Skocz do zawartości

sprzęt na start


Przemysław Bury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy i chciałem złożyć swój pierwszy zestaw do ważenia piwa i mam dylemat ale po kolei.
myślałem nad dwoma zestawami na start:
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_pro

lub ten z browar amator ( nie wiem czy można wklejać linki ale chodzi mi o zestaw za 289zł)

tylko nie pasują mi w tych zestawach kapslownice tzn sporo się naczytałem na temat ręcznych kapslownic i uważam że lepiej dołożyć parę groszy więcej i kupić stołową.
myślałem nad stworzeniem własnego zestawu :
http://www.browar.biz/centrumpiwowar..._stolowa_grifo
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ewu_-_czerwony
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...eduktor_osadow
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...lka_do_montazu
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...y_-50c_do_150c
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...mierz_0-25_blg
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ecznej_butelce
http://www.browar.biz/centrumpiwowar..._cukru_2_4_6_g
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...k_grawitacyjny

http://www.browar.biz/centrumpiwowar...33_l_z_opcjami

co do pojemnika myślałem o zakupie 3 jeden z kranikiem, jeden z rurką a jeden zamknięty.
co do rurki i mieszadła myślę że kupię w sklepie typu ikea itd będzie to zawsze pare groszy taniej.
Nie wiem co wybrać czy oddzielnie czy cały zestaw, jak zestaw to co dodać lub zmienić/ wyrzucić nie będę oszukiwał ale zależy mi na kasie żeby za dużo nie wydać na start ale żeby i też zbytnio nie oszczędzać.

najważniejsze co do piw chce robić docelowo ze słodów ale pewnie brewkita na start wybiore.

Proszę o poradę co zrobić a możę ktoś ma na sprzedaż gotowy zestaw mazowieckie bądz lubelskie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny pacjent w kilka dni.

No ale odpowiem, może inni też skorzystają zamiast pytać po raz setny.

Daruj sobie zestawy.

To co potrzebujesz i przykładowe oferty:

Dwa lub trzy fermentory (zależy jak często będziesz warzył), po 20zł http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/fermentacja/pojemnik-fermentacyjny-30l.html

Garnek min 30l, emaliowany albo nierdzewny 70-120zł (w sklepie albo z ogłoszenia tutaj na forum)

Cukromierz 10zł http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/maly_ballingometr_areometr_cukromierz_0-25_blg

Termometr, ale cyfrowy, szpilkowy 13zł http://allegro.pl/termometr-szpilkowy-lcd-sonda-kuchenny-miesa-wina-i6072262809.html

Kranik do fermentora, bez żadnych durnych reduktorów osadów ale z długim gwintem umożliwiającym nakręcenie sraczwężyka 10-12zł http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/kranik_do_rozlewu_-_czerwony

Wspomniany sraczwężyk, czyli filtrator z oplotu (najlepiej zrób sam) 15-20zł http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/warzelnia/filtrator-z-oplotu.html

Wężyk, najlepiej silikonowy o długości 1,5m i przekroju wewnętrznym ok 10mm z grubą ścianką - 14zł http://allegro.pl/waz-wezyk-silikonowy-10-14-do-destylatora-1m-i6258811052.html

Solidna i długa łyżka drewniana lub plastikowa 11zł http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/warzelnia/mieszadlo-piwowarskie.html

Środek dezynfekcyjny, na początek może być piro, starsan też się przyda max 10zł/kg http://allegro.pl/pirosiarczyn-sodu-najtaniej-1kg-i6294555415.html

Ja bym jeszcze od razu zakupił chłodnicę (pełno ogłoszeń na forum i nie tylko 70-120zł)

Później będziesz potrzebował kapslownicę, rurkę z zaworkiem grawitacyjnym.

Reszta wynalazków, miarek, rurek, itp jest zupełnie zbędna.

Wszystko co wymieniłem, powinieneś nabyć za 300zł, może z kosztami wysyłki trochę więcej, ale masz zestaw kompletny i na długi czas.

Jeśli masz już garnek (w zestawach i tak nie ma) to zmieścisz się w 200zł. Oferty jakie podałem, są przykładowe i możesz znaleźć taniej

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym powiedział że kapslownica jest ważniejsza niż chłodnica. Bo bez chłodnicy w ostateczności schłodzisz w wannie, a bez kapslownicy sobie już nie poradzisz. No chyba że będziesz butelkował w pety.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym powiedział że kapslownica jest ważniejsza niż chłodnica.

Jakbym słyszał pytanie "wolisz ciastko z bita śmietaną czy schabowego?"

