woda A-2 do 23 litrów. Doprowadzine do wrzenia, gotowane przez kilka minut i schłodzone do 33 st C. Fermentacja mlekowa - Kettle souring: WLP672 Lactobacillus Brevis - pół startera. Fermentacja start w 33 st C, później przebiegała w temperaturze pokojowej. Po dwóch dobach brzeczka dobrze zakwaszona. BLG brzeczki po kwaszeniu = 10,5. Przed kwaszeniem nie sprawdzałem. 11.03.2018r. Gotowanie – 60 minut Marynka 2016 granulat 8,8% - 9g - 40min Mech irlandzki 4g - 15 min Cukier biały - 200g - 10 min Cascade 2016 - 42g - 0 min Schłodzone do 20 st C. Fermentacja: W temperaturze pokojowej. __ dni do ___ BLG. Drożdże: WLP590 French Saison - świeża gęstwa po poprzedniej warce (pierwsze pokolenie). Chmielenie na zimno: Połowa warki nachmielona Mosaicem 2016 50g Wydajność ~___%(Brewness.com)Ostatecznie wyszło 19 L - 13 BLG.Butelkowanie: ___.03.2018r. Nagazowane =~ 2g cukru na 0,5 l piwa. Na zdjęciach fermentacja lacto po 24h i po 48h Edytowane 16 Maja 2018 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) 27. Brown Porter 12,9 BLG, 22 IBU, gęstość końcowa ___ BLG, 18 L 12.05.2018 Woda Amita A-2.Słody : 1. Malteurop Pils - 3,6 kg 2. Fawcett Brown - 0,25 kg (5,5%) 3. Carafa Special III - 0,23 kg (5,1%) 4. Caramunich III - 0,15 kg (3,3%) 5. Caraaroma - 0,2 kg (4,4%) 6. Special B - 0,1 kg (2,2%)Wszystkie słody wrzucone do 13l wody - podgrzane do temp docelowej. Bez kwasu mlekowego.Przerwy:63- 62 st C - 60 minWysładzanie: woda A-2 do 23 litrów. Gotowanie – 60 minut Marynka 2016 granulat 8,8% - 21g - 60min Mech irlandzki 4g - 15 min Schłodzone do 20 st C. Fermentacja: W temperaturze ~19 - 20 st. C. __ dni do ___ BLG. Drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Wydajność ~___%(Brewness.com)Ostatecznie wyszło 19 L - 12,9 BLG.Butelkowanie: ___.__.2018r. Nagazowane =~ __g cukru na 0,5 l piwa. Edytowane 16 Maja 2018 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 10 godzin temu, pigmei napisał: 27. Brown Porter 12,9 BLG 12.05.2018 Skomplikowana receptura, nie wiem czy da radę to zrobić w jakimkolwiek innym browarze pigmei i Jankasper 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Godzinę temu, Undeath napisał: Skomplikowana receptura, nie wiem czy da radę to zrobić w jakimkolwiek innym browarze Sekrety Mistrzów Piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Undeath napisał: Skomplikowana receptura, nie wiem czy da radę to zrobić w jakimkolwiek innym browarze Specjalnie na Twoje życzenie Edit zrobię żebyś mógł sobie uwarzyć Edytowane 16 Maja 2018 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Godzinę temu, pigmei napisał: Specjalnie na Twoje życzenie Edit zrobię żebyś mógł sobie uwarzyć Dla mnie za dużo karmelu Podziękuje możesz zakryć recepturę XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 28. AIPA Jak chcesz @Undeath recepture to Ci na priv przesle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się