Jump to content

Dodatek wanilii do stouta


Recommended Posts

Zamierzam warzyć dzisiaj stouta, do którego później chcę dodać wanilii na zimno.

 

Zamierzam wymoczyć laski wanilii w rumie albo whisky, posiekać i dodać razem z trunkiem (myślę około 3 laski i jakieś 150ml whisky na warkę 8l).

 

Pytania mam takie, co lepiej - whisky czy jednak rum? Czy proporcje są ok? Dodawać przy zlewaniu na cichą czy po jakimś czasie? Ile to trzymać na cichej?

 

Stout planuję w okolicach 18-20blg

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem za dużo zarówno wanilii jak i alkoholu jak na taką ilość. No ale jeszcze pytanie czy chcesz mieć waniliowy stout czy stout z dodatkiem wanilii. Jak to pierwsze to może będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Płatki i ekstrakt na razie zostawiam na przyszłość.

 

Wyszło mi 9l stouta 22blg, więc piwo potrzymam pewnie dłużej w fermentorze. I tutaj 2 kolejne pytania:

ile czasu trzymać wanilię na zimnej? Czy aromat/smak wanilii degraduje się z czasem podobnie jak chmiel?

 

Nie piłem jeszcze żadnego piwa z dodatkiem wanilii (ani barrel aged), więc ciężko powiedzieć jaki chcę osiągnąć efekt :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.