Zawsze idę na kompromis, jedno i drugie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym powiedział że kapslownica jest ważniejsza niż chłodnica.
 

 

A ja bym powiedział, że chłodnica jest potrzebna jakieś trzy tygodnie a nawet miesiąc wcześniej od kapslownicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja bym powiedział że kapslownica jest ważniejsza niż chłodnica.
 

 

A ja bym powiedział, że chłodnica jest potrzebna jakieś trzy tygodnie a nawet miesiąc wcześniej od kapslownicy.

 

planuje pierwszą warkę zrobić z brewkitu więc chyba kapslownica bardziej potrzebna.

chyba że od razu próbować zacieranie ale to może być skok na głęboka wode 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że od razu próbować zacieranie ale to może być skok na głęboka wode

Że co? Że podgrzanie wody do 70st. C i wrzucenie słodów oraz wymieszanie to zbyt trudno? A no jeszcze filtracja, ale tutaj sraczwężyk robi robotę. E tam, nie bój się. Piszesz, że z kasą cienko a piwo z puchy wychodzi dwa razy drożej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz robił z brewkita to na początku zagotuj wodę i ja ostudź. A potem dodaj do niej brewkita i słod wcześniej rozrobiony w paru litrach wody. Ja gdy zaczynałem od brewkita to gotowałam w garnku 6l brewkita i słód, wlewalem do fermentora i uzuleplnialem zimną kranowa. Trochę ryzykowalem ale mam nowy dom z nową instalacją, a pierwsze piwka spijalem w parę tygodni po butelkowaniu.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że od razu próbować zacieranie ale to może być skok na głęboka wode

 

Pierwsze moje piwo robiłem z puszki i z perspektywy czasu uważam to za stratę pieniędzy i czasu. Owszem, można się czegoś nauczyć, ale wg. mnie nie jest to warte pieniędzy  wydanych na zakup brewkitu. Lepiej chyba od razu spróbować zacierać nawet kosztem zwiększonego ryzyka zepsucia piwa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepiej chyba od razu spróbować zacierać nawet kosztem zwiększonego ryzyka zepsucia piwa

 

A co tu można zepsuć więcej niż przy piwie z brewkita?

Zacieranie?  Termometr chyba każdy potrafi obsługiwać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podsumowując zakupuje te elementy:

http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-emaliowany-40-poj-40-l-pokr-i6205073924.html140zł

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/kupię na miejscu 26zł

http://www.piwo.org/gielda/przedmiot/1235-ch%C5%82odniczka/120 zł ( chyba że uda mi się samemu to zrobić)

http://allegro.pl/pirosiarczyn-sodu-najtaniej-1kg-i6294555415.html16zł

http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/fermentacja/pojemnik-fermentacyjny-30l.htmlrazy 3 i w każdym otwór na rurkę fermentacyjną i jeden z kranikiem. 52zł

http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/fermentacja/rurka-fermentacyjna-plastik.htmlrazy dwa 4zł

http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/kran-do-fermentatora-czerwony-3/4cala.html12zł

http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/kapslownica-grifo.html89 zł

http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/rurka-do-rozlewu-z-zaworkiem.html12 zł

cukromierz gdzieś może znajdę w wawie ~10 zł

wężyk poszukam w sklepie koszt paru złotych, z łyżką tak samo ` 15zł

sraczwężyk `15zł

 

wychodzi 512zł sporo jak na taki wydatek ( tak wiem że to jednorazowy ale jednak sporo)

plus słody na start ` 50zł na 20l 

powiem Panowie 600zł a nie 300 jak niczego nie pominąłem :( 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio sobie tak na oko liczyłem ile wydałem i wyszło mi około 600. Na pewno pominąłem kilka drobiazgów, jak termometr chociażby, ale ja miałem jeszcze dodatkowy wydatek - taboret gazowy i butlę 11 kg, czyli razem około 150-200PLN. No i ja w kosztach obowiązkowych nie policzyłem chłodnicy, którą mam od początku, ale wiem, że niektórzy się obywają bez niej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

powiem Panowie 600zł a nie 300 jak niczego nie pominąłem  

 

Spoko, masz duży gar, wliczyłeś surowce i kapslownicę, droższy termometr, trzy fermentory (rurek bym nie brał i nie wiercił dekli - szkoda, są zbędne), i nie najtańszą chłodnicę, to się i nazbierało.

Możesz warzyć 25l a nie 20l. 3 warki to 150 butelek i 300zł w kieszeni w porównaniu z sikaczami ze sklepu.

Dobra inwestycja   :good:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.