brooda Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam,W zestawie do tripla z Browamatora dają drożdże Safbrew BE-256. Czy są w miarę dobre, czy lepiej pójść w jakieś płynne?Jeżeli płynne, to czy jest duże ryzyko, ze stanie się z nimi coś podczas transportu (chociaż temperatury nie powinny być ekstremalne - coś koło 25 stopni)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Plynne zawsze lepsze a szczegolnie belgi. Np. FM pakuja z wkladem chlodzacym i czesto wysylaja tylko w pierwszej czesci tygodnia by nie bylo przestoju przez weekend. Zamawiaj - dzis poniedzialek! FM26 beda dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Warto w płynne. Co do transportu to wszystko zależy od sklepu. Niektóre izolują termicznie drożdże. Tutaj jak robi to alepiwo http://m.imgur.com/a/Hrsrg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brooda Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Bez startera dadzą radę? Ok 12l, 18 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Nie dadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brooda Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Nie dadzą. Hmm, planowałem zrobić też witbira na innych drożdżach. Mogę zrobić na tych, zebrać gęstwę i dodać do tripla? Między tymi warkami będą 2-3 tygodnie, czyli między zebraniem gęstwy z wita a dodaniem do tripla 1-2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brooda Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Belgijskie pagórki z FM będą dobre (wiem, nie idealne, ale i tak, to będzie taki wit-ipa) do wita? Jak nie, to jakie płynne będą dobre zarówno do wita jak i tripla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Nawet powinieneś tak zrobić Belgijskie pagórki z FM będą dobre (wiem, nie idealne, ale i tak, to będzie taki wit-ipa) do wita? Jak nie, to jakie płynne będą dobre zarówno do wita jak i tripla? Tak robiłem na nich witka i następnie tripla, wyszło całkiem dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Tak czy inaczej powinieneś zacząć od startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Tak czy inaczej powinieneś zacząć od startera. Niekoniecznie. Jak chcesz zrobić najpierw wita, to 10-11 litrów 11Blg uciągnie prosto z fiolki bez większych skutków negatywnych. Chyba, że masz stare drożdże.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